Trender bland modebutiker online – Shoppertainment

trender klädbutiker online shoppertainment

Shopping på nätet har blivit allt vanligare inom de flesta områden under de senaste åren. Redan innan slog till var butiksdöden ett begrepp och pandemin har endast accelererat trenden. Hur kommer då framtidens näthandel att se ut inom modebranschen? Och finns det någon funktion att fylla för fysiska butiker?

I takt med att kampen om kunderna blir allt hårdare på nätet blir också kraven högre på att urskilja sig från mängden. Det kommer att krävas nya metoder för att engagera kunderna. Man har börjat använda sig av ordet Shoppertainment för att göra shoppingupplevelsen på nätet mer underhållande och interaktiv.

Vad är Shoppertainment?

Shoppertainment är en precis som namnet antyder, en kombination av orden Shopping och Entertainment. Hittills har flertalet nätbutiker använt sig av någon av sina fysiska butiker där du virtuellt kan stiga in i butiken och välja och vraka bland föremålen. Detta kommer dock med sina brister eftersom du inte kan fysiskt känna på plaggen och prova dem.

En lösning till problemet har till vissa delar blivit införande av Gamification eller Spelifiering även i denna bransch. Allt fler aktörer har nu valt att ta fram Avatarer som du kan klä i de senaste kollektionerna. Ett förväntat scenario i utvecklingen är att vi snart får möjlighet att ladda upp oss själva som avatarer och därmed kan se hur bra vi passar i kläderna, utifrån våra kroppsmått samt hår- och hudfärg.

Tekniken finns redan här. Nu handlar det bara om att få den implementerad.

Livestreaming och Live Shopping

En annan nackdel med shopping online är bristen på mänsklig kontakt och rådgivning. Speciellt bland män är det vanligt att bege sig till butiker för att få personlig rådgivning. Personal Shopping-tjänster och stilrådgivning online är något som allt fler butiker numera erbjuder.

Ett annat sätt att nå ut till kunderna genom nätbutikerna är Live Shopping som du även hittar hos flera svenska modebutiker online. Hit hör bland annat Åhlens, NK och MQ Marqet. Ofta använder sig också dessa butiker av sociala medier som komplement, antingen genom att sända direkt från kanaler som Instagram eller Facebook eller för att styra kunderna till webbsidan.

För män har det dock inte funnits mycket att hämta hittills på denna avdelning eftersom de flesta Live Shopping-event och modevisningar vänt sig till kvinnor.

Vad kan vi förvänta oss av framtiden?

Vi kan förvänta oss en snabb teknisk utveckling bland modebutiker online, där många olika tekniker används för att locka kunderna att köpa. I framtiden kommer kunderna att kräva mer av upplevelsen och de som erbjuder en personlig service online blir vinnare.

Det kommer att krävas stora satsningar för modebutikerna, men samtidigt innebär det också en stor potential. Genom att få in en mer personlig touch i shoppingen minskar man på returneringar och har samtidigt möjlighet att få mer trogna kunder.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *