CES 2022 är här – Trender som formar morgondagens teknik

trender teknik 2022
Bild: Consumer Technology Association

Året börjar alltid med en stor höjdpunkt för alla teknikintresserade när mässan CES (Consumer Electronics Show) äger rum i Las Vegas. Den började igår den 5 januari och pågår fram tills imorgon 7:e januari. Detta är den stora mässan för året för alla som vill följa med teknikutvecklingen på nära håll.

Elektronikmässan CES hade premiär i juni 1967 och från början hölls mässan två gånger om året. Från 1998 hålls dock mässan endast en gång om året och det är denna mässa de flesta elektronikjättar siktar på när de väljer att presentera sina senaste innovationer.

Det mest intressanta från CES 2022

Eureka Park-utställningen på CES 2022. Bild: Consumer Technology Association

När CES återvänder till Las Vegas kommer mässan att visa upp nästa våg av innovation som kommer att forma 2022 och morgondagens ekonomi. Mässan innehåller en mängd utställare som främjar två av framtidens mest övertygande tekniska megatrender: intelligent automatisering och utvecklingen av metaversumet.

Viktigaste tekniktrender just nu

Det finns alltså framförallt två viktiga megatrender bland teknikföretag just nu. De framsteg som gjorts inom molninfrastruktur har möjliggjort mer omfattande användning av intelligent automation bland teknikföretag. Bristen på tillgänglig arbetskraft kommer att kräva att mer artificiell intelligens (AI) används behövs för att effektivera arbetet hos många företag.

Hit hör i högsta grad tekniken för självkörande fordon (AV) som redan tidigare varit framträdande på tidigare CES-mässor. Även på årets mässa finns allt från AV-chiptillverkare som Qualcomm till tillverkaren av AV-perceptionsteknik Veoneer representerade. Bland de maskiner och fordon som finns på årets mässa märks bland annat självkörande lastbilar till robotkök för restaurangbranschen.

Snabbt framväxande metaversum

Eureka Park-utställningen på CES 2022. Bild: Consumer Technology Association

Det kanske mest intressanta på årets CES-mässa är kanske ändå det snabbt framväxande metauniversumet. Pandemin har påskyndat utvecklingen av interaktiva, konsumentprodukter och -tjänster online inom en rad olika branscher. Det har återigen skapat förutsättningar för ett framväxande metaversum. CES 2022 visar upp den teknik som kommer att ligga till grund för denna nästa generation av internet.

I centrum för utvecklingen av ett metaversum ligger spelbranschen. Spel som Roblox och Fortnite har gjort det möjligt för användare att enkelt programmera sina egna spel och bygga virtuella världar för att konstruera gemensamma upplevelser som konserter och till och med examensceremonier i digitala universum.

Utställare som Razer visar upp sin senaste spelteknik och lyfter samtidigt fram deras koppling till metaverset.

XR-tekniken på CES understryker också att den här tekniken har en viktig roll som portar till metaverset. Bland annat MAD Gaze visar upp sina smarta glasögon för förstärkt verklighet (AR), ett exempel på hårdvara som kommer att driva metaverset. Snap, som har utökat tillämpningen av sin AR Lenses-teknik till e-handel genom att låta användarna shoppa varumärkeskataloger och prova kläder virtuellt genom att linserna lägger kläderna på konsumenten.

En intressant utveckling som vi redan tidigare spekulerade i gällande trender för modebranschen 2022.

Kryptovalutor och NFT

nft och kryptovalutor

Det går heller inte att bortse från kryptovalutor och NFT:er när man pratar om stora teknologiska trender för 2022. Debuten för den första offentligt handlade kryptohandelsplattformen på en amerikansk börs via Coinbase utgjorde en vändpunkt för den allmänna populariteten av kryptovaluta och blockkedjebaserad teknik för digitala tillgångar.

Bland annat Atomic Form visar upp sin teknik som är utformad för att samla och visa NFT-konst som en del av C Space-utställningarna på CES 2022.

Varför det är viktigt att följa med teknikutvecklingen

virtuell shopping

Det är viktigare än någonsin att följa med vad som händer på teknikens område. Det gäller inte bara dig som är företagare och innovatör. Även för alla kommer att uppleva stora förändringar de närmaste åren i allt från hur man shoppar till hur man använder sig av teknik i vardagen.

För företagare är det dock närmast livsnödvändigt att vara proaktiv gällande hur utvecklingen ser ut. I dagens samhälle ändrar nämligen konsumentbeteendet snabbare än någonsin tidigare. Inom den bransch som ligger oss närmast hjärtat, modebranschen, ser vi redan nu att kunderna blivit betydligt mer krävande. Snart kommer det att finnas teknik som gör det möjligt att både storleks- och färgmatcha kläder medan man shoppar.

Redan nu ser vi att flera modesajter även gjort försök till att skapa både live shopping och sina första steg mot ett eget metaversum. Där kommer kunderna att kunna gå runt i butiken och få samma shoppingupplevelse som i verkliga livet. Möjligheterna att skapa en unik shoppingupplevelse är närmast oändliga. Uttrycket Shoppertainment är bara i sin linda och de modesajter online som inte anpassar sig till denna nya teknik kommer förr eller senare att hamna på efterkälken.

Om du vill följa med de senaste nyheterna från teknikmässan CES kan vi rekommendera sajten Nya lanseringar. Här hittar du allt från de senaste trenderna, samt produkter och tjänster som lanseras inom ett stort antal områden. Men allt från fordon, till hushåll och spel.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *