Bartender’s Choice Awards till Cadierbaren och Röda Huset

Bartenders’ Choice Awards (BCA) – det mest prestigefyllda priset på den nordiska barscenen – har precis avgjorts med fina segrar för Cadierbaren och Röda Huset.

BCA är en tradition som årligen samlar över femhundra personer från branschen i en expertjury. Varje år nominerar och röstar jurymedlemmarna på sina favoriter och inte mindre än 13 pris delas ut där priset för bästa bar och bästa bartender naturligtvis hör till de mest prestigefyllda.

Bästa bar – Röda Huset

Gentlemannaguiden passerade förbi Röda Huset förra året och imponerades både av lokalen och den avskalade men uppfinningsrika cocktailmenyn. Därför var det i sig ingen överraskning att Röda Huset skulle ta hem priset som årets bästa bar.

Hampus Thunholm på Röda Huset. Foto: Röda Huset

Även Röda Husets signaturdrink ”Kolagräs med god grädde” prisades. Kolagräs är en klar drink på Absolut Elyx infuserat med bisongräs och Galliano som har fått dra tillsammans med myskmadra. Drinken blandas upp med grädde och syrliga svenska gröna äpplen för att sedan filtreras till en klar drink som smakar långt mycket mer än sitt relativt alldagliga utseende.

Bästa bartender – och bästa cocktailmeny

Anton Windmar från Cadierbaren
Anton Windmar från Cadierbaren. Foto: Grand Hôtel

I år kammar Cadierbaren på Grand Hôtel Stockholm hem pris för årets bästa cocktailmeny och Cadierbarens Bar Manager, Anton Windmar, utses till årets bästa bartender.

Cadierbaren släppte sin nya meny i november förra året, inspirerad av svensk natur och samtidigt full av kreativa inspel. Trenden med naturinspirerade drinkar är stark och Cadierbarens meny påminner på sätt och vis om Röda Huset, men med mer fokus på elegans. Här hittar vi t.ex. Aurora Borealis, döpt efter norrskenet – en blå gindrink gjord på Hernö Gin från Härnösand, blåa toner av blåbär och fänkål, iskyla från parakrasse (buzz buttons) och grön is.

Utmanarna – Bar Bruno och Black Milk Gastro Bar

Även om Stockholm är fullt av kvalitativa cocktailbarer så var Röda Huset och Cadierbaren inga överraskningar. Men det finns även plats för utmanare på BCAs listor.

Göteborgs-baren Bar Bruno kammade hem priset för Bästa atmosfär. Tillsammans med syskonen Champagnebaren och jazzklubben Unity Jazz samsas de på ett kvarter granne med Göteborgs domkyrka mitt i centrala Göteborg. Namnet kommer från grundarens son – och förkärlek för brun sprit, något som gett Bar Bruno ett rykte för sina mexikanska cocktails.

Östermalmsbaren Black Milk Gastro Bar tog priset som årets nykomling, men det är ingen färsking. Baren är snarare ett samarbete mellan stjärnkrögarna Daniel Höglander och Niclas Jönsson, mest kända för tvåstjärniga Aloë, och Stjärtilleriet, baren som beskriver sig som ”Östermalms allvarligaste cocktailbar”. Här kombineras ambitiös världsmat serverad på omakase-vis med cocktailmenyer.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *