Besök alla världens museer med Google Arts & Culture

besök museer virtuellt

Under veckan som gått har nästan samtliga museer meddelat att de stänger sina dörrar tillfälligt på grund av coronaviruset. Hit hör bland annat Hallwylska museet med sin nya utställning, som vi nyligen tipsade om.

Men trots att de flesta av oss nu befinner sig i isolering finns ingen orsak att misströsta. På nätet finns faktiskt de allra flesta museer samlade under Google Arts & Culture. Här kan du besöka aktuella utställningar hos allt från The Metropolitan Museum of Art i New York till Louvren i Paris. Eftersom museer från hela världen finns samlade här finns något för alla smaker. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan upptäcka.

spegelsalen i versailles
På besök i spegelsalen i Versailles med Googles virtuella tour.

Självklart är det inte riktigt samma sak som att vara på plats i dessa museer. Men det går faktiskt att få en rätt fin upplevelse genom att ta sig en virtuell tour bland det verktyg som finns under respektive museum. Du kan till och med ta en tur uppe i Eiffeltornet om du så önskar! För den som aldrig varit där kan det vara riktigt intressant att ta en närmare titt på hur allt ser ut i verkligheten.

För den som likt skribenten lider av höjdrädsla kan det också kännas tryggare att i lugn och ro upptäcka platsen från soffan, utan att själv behöva ta sig upp i tornet.

uppe i Eiffeltornet
En tur uppe på Eiffeltornet med Googles virtuella tour.

Några museer att besök i Sverige

Vi har tidigare här på Gentlemannaguiden tipsat om Nationalmuseum i Stockholm som öppnade på nytt 2018 efter en 5 år lång renovering. Nu kan du både upptäcka aktuella visningar samt ta en virtuell tour på museet utan att ens behöva sätta din fot i Stockholm.

Vi har också i flera omgångar varit och hälsat på hos Hallwylska Museet i Stockholm. Detta fantastiska museum har bibehållit sin interiör oförändrad sedan 1900-talets början och är bland det närmaste man kommer Downton Abbey i Sverige – dessutom i hjärtat av Stockholm stad. Vi kan definitivt rekommendera ett besök hos museet via Google Art & Culture.

En snabbguide för hur du använder den virtuella touren. Du klickar dig vidare från denna ikon.

Sedan kan du precis som via Google Maps orientera dig via en pil som finns på rutan. Till höger kan du välja våning i byggnaden samt zooma in och ut på bilden.

besök Hallwylska museet virtuellt

I bottenvåningen hos Hallwylska hittar ni bland annat Sveriges första moderna kök med elektricitet.

samlingar hallwylska museet stockholm

Missa heller inte den 6:e våningen med dess fascinerande konstsamlingar. På samma våning hittar du också det privata gymmet som var ett av de första i sitt slag. Det gäller dock att söka bra för att hitta det.

rökrummet hallwylska museet

Här finns även rökrummet i originalskick, som självklart är väldigt intressant för alla män.

Även under en isolering kan du alltså ta en tur ute i världen och upptäcka nya platser. Fördelen med detta sätt att upptäcka nya platser är också att du slipper stå i timtal och vänta på din tur. För den som försökt besöka Anne Frank-huset i Amsterdam kan vittna om att det kan vara en utmaning. Nu kan du få dig en helt gratis titt in i huset om du varit nyfiken på hur det ser ut där, men av olika orsaker aldrig kommit dig till att göra det.

anne frank-huset Amsterdam

Bild från Anne Franks rum i Anne Frank-huset i Amsterdam.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *