Här är de mest populära julfilmerna bland svenskarna

bästa julfilmer genom tiderna

Att Kalle Anka och Karl-Bertil är populärt att kolla på bland svenskar under julen är välkänt. Men ny statistik visar en explosionsartad ökning även bland en annan klassisk julfilm. Här är de bästa julfilmer genom tiderna enligt svenskarna.

En viktig del av jultraditionen i många hushåll är att slå sig ner och kolla på julfilm för att komma i stämning. Det är välkänt att Kalle Anka och Karl-Bertil är två kortfilmer som är tradition hos oss svenskar. Men det finns även många andra julfilmer som numera kan ses som klassiker. Det visar den statistik som SF Anytime tagit fram visar att det finns andra filmer som uppvisar en betydligt större ökning bland antal tittare.

Ensam hemma är en populär julfilm bland svenskar

Enligt SF Anytime har den halsbrytande familjekomedin Ensam hemma från 1990 haft en försäljningsökning på 4800% mellan åren 2016 och 2020. Redan i december 2016 var Ensam hemma den 65:e mest uthyrda filmen hos SF Anytime i alla kategorier – alltså inte endast bland julfilmer. Men i december 2020 hade den klättrat ända upp till plats 3 på listan.

Den 30 år gamla komedin tävlade därmed alltså om topplatserna med de nyaste storfilmerna från 2020. Det visar att en nya svensk jultradition håller på att formas med Ensam hemma som ett naturligt inslag.

Bästa julfilmer genom tiderna

SF Anytime har gått igenom vilka julfilmer som har hyrts ut mest de senaste fem åren. Det finns vissa klassiker som ligger stadigt på topplistan, förutom Ensam hemma, även de romantiska komedierna Love Actually och The Holiday.

En annan film som har gjort en liknande resa som Ensam hemma är även actionfilmen Die Hard med Bruce Willis från 1988. Denna film står för den näst största ökningen bland alla julfilmer med över 3600 % fler uthyrningar i december 2020 jämfört med 2016. Detta kan hänga samman med den livliga debatt på nätet som pågår de senaste åren, huruvida filmen bör ses som en julfilm eller inte.

Alla av dessa filmer gör definitivt anspråk på titeln som bästa julfilmer genom tiderna.

Mest uthyrda julfilmer på SF Anytime 2020 (Endast filmer som funnits i utbudet i minst 5 år)*

 1. Ensam hemma
  En åttaårig bråkmakare måste skydda sitt hus från ett par inbrottstjuvar när han av misstag lämnas ensam hemma av sin familj under jullovet.
 2. Ensam hemma 2
  Ett år efter att Kevin McCallister lämnades ensam hemma och var tvungen att besegra ett par klumpiga inbrottstjuvar, hamnar han av en slump i New York City – och samma brottslingar är inte långt borta.
 3. Love Actually
  Följer åtta mycket olika pars liv och hur de hanterar sina kärleksliv i olika löst sammanhängande berättelser som alla utspelar sig under en hektisk månad före jul i London, England.
 4. Die Hard
  En polis från New York försöker rädda sin fru och flera andra som tagits som gisslan av tyska terrorister under en julfest på Nakatomi Plaza i Los Angeles.
 5. The Holiday
  Två kvinnor som har problem med killar byter hem till varandras länder, där de möter varsin lokal kille och blir förälskade.
 6. Astrid Lindgrens jul
  En samling välkända julscener från ett antal klassiska filmversioner av Astrid Lindgrens älskade barnböcker. ”Astrid Lindgrens jul” innehåller scener från ”Pippi Långstrump”, ”Ronias rånardotter”, ”Brenda modig” (”Kajsa Kavat”), ”Lotta på oroliga gatan”, ”Emil från Lönneberga” och många fler.
 7. En tomtesaga
  Den gripande berättelsen om hur jultomten blev jultomten.
 8. Trolltyg i tomteskogen
  En familj av tomtar som förbereder sig för bröllopet för sin äldsta son måste ta upp en strid med en fientlig familj av elaka troll.
 9. Ensam hemma 3
  Alex Pruitt, en åttaårig pojke som bor i Chicago, måste avvärja internationella spioner som är ute efter ett topphemligt datachip i hans leksaksbil.
 10. Polarexpressen
  På julafton ger sig en ung pojke ut på ett magiskt äventyr till Nordpolen med Polar Expressen och lär sig samtidigt om vänskap, mod och julens anda.

Bästa nya julfilmer

När vi tar en närmare titt på nyare julfilmer, där även filmer som funnits i utbudet i mindre än 5 år finns med, hittar vi några intressanta nyheter. Happiest Season kom ut under 2020 och var väldigt populär i december 2020. Fatman med Mel Gibson i huvudrollen, var en av fjolårets stora hits bland julfilmer i december 2020.

För den som söker efter nya julfilmer från 2021 kan bland annat A Boy Called Christmas rekommendera om du söker något för hela familjen. Bland romantiska julfilmer kan definitivt Zoey’s Extraordinary Christmas rekommenderas. Vi utser denna även till bästa julfilm 2021.

De mest uthyrda julfilmerna i december 2020 (inklusive filmer som funnits i utbudet mindre än 5 år)

 1. Ensam hemma
 2. Happiest Season
 3. Ensam hemma 2
 4. Fatman
 5. Jag kommer hem igen till jul
 6. Love Actually
 7. Last Christmas
 8. Die Hard
 9. The Holiday
 10. Grinchen – Julen är stulen
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *