Varför bäckebölja är det perfekta tyget för dina sommarkläder

Bild: Vincenzo Grillo/Pitti Uomo

Bäckebölja är främst känt under sitt engelska namn Seersucker och används främst hos sommarkläder. Det är ett svalt och skönt tyg i kläder under sommarhalvåret och återfinns hos allt från simbyxor till kavajer och kostymer. Här tar vi fram allt du behöver veta om tyget bäckebölja och tar fram snygga kläder i bäckebölja för sommaren 2022.

I länder som USA finns faktiskt en välutvecklad klädkultur för när man bör och inte bör använda sig av materialet på klädesplagg. Faktum är att vi också har en National Seersucker Day som firas 13 juni varje år.

Vad är bäckebölja?

bäckebölja i kläder
Bild: Eton Shirts

Bäckebölja är ett tunt bomullstyg som antingen finns med ränder av vanlig slät tuskaftsväv eller ränder med tuskaft av bubblig struktur. Den senare är mest vanlig i de klädesplagg vi använder oss av. Bäckebölja används för det mesta i sängkläder som till sommarplagg eftersom tyget andas väldigt bra.

Tyget kommer ursprungligen från Indien och härstammar från de persiska orden Shir och Shakar, vilket betyder mjölk och socker. Men det var i USA som tyget först skulle komma att användas i kläder. Det var det anrika företaget Brooks Brothers som var först ut med att använda bäckebölja i klädesplagg.

Fortsättningsvis är också bäckebölja mest förknippat med amerikansk kultur inom herrmodet, även om materialet nu även används frekvent hos många andra tillverkare av kläder runtom i världen.

Fördelarna med tyget bäckebölja

Bäckebölja är precis som linne ett utpräglat sommartyg inom modebranschen. Tyget har en ytterst god andningsförmåga och är därför idealisk bland annat för sommarkostymer. Det är ett lättviktstyg som är mångsidigt och ger en känsla av avslappnad elegans under den varmare årstiden.

Tekniken som används inom modebranschen är det som på engelska heter ”slack tension-weave” och det innebär att vissa ränder av bomull är vävd tätare än andra. Det är detta som gör att tyget rynkar ihop sig och skapar en alldeles unik struktur.

Fördelarna gällande detta är flera. För det första veckar inte tyget ihop sig på samma sätt som vanliga tyger gör. Det skapar också en extra hållbarhet som gör materialet idealiskt att resa i. Den extra veckningen på tyget skapar också luftfickor som ger extra luftcirkulation och andningsförmåga.

Historien om bäckebölja

kläder i bäckebölja

I början av 1900-talet användes bäckebölja inom de brittiska kolonierna eftersom dess kylande egenskaper var idealisk för varmare klimat. Tyget skulle så småningom också bli populärt bland industriarbetare i USA som sökte efter funktionella och kylande plagg att använda sig av under sommarmånaderna.

Här märktes bland annat skjortor, jackor, halare och kepsar som alla tillverkades av bäckebölja.

Det var år 1909 som bäckebölja skulle introduceras till skräddarkonsten när företaget Haspel började specialisera sig på tyget och marknadsförde det som det ultimata tyget för sommarkostymen. Eftersom det föddes ur jazzröreslen i New Orleans blev tyget synonymt med sydstaterna. Bland annat syns Miles Davis bära kostym i bäckebölja på omslaget av sitt album At Newport år 1958.

to kill a mockingbird film 1962

Gällande klassiska filmer var det Gregory Peck som på allvar introducerade kostymer i bäckebölja i filmen To Kill a Mockingbird (1962) när han försvarade Tom Robinson i sin roll som Atticus Finch.

Bäckebölja inom herrmodet idag

Till vissa delar har bäckebölja ännu idag ett rykte om sig som ett plagg inom Ivy League-rörelsen. Det har också setts som det ultimata fritidsplagget för överklassen.

Kanske är det faktumet att plagget länge förknippats med preppy-stilen som gjort att många avhållit sig från att använda sig av tyget i klädsel.

Men vad vi kan se är att allt fler modehus nu har infört bäckebölja i allt fler typer av klädesplagg för sommaren. Något som är riktigt välkommet eftersom det är ett betydligt mer lättburet tyg än sitt mer populära alternativ linne.

Stiltips för plagg med bäckebölja

Det man gärna skall tänka på vid användning av bäckebölja i kläder är att det gärna får ha en kroppsnära passform. Speciellt i kostymer är det viktigt eftersom den skrynkliga och puckliga karaktären hos tyget gör det ofta ger mer volym.

Samtidigt är det ett flexibelt material med stretchegenskaper, så hos de flesta klädtillverkare finns nu riktigt bra alternativ på marknaden om du vill se dressad ut i detta lätta material.

Sommarplagg med bäckebölja

Det finns alltså allt fler herrmodemärken som nu tagit fram plagg med tyget bäckebölja. I takt med att många ser fördelarna med det svala tyget har även märken i både mellanprisklassen och i de lägre prisklasserna hakat på trenden.

Här hittar du några stiliga plagg i bäckebölja denna sommar.

Badbyxor

Det är bland det ultimata sommarplagget badbyxorna som vi ser klart störst utbud av plagg i bäckebölja i kollektionerna. Bland annat har svenska The Resort Co lanserat en läcker vintage-inspirerad modell som vi ser till vänster. Läs mer om snygga badbyxor för män!

Sommarkostym

seersucker kostym herr

Det finns ofta flertalet alternativ bland färger och modeller till sommaren för den som önskar en kostym i bäckebölja. Det brukar dock ta ett tag innan modebutiker online uppdaterar sitt utbud med kostymer i Seersucker. Just nu finns dessa främst hos HUGO BOSS, men i allmänhet brukar även herrmodebutiker som Care of Carl få en del snygga kostymer i tyget när vädret blir varmare.

bäckebölja sommarkostym boss

Här har vi ytterligare en snygg sommarkostym med smal passform i bäckebölja från HUGO BOSS. En kostym i en lätt och stretchig väv med en böljande och vågliknande struktur. Även denna kavaj är ofodrad vilket ger ett ledigt och rörligt plagg för sommarmånaderna.

Skjortor

skjortor i bäckebölja seersucker

Bland skjortor väljer vi att lägga speciellt fokus på skjortexperten Eton som de senaste åren haft en del snygga och klassiska modeller av skjortor i bäckebölja.

Här syns en så kallad Resortskjorta i ett klassiskt mönster som vi kommit att förknippa med tyget bäckebölja. Detta är den perfekta skjortan till semestern, helgutflykten eller för en mer avslappnad utekväll.

Bland långärmade skjortor hittar du också flera snygga alternativ hos Eton. Här är en ljusblå och vitrandiga skjorta som är perfekt som alternativ till en helvit för den som önskar få fram en brunbränd hudton.

Shorts

Även bland shortsen hittar vi riktigt snygga alternativ. Från danska NN07 kommer denna modell med pressveck och resår i midjan. Även italienska byxexperten Incotex har en modell av shorts i bäckebölja denna sommar. Här finns mer snygga shorts för män.

Heldräkt

Vi avslutar med en modell av sommarutstyrsel som borde få nostalgikern att vakna till liv. Bland annat hos Oscar Jacobson har vi sett exempel på shorts och t-shirts i modeller som för tankarna tillbaka till klassiskt riviera-mode från 1950- och 1960-talets glada dagar.

Även hos det förmånligare alternativet Asos hittar du riktigt snygga alternativ. Här har vi ett set med ljust olivfärgade shorts och en piké med klassisk platt krage utan knäppning. Hos Asos hittar du också snygga sommarkostymer och andra plagg i bäckebölja.

Vanliga frågor om bäckebölja och Seersucker

Va heter Seersucker på engelska?

Seersucker är bäckebölja på svenska.

Vad är Seersucker/bäckebölja?

Bäckebölja är ett tunt bomullstyg som antingen finns med ränder av vanlig slät tuskaftsväv eller ränder med tuskaft av bubblig struktur. Den senare är mest vanlig i de klädesplagg vi använder oss av. Bäckebölja används för det mesta i sängkläder som till sommarplagg eftersom tyget andas väldigt bra.

Var hittar man Seersucker/bäckebölja kostym?

En av de nätbutiker med bästa utbud av kostymer i Seersucker är HUGO BOSS. Även Care of Carl får ofta in kostymer i Seersucker till sommaren.

Vilka är bästa sommarkläder med tyg i Seersucker/bäckebölja.

För simbyxor är tyget Seersucker närmast idealiskt tack vare dess lätthet och det faktum att det andas bra. Även till skjortor och shorts passar tyget väldigt bra.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *