Bäst-i-test: Vi utser årets bästa hudvårds-kit för män

Som vanligt runt jul fylls butikerna med hudvårds-kit för män och kvinnor. Många män är inte lika drillade i hudvård som kvinnor är från tidig ålder, och att hitta de bästa hudvårdsprodukterna för en man kan vara en utmaning. Vad skiljer märkena åt, vilka produkter behöver jag, och vilka är bäst? Gentlemannaguiden har dykt in i djungeln av färdiga hudvårds-kit för män och korat en tydlig vinnare.

Vad ska ett hudvårds-kit för män innehålla?

Patrick Bateman hade åtminstone koll på sin hud.

En bra hudvårdsrutin för män behöver inte vara komplicerad. Som man kan du börja enkelt med bara två produkter – en ansiktstvätt och en ansiktskräm. Vanlig tvål kan verka uttorkande för huden, och du bör därför använda en speciell ansiktstvätt. Ansiktstvätten ser till att få bort smuts och fett. Därefter använder du ansiktskrämen för att återge huden fukt och mjukhet. Ansiktstvätten använder du när du känner att huden är smutsig, åtminstone en gång varje kväll. Hudkrämen rekommenderar vi att du använder två gånger per dag – morgon och kväll.

Nästa produkt som kan vara bra att ha är en separat ögonkräm. Ögonen är känsliga och många sover tyvärr för lite. Ögonkrämen är anpassade för användning kring ögonen och kan också ta bort lite av svullnaden för ett piggare utseende.

Ett komplett hudvårds-kit kan också innehålla en skrubb, ett slags ansiktstvätt-möter-sandpapper som tar bort döda hudceller och rengör huden mer på djupet. Det här hjälper till att ge huden lyster, men är inget man behöver använda dagligen.

Vissa av seten innehåller även duschkrämer, deodoranter och rakskum för män. Det här är ju produkter som alltid går åt, men man ska tänka på att de är relativt billiga och används i utfyllande syfte. Du kan därför inte jämföra priset för ett renodlat hudvårds-kit med fuktkräm och ögonkräm, med ett kit med deodorant & duschkräm.

Årets bästa hudvårds-kit för män

Gentlemannaguiden har testat sju av de mest populära hudvårdspaketen, med oss själva som testsubjekt. Det ska sägas att huden ändras väldigt mycket från tonåren, då man ofta har problem med fet hud, till medelåldern när huden är torr. Dessutom påverkar din hudtyp och aktiviteter – hur mycket du duschar, simmar, åker skidor, solar osv – också dina behov mycket.

Vårt bästa råd är att köpa flera set och prova ett i taget. Det finns inget bättre sätt att förstå vad du tycker om, och varför köpa stora och dyra produkter i fullstorlek innan du provat?

Bäst i test: Clarins Men ”Energy Gift Set”

Clarins är ett familjeägt franskt kosmetiskamärke. Grundaren Jacques Courtin-Clarins öppnade sitt första Beauty Institute på Rue Tronchet i Paris redan 1954. För mänga är Clarins tätt kopplat till spa och salonger, där man byggt sig ett starkt namn.

Energy Gift Set kommer med en snygg necessär och innehåller tre produkter i presentstorlekar:

 • Rengöring: Energizing Gel 50 ml
 • Återfuktning: Active Face Wash 30 ml
 • Ögon: Energizing Eye Gel 3 ml

Recension: Clarins Energy Gift Set är årets bästa hudvårds-kit för män. Trots mycket duschande och vinterväder håller sig huden riktigt mjuk med Clarins produkter. Doften är diskret – mer av en lotion än en parfym – men mycket behaglig. Dessutom är det här ett av få kompletta set i testet, med de tre viktigaste produkterna. Det enda negativa är egentligen att ögonkrämen är för snålt tilltagen.

Recipe for Men ”Daily Face Kit”

recipe for men hudvårds-kit för män

Recipe for Men grundades i Sverige 2003 av Jesper Rönnbäck (fd svenska OS-laget i freestyle), Jesper Matsch och Mikael Snabb. Sedan dess har bolaget vuxit till 25 länder, men håller fast vid sitt fokus på manlig hudvård.

 • Rengöring: Facial Cleanser 100 ml
 • Återfuktning: Facial Moisturizer 75 ml
 • Återfuktning: Anti-Shine Moisturizer 5 ml
 • Återfuktning: Facial Moisturizer+ 5 ml

Recension: Recipe for Men Daily Face Kit är ett bra baspaket för män till ett bra pris. Det innehåller grunderna, och de två testerna gör att du kan prova några alternativ också. Recipe for Mens produkter doftar också riktigt gott på ett diskret, manligt vis som nästan fungerar som en daglig parfym också.

Bulldog ”Original Skincare Kit”

Grundaren Simon Duffy fick idén till Bulldog Skincare på en shoppingtur i London, där han insåg bristen på bra hudvård för män. Bulldog drivs med lika delar fokus på naturliga ingredienser, och undviker t.ex. animaliska protein, och en skön stil som gjort varumärket mycket populärt.

Bulldogs hudvårds-kit kommer i en snygg och praktisk necessär, med tre produkter i full storlek

 • Rengöring: Original Face Wash 150 ml
 • Återfuktning: Original Moisturizer 75 ml
 • Skrubb: Original Face Scrub 125 ml

Recension: Bulldog Original Skincare Kit är ett generöst tilltaget hudvårds-kit för män som kommer räcka länge. Produkterna har en behaglig doft som många män kommer uppskatta och en design som passar män som inte vill erkänna att de bryr sig om sin hud. Vi skulle gärna sett lite mer fokus på kvalitet över kvantitet – det här är en bra kräm för ung hud, men håller inte riktigt måttet för äldre eller väldigt utsatt hud.

Biotherm ”Aquapower Advanced Gel Holiday Set”

Biotherm är ett eget varumärke som ägs av kosmetikajätten L’Oreal sedan 70-talet. Varumärkets anor går tillbaka till 40-talet där doktor Jos Jullien upptäckte ett ämne från plankton i varma källor under Pyrenéerna och använde det för att göra kosmetika. Under varumärket ”Life Plankton” används plankton-baserade produkter fortfarande i Biotherms produkter.

Biotherms presentbox med det smidiga namnet ”Aquapower Advanced Gel Holiday Set 2022” innehåller tre produkter i presentstorlek:

 • Rengöring: Biotherm Homme Basic Cleansing Gel 40 ml
 • Återfuktning: Biotherm Homme Aquapower Advanced Gel 75 ml
 • Rakning: Biotherm Homme Shaving Gel 50 ml

Recension: Biotherm är ett klassiskt hudvårdsmärke och vi upplever att det är bra kvalitet på produkterna i Aquapower Advanced Gel Holiday Set. Storlekarna är bra – det är en generöst tilltagen hudkräm som dessutom är snål vid användning. Doften är god med en känsla av mild, modern herrparfym. Det enda vi saknar är ögongelen. Raklöddret känns som utfyllnad och kommer inte hålla länge.

L’Oreal ”Hydra Energy Sustainable Gift Box”

Kosmetikahuset L’Oreal började med en enkel hårfärg i Paris för över 100 år sedan, som sedan dess vuxit till världens största producent av kosmetika med 80,000 anställda. L’Oreal har flera varumärken – t.ex. Biotherm – som drivs självständigt medan L’Oreal är mer av ett volymmärke.

L’Oreal Men Expert Hydra Energy Sustainable Gift Box innehåller tre produkter i fullstorlek:

 • Rengöring: Wake Up Boost Wash 100 ml
 • Återfuktning: Moisturising Lotion 24H AntiTiredness 50ml
 • Dusch: Shower Gel 300 ml

Recension: L’Oreal Hydra Energetic Gift Box här är testets billigaste hudvårds-kit för män, och det märks. Hydra Energy verkar vara populärt men på vår hud känns det bara uttorkande och ansiktstvätten känns direkt uttorkande. De här produkterna passar bäst i en träningsväska, eller för ung hud som inte är så torr. Positivt är den friska doften och de generösa förpackningarna.

Gör ditt eget hudvårds-kit

Att köpa ett färdigt hudvårds-kit för män är en perfekt start för att komma igång med din rutin. Men de färdiga paketen tenderar att innehålla lite mindre förpackningar, och när det är dags att fylla på är det enklare att köpa separata produkter i lite större förpackningar. Då kan du också passa på att byta ut eventuella produkter du inte gillar.

Manlig hudvård finns hos alla de stora e-handlarna inom skönhet. Det finns också flera butiker online specialiserade på manlig hudvård, t.ex. Gents, Grooming.se och Sliqhaq.

I vår guide till de bästa hudvårdsprodukterna för män hittar du alltid våra rekommendationer för de bästa hudvårdsprodukterna för män just nu.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *