Stor guide: Bästa hudvårdsprodukterna för män

Att ta hand om sin kropp genom hudvård är viktigt oavsett om man är kvinna eller man. Varje dag utsätts huden för både yttre och inre påfrestningar som kan göra så att den kommer i obalans. Speciellt vårt nordiska klimat med stora temperatursvängningar kan vara påfrestande för vår hud.

Väder och vind, solens strålar och jobb framför datorn en hel dag är bara några av de yttre faktorer som kan få huden att bli irriterad och livlös. Till detta kommer även faktorer som vätskebalans och hur man genom kost och träning sköter om sin kropp.

Det här med hudvård behöver ändå inte vara så krångligt. Ofta räcker det med bra produkter för rengöring och återfuktning som man använder morgon och kväll som en del av sina rutiner. Här hittar du vår bästa hudvårdsrutin för män.

Hur du lever påverkar din hud

Handen på hjärtat; hur många av er dricker den rekommenderade mängden på två liter vatten per dag? Huden påverkas nämligen även så att den hålls återfuktad och fräsch genom vätskeintaget.

Även genom att äta tillräckliga mängder grönt per dag säkerställer man sitt kollagenintag, som gör huden mer elastisk och livfull.

Huden behöver rengöring och återfuktning

Detta är dock endast en del av hemligheten bakom en fräsch och livfull hud som skall se till att hålla bort ålderstecken. Huden behöver även rengöring och återfuktning varje dag som hjälp mot många av de onaturliga påfrestningar som vi utsätter oss för varje dag.

Trots allt detta är det många män som fortfarande inte är fortfarande helt bekväma i en butiks skönhetsavdelning. För många män är skönhetsvård fortfarande något som förknippas med något feminint. För riktiga män räcker det väl med tvål och vatten … eller?

Många specialanpassade hudvårdsprodukter för män

Som tur håller även detta på att ändras i vårt samhälle och allt fler produkter har under senare år lanserats som är speciellt utvecklade för män och deras hudtyper.

Att det finns skilda produkter för män och kvinnor är inte bara tom marknadsföring. Det finns nämligen skillnader på mäns och kvinnors hud som behöver beaktas vid hudvård. Största skillnaden är att männens hud är tjockare och därmed behöver produkter anpassade för detta. Män har dessutom en oljigare hudtyp som lättare får finnar och större porer.

Dessutom brukar ju män föredra andra dofter än kvinnor, och många hudvårdsprodukter för män har också lite stramare dofter som män ofta uppskattar.

Bästa hudvårdsprodukter för män

Vad är då bra hudvårdsprodukter för män? Det är naturligtvis personligt, men ofta får man vad man betalar för även då det gäller hudvård. Man kan kanske inte generellt sett säga att dyrare är bättre, men det finns ändå stora kvalitetsskillnader på olika produkter inom manlig hudvård.

I Gentlemannaguidens årliga test av hudvårds-kit var det produkter från Clarins och Biotherm som fick de bästa recensionerna.

Vi vill dock ofta ha betyg av andra män som använt sig av hudvårdprodukterna innan vi slår till. Här har webbsidan Gents en utmärkt funktion där man låter köpare betygsätta produkterna. Här är några av topprodukterna inom respektive hudvårdsområde.

Bästa rengöringsprodukter för män

Varje god hudvårdsrutin börjar från rengöringen. Rengöring morgon och kväll för att avlägsna smuts och orenheter som samlats under dag och natt är grunden för all hudvård. Det är också viktigt att använda en rengöringsprodukt som är anpassad efter din egen hudtyp. Den som använder endast traditionell tvål eller andra billigare rengöring har kanske märkt den uttorkande effekt som dessa produkter har.

En bra rengöringsprodukt skall inte göra så att du känner dig stram i huden efter tvätten, utan den skall kännas len och följsam även efter detta skede av hudvården. Men som sagt, det viktigaste är att använda rengöringsprodukter efter hudtypen.

På vintern kan man dessutom behöva en mer återfuktande rengöring. Resten av året kan du med fördel kan använda dig av rengöringsprodukter för normal till fet hud då det finns mer fukt i luften.

Bästa återfuktning för män

Det andra steget i hudvården är återfuktningen. En rutin som är viktig såväl på vinter- som sommarhalvåret. På sommaren kan huden även behöva något typ av inbyggt solskydd i hudkrämen och även då det gäller den hudtyp som de flesta av oss har på sommaren kan finnas skäl att byta till en mer ändamålsenlig hudkräm.

Bästa ögonkrämer för män

Sedan kommer vi till den del av hudvården som många män inte ens kommer att tänka på, nämligen huden under ögonen. Huden under ögonen är extra känslig och behöver därför sin egen kräm. Det finns alltså orsaker till att det finns egna krämer även för denna del av huden.

Vardagens påfrestningar gör att många får svullnader och mörka ringar under ögonen. En lång dag framför datorn brukar ha en tendens att sätta sina spår på huden runt ögonen. Här är en svalkande roll-on gel som genast återupplivar och återfuktar trötthetstecken som förorsakas av detta. Om inte annat – använd denna denna främst på morgonen för att få bort svullnader under ögonen.

Bästa nattkrämer för män

Till natten bör du använda en tjockare och mer återfuktande hudkräm. Den kan även användas dagtid av personer med en väldigt torr hud tack vare dess intensivt återfuktande egenskaper.

Men framförallt kan de rekommenderas som nattkräm. Under natten tappar kroppen mycket vätska och även huden behöver därför mera näring och fukt än under dagen. Därför är nattkrämer i regel alltså tjockare och mer intensivt återfuktande än dagkrämer.

Sammanfattning – manlig hudvård

Som avslutning kan konstateras att huden är människans största organ och det lönar sig därför att ta väl hand om den året runt, som en del av de dagliga rutinerna.

Allt börjar från bra kosthållning och hälsosamt leverne. Men huden påverkas även av väder och vind samt våra hygienrutiner. Därför behövs också lite extra hjälp på vägen om du vill ha en bra hud. Det syns om du tar väl hand om din hud!

FAQ – hudvård för män

Behövs verkligen skilda hudvårdsprodukter för män?

Män har generellt sett tjockare hud än kvinnor och därför behövs även skilda hudvårdsprodukter för män om du vill ha bästa resultat.

Varför är hudvård viktig för män?

Om du både vill se och känna dig fräsch i huden är daglig rengöring och återfuktning viktigt som en del av dina hudvårdsrutiner. Sol, vind och träning torkar ut din hud.

Är dyra produkter bättre än billiga inom hudvård?

Detta är en svår fråga – priset gör naturligtvis inte en produkt bättre. Generellt sett är ändå svaret ja: riktigt billiga märken har ofta också billiga råmaterial, medan dyrare märken har mer högklassigt innehåll.

Vilka hudvårdsprodukter behövs för män?

Det behövs åtminstone en produkt för att rengöra huden och en för återfuktning. För den som vill vårda sin hud fullt ut rekommenderar vi också en ögonkräm och en fetare fuktkräm för natten.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *