Bukowskis Important Timepieces: Det våras för klockauktionerna

klockauktion Bukowskis

Ett säkert vårtecken är att klockauktionerna är tillbaka. 26 april är det dags för en ny omgång av Important Timepieces, Bukowski’s ”finauktion” för exklusiva klockor. Riktigt varför det verkar vara färre klockauktioner på vintern har vi faktiskt inget bra svar på – är det Watches and Wonders som stjäl showen eller är det bara mer lockande att köpa klockor när de inte längre döljs under vinterplaggen?

Oavsett vad så har Bukowskis lyckats plocka ihop ett riktigt fint sortiment av klockor från Patek Philippe, Rolex, Tag Heuer, IWC, A. Lange & Söhne, Audemars Piguet, Omega, Universal Geneve m.fl.

Jean Dunand ”Palace”

Auktionens höjdpunkt måste sägas vara en Jean Dunand ”Palace”. Det här är något så ovanligt som en klocka som inte gått upp i värde, utan ner. Över 90% ner faktiskt.

Jean Dunand startades av Thierry Oulevay och Christophe Claret 2003. Christophe Claret är klockmakaren som gjort klockor för märken som Ulysse Nardin, Girard Perregaux and Harry Winston. Oulevay var mannen som väckte liv i anrika Bovet. Namnet är en homage till den schweizisk-franske Art Deco-konstnären Jean Dunand, och när man ser klockan förstår man kopplingen.

För när Jean Dunand släppte sin ”Palace” i Basel World hyllades den som en av mässans höjdpunkter. Den massiva, Art Deco-inspirerade Palace var ett mästerverk med sin intrikata urtavla och finurligt utformade komplikationer – GMT, kronograf, tourbillon och kraftreserv. Klockan är nästan 50×50 mm och tillverkad i vitguld och titan.

Thierry Oulevay och Christophe Claret
Thierry Oulevay och Christophe Claret

Prislappen på över 4 miljoner kronor ansågs rättvis när klockan släpptes. Men 13 år senare har klockmodet svängt, och utropspriset är ”bara” 250.000-300.000 kronor vilket matchar vad liknande exemplar klubbas för hos Christie’s. Oulevay avled 2013, och Jean Dunand lades till synes ner. Christophe Claret gör fortfarande klockor i miljonklassen, numera under eget varumärke.

Man kanske inte kan tala om fynd för klockor i hundratusenkronorsklassen – men på något sätt är det nog det.

Vacheron Constantin 222 ”Jumbo”

Som vanligt är det Patek Philipps klockor som leder auktionen prismässigt – denna gång en Nautilus 3800 med diamanttavla. Men vi fastnar mer för tvåan – en Vacheron Constantin 222 ”Jumbo”.

Den här klockan är till utseendet väldigt lik Gentas klockor men designades inte av honom, utan av Jörg Hysek. Klockan lanserades 1977 med anledning av att varumärket fyllde 222 år och mindre än 1000 klockor ska ha tillverkats av den största ”jumbo”-storleken.

På grund av populariteten hos den här modellen av klockor har 222 blivit allt mer efterfrågad på auktioner.

Heuer ”Volvo” Carrera 2447

Ytterligare en raritet på auktionen är Heuer ”Volvo” Carrera referens 2447 NST. Det här är något så ovanligt som en klocka dubbelsignerad Heuer och Volvo. Men inte för kopplingen till Volvos bilar, utan för att klockan var en specialutgåva till högpresterande Volvo-anställda i USA. Endast ett fåtal kända exemplar av modellen ska finnas kvar.

Övriga klockor

Som vanligt slås man som lekman av de stora prisskillnaderna, särskilt inom märken, beroende på om en klocka är eftertraktad eller inte. Här finns många vackra (och gamla) klassiska klockor till helt andra priser än några av sina mer efterfrågade syskon.

Hela katalogen hittar du här.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *