Vinnare av Årets Bok 2021

bästs svenska bok 2021

Bonniers Bokklubbar delade idag ut priset för Årets Bok 2021. Vinnaren, den bok som svenska läsare gav flest röster, är Stöld av Ann-Helén Laestadius.

Vi kunde tidigare avslöja nomineringarna till årets bok 2021. Nu står det klart vilken bok som vunnit utmärkelsen. Årets Bok är folkets litteraturpris och delas ut för att uppmärksamma vad läsarna tycker. Under våren och sommaren har läsarna kunnat rösta på sin favorit bland 12 titlar som Bonnier Bokklubbars litteraturredaktörer noga valt ut från det senaste årets utgivning.

Vinnare av Årets Bok 2021

vinnare bästa svenska bok 2021

De tre böcker som läsarna gav flest röster i tävlingen var följande.

1. Stöld av Ann-Helén Laestadius (Romanus & Selling)
2. De kapabla av Klas Ekman (Bookmark förlag)
3. Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg (Piratförlaget)

Vinnaren Stöld är Ann-Helén Laestadius elfte bok och första roman för vuxna. Stöld bygger på verkliga händelser och är en spännande roman om brott som begås utan att utredas. En svidande skildring av en bortglömd del av Sverige där människor ställs mot varandra – i generation efter generation.

årets bästa svenska bok 2021

– Jag är oerhört glad över priset och vill tacka alla som röstat på Stöld! Det betyder extra mycket att vinna eftersom det är läsarna som har röstat. Stöld har varit den viktigaste och även svåraste boken jag skrivit och att läsarna tagit den till sitt hjärta betyder allt för mig, säger författaren och vinnaren Ann-Helén Laestadius.

Förutom äran belönas Laestadius med 30 000 kronor och både författare och förlag erhåller en statyett designad av Torstensson Art & Design.

– Det är lika spännande varje år att se vilken bok som läsarna röstar fram till Årets Bok. Och extra kul i år att se att det är tre väldigt olika, men alla väldigt bra böcker, som står på prispallen, säger Peta Nuhma, Bonniers Bokklubbars marknads- och PR-specialist. 

Litteraturredaktörernas motivering till nomineringen: 

“Omskakande och tankeväckande från första till sista sidan!”
Nioåriga Elsa bevittnar när en man dödar hennes renkalv. Hon hotas till livet och händelsen påverkar henne för alltid. En stark läsupplevelse om vildmarkens skönhet och människors utsatthet. En upplysande skildring av en del av Sverige där bybor, grannar och släkter ställs mot varandra i generationer.

Kriterier för Årets bok

Årets Bok har delats ut av Bonniers Bokklubbar sedan 2016. Juryn består av Bonnier Bokklubbars fem litteraturredaktörer som utser 12 nominerade titlar utifrån ett antal kriterier. Bland annat ska boken inneha hög språklig kvalitet, tilltala en bred läsekrets och vara en väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö. Läsare kunde rösta på sin favoritbok mellan 27 april och 12 september.

Tidigare vinnare av Årets bok

ÅrBokFörfattare
2016Det är något som inte stämmerMartina Haag
2017Glöm migAlex Schulman
20181793Niklas Natt och Dag
2019SilvervägenStina Jackson
2020Där kräftorna sjungerDelia Owens
2021StöldAnn-Helén Laestadius
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *