Varför bäckebölja är det perfekta tyget för dina sommarkläder

bäckebölja i kläder
Bild: Eton Shirts

Idag tar vi oss an sommartyget bäckebölja, som trots att det funnits med länge i bilden kanske främst är känt under sitt engelska namn Seersucker. Men eftersom allt fler klädmärken nu börjat använda sig av uttrycket bäckebölja snarare än sin engelska motsvarighet, är det hög tid att göra en djupdykning i ämnet.

I länder som USA finns faktiskt en välutvecklad klädkultur för när man bör och inte bör använda sig av materialet på klädesplagg. Faktum är att vi också har en National Seersucker Day som firas 13 juni varje år.

Nedan går vi igenom allt du behöver veta om tyget bäckebölja.

Vad är bäckebölja?

Bäckebölja är ett tunt bomullstyg som antingen finns med ränder av vanlig slät tuskaftsväv eller ränder med tuskaft av bubblig struktur. Den senare är mest vanlig i de klädesplagg vi använder oss av. Bäckebölja används för det mesta i sängkläder som till sommarplagg eftersom tyget andas väldigt bra.

Tyget kommer ursprungligen från Indien och härstammar från de persiska orden Shir och Shakar, vilket betyder mjölk och socker. Men det var i USA som tyget först skulle komma att användas i kläder. Det var det anrika företaget Brooks Brothers som var först ut med att använda bäckebölja i klädesplagg.

Fortsättningsvis är också bäckebölja mest förknippat med amerikansk kultur inom herrmodet, även om materialet nu även används frekvent hos många andra tillverkare av kläder runtom i världen.

Fördelarna med tyget bäckebölja

Bäckebölja är precis som linne ett utpräglat sommartyg inom modebranschen. Tyget har en ytterst god andningsförmåga och är därför idealisk bland annat för sommarkostymer.Det är ett lättviktstyg som är mångsidigt och ger en känsla av avslappnad elegans under den varmare årstiden.

Tekniken som används inom modebranschen är det som på engelska heter “slack tension-weave” och det innebär att vissa ränder av bomull är vävd tätare än andra. Det är detta som gör att tyget rynkar ihop sig och skapar en alldeles unik struktur.

Fördelarna gällande detta är flera. För det första veckar inte tyget ihop sig på samma sätt som vanliga tyger gör. Det skapar också en extra hållbarhet som gör materialet idealiskt att resa i. Den extra veckningen på tyget skapar också luftfickor som ger extra luftcirkulation och andningsförmåga.

Historien om bäckebölja inom herrmodet

I början av 1900-talet användes bäckebölja inom de brittiska kolonierna eftersom dess kylande egenskaper var idealisk för varmare klimat. Tyget skulle så småningom också bli populärt bland industriarbetare i USA som sökte efter funktionella och kylande plagg att använda sig av under sommarmånaderna.

Här märktes bland annat skjortor, jackor, halare och kepsar som alla tillverkades av bäckebölja.

kläder i bäckebölja

Det var år 1909 som bäckebölja skulle introduceras till skräddarkonsten när företaget Haspel började specialisera sig på tyget och marknadsförde det som det ultimata tyget för sommarkostymen. Eftersom det föddes ur jazzröreslen i New Orleans blev tyget synonymt med sydstaterna. Bland annat syns Miles Davis bära kostym i bäckebölja på omslaget av sitt album At Newport år 1958.

Gällande klassiska filmer var det Gregory Peck som på allvar introducerade kostymer i bäckebölja i filmen To Kill a Mockingbird (1962) när han försvarade Tom Robinson i sin roll som Atticus Finch.

to kill a mockingbird film 1962

Bäckebölja inom herrmodet idag

Till vissa delar har bäckebölja ännu idag ett rykte om sig som ett plagg inom Ivy League-rörelsen. Det har också setts som det ultimata fritidsplagget för överklassen.

Kanske är det faktumet att plagget länge förknippats med preppy-stilen som gjort att många avhållit sig från att använda sig av tyget i klädsel.

Men vad vi kan se är att allt fler modehus nu har infört bäckebölja i allt fler typer av klädesplagg för sommaren. Något som är riktigt välkommet eftersom det är ett betydligt mer lättburet tyg än sitt mer populära alternativ linne.

Stiltips för plagg med bäckebölja

Det man gärna skall tänka på vid användning av bäckebölja i kläder är att det gärna får ha en kroppsnära passform. Speciellt i kostymer är det viktigt eftersom den skrynkliga och puckliga karaktären hos tyget gör det ofta ger mer volym.

Samtidigt är det ett flexibelt material med stretchegenskaper, så hos de flesta klädtillverkare finns nu riktigt bra alternativ på marknaden om du vill se dressad ut i detta lätta material.

Sommarplagg med bäckebölja

Det finns alltså allt fler herrmodemärken som nu tagit fram plagg med tyget bäckebölja. I takt med att många ser fördelarna med det svala tyget har även märken i både mellanprisklassen och i de lägre prisklasserna hakat på trenden.

Här hittar du några stiliga plagg i bäckebölja denna sommar.

Sommarkostym

Det finns numera många alternativ bland färger och modeller för den som önskar en kostym i bäckebölja. Här har vi plockat fram några alternativ.

En läcker olivfärgad sommarkostym från märket italienska The Gigi, som är tillverkad i Italien i en luftig bomullskvalitet av bäckebölja.

bäckebölja sommarkostym boss

Här har vi ytterligare en snygg sommarkostym med smal passform i bäckebölja från BOSS. En kostym i en lätt och stretchig väv med en böljande och vågliknande struktur. Även denna kavaj är ofodrad vilket ger ett ledigt och rörligt plagg för sommarmånaderna.

Skjortor

Bland skjortor väljer vi att lägga speciellt fokus på skjortexperten Eton som har en mängd snygga och klassiska modeller av skjortor i bäckebölja.

Här syns en så kallad Resortskjorta i ett klassiskt mönster som vi kommit att förknippa med tyget bäckebölja. Detta är den perfekta skjortan till semestern, helgutflykten eller för en mer avslappnad utekväll.

Denna modell har en avslappnad design är är något kortare till modellen än Etons businesskjortor. Det gör också att den är perfekt att låta hänga fritt för en ledig outfit tillsammans med t.ex. chinos.

Bland långärmade skjortor hittar du också flera snygga alternativ hos Eton. Här är en ljusblå och vitrandiga skjorta som är perfekt som alternativ till en helvit för den som önskar få fram en brunbränd hudton.

Shorts

Även bland shortsen hittar vi riktigt snygga alternativ. Även bland förmånligare märken som Asos finns plagg med bäckebölja denna sommar.

Vi har redan tidigare tipsat om dessa stiliga shorts från Boss. Med hög midja, frontveck och sidspänne är detta det perfekta alternativet för den som vill vara snygg under varma sommarkvällar. Denna modell finns även i en ljusblå färg.

Om du söker plagg i bäckebölja, varför inte gå till originaltillverkaren Brooks Brothers som bjuder på flera alternativ till sommaren? Här är en klassisk modell med ljusblårandig design.

Heldräkt

Vi avslutar med en modell av sommarutstyrsel som borde få nostalgikern att vakna till liv. Bland annat hos Oscar Jacobson har vi sett exempel på shorts och t-shirts i modeller som för tankarna tillbaka till klassiskt riviera-mode från 1950- och 1960-talets glada dagar.

Även hos det förmånligare alternativet Asos hittar du riktigt snygga alternativ. Här har vi ett set med ljust olivfärgade shorts och en piké med klassisk platt krage utan knäppning. Hos Asos hittar du också snygga sommarkostymer och andra plagg i bäckebölja.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *