De bästa nya herrdofterna sommaren 2017

de bästa sommardofterna 2020

Efter ett fjolår där vi såg många sommarnyheter från några av de mer exklusiva parfymhusen har det varit aningen lugnare inför denna sommar. Förra året fick vi bland annat Cedro di Taormina från en av de mest somriga av parfymserier, nämligen Acqua di Parmas Blu Mediterraneo-serie. I år har detta anrika parfymhus istället satsat på sin Ingredients-kollektion med de två nya dofterna Colonia Mirra och Colonia Ebano i spetsen.

Det som vi däremot har sett är flera intressanta lanseringar bland de återkommande sommarserierna från Calvin Klein och Dolce & Gabbana. Även inom ramen för sina ikoniska underserier har märken som Boss och Armani lanserat nya, fräscha sommardofter.

Ofta kännetecknas typiska sommardofter av deras citrusaktiga och marina doftnoter. Av de nya parfymer som presenteras nedan härstammar de flesta från någon av dessa doftnoter. Som genomgående tema bland många av sommardofterna under senare år har varit att hämta inspirationen från den italienska kusten, med blandningar av bland annat bergamott, citron och mandarin.

1. Tom Ford – Sole Di Positano EdP

Unisexdoften Sole di Positano från lyxiga livsstilsmärket Tom Ford lanserades tidigare i vår. Denna citrusdoft med blommiga noter skall föra tankarna till den drömlika skönheten på den italienska kusten och vackra Positano. Positano är en liten stad i provinsen Salerno i Kampanien i sydvästra Italien som ligger längs Amalfikusten, en timmes bilfärd söder om Neapel.

Denna nya doft i Neroli Portofino-kollektionen är en mästerlig blandning av italiensk bergamott, apelsinskal, citron och mandarin reflekterar den solfyllda vitalitet som man förknippar med sommaren och framförallt den italienska solkusten. Den italienska rivieran har varit ett genomgående tema hos Tom Ford när nya sommardofter lanserats under de senaste åren och detta år innebär inga undantag. Ett riktigt mästerverk för den mest kräsna av parfymbärare.

Tom Fords parfymer har i många fall en hög halt av parfymolja, vilket gör att dessa kvalificerar sig som in i den så kallade Eau de Parfum-kategorin. Detta är som bekant något som oftast gör att dessa bibehåller sina doftegenskaper väldigt länge, till skillnad från flera av dofterna inom kategorierna Eau de Toilette och Eau de Cologne.

2. Giorgio Armani – Code Colonia Edt

Årets stora sommarnyhet från Giorgio Armani och dess klassiska underlinje Code är Code Colonia EdT som är en maskulin doft som kombinerar lätta och intensiva doftnoter för att skapa en elegant, frisk och attraktiv parfym som är lätt att bära. Det är Antoine Maisondieu som är näsan bakom doften. Han ville bibehålla Fougére-karaktären hos den typiska Code-linjen och samtidigt införa fräscha sommarnoter till doften.

Toppnoterna innehåller citrusfrukterna bergamott och mandarin, med hjärtnoter av apelsinblomma och salvia. I basnoterna märks sedan de mer klassiska noterna som man förknippar med Code-linjen i form av träaktig tonkaböna samt bärnsten.

3. Armani Privé Iris Celadon EdP

En linje som kanske inte är så bekant då det gäller märket Giorgio Armani är deras exklusiva Privékollektion. Från denna kollektion kommer denna unisexdoft som innehåller noter från Iris, mysk och rökig patchouli. En EdP som är inspirerad av naturen och framkallar en lyxig och sofistikerad doftaura.

4. Boss Bottled Tonic EdT

På tal om parfymklassiker, så har Boss en lång historia med klassiska dofter med sin serie Bottled. Den allra nyaste bland dessa är Boss Bottled Tonic som lanserades tidigare i år och som har alla förutsättningar att bli en riktig sommarklassiker.

Boss Bottled Tonic innehåller samma tränoter som den klassiska originaldoften, men med en touch av bland annat vetiver, citrusfrukter och ingefära för att förstärka och tillföra en mer somrig dimension till doften.

5. Molton Brown – BLUE CYPRESS & SEAFENNEL EDT

Molton Brown startade som hårsalong 1973 i London och är i dag ett av Storbritanniens ledande kosmetikmärken. Molton Browns produkter säljs hos välkända, exklusiva varuhus över hela världen. Märket samarbetar numera också med 5-stjärniga hotellkedjor, något som är bekant för de som besökt de allmänna toaletterna på anrika Grand Hôtel i Stockholm.

En frisk och aromatisk doft med marina noter som blandas med noter som fikonblad, bergamott, kryddor, trä och mysk till en energisk doft som personifierar den moderna, sportiga gentlemannen.

6. Dolce & Gabbana Light Blue Eau Intense

Inom ramen för Dolce & Gabbanas klassiska Light Blue-linje lanseras varje år en ny sommardoft. Detta år har man gått ännu aggressivare ut än tidigare i och med sin lansering av Eau Intense. En doft som skall vara ännu friskare och ännu intensivare än tidigare.

Dess friska citrusnoter av grapefrukt och mandarin i kombination med somriga bärnstensnoter skall framkalla känslan av medelhavet, med dess höga klippor och svalkande vatten.

7. <a href=”https://www.parfym.se/parfym/calvin-klein/eternity-for-men-edt”>Link text</a>Calvin Klein – Eternity Summer for Men 2017 EdT

Medan originalet Eternity for Men lanserades redan 1990 och alltså snart firar sitt 30-års jubileum, har man till denna sommar inspirerats av de rika färgerna i horisonten under en solnedgång i öknen när man tagit fram denna doft.

Mycket känns bekant från originalet, där man bibehållit den fougére-noterna med musk, sandelträ och vetiver som bas. Därtill har man tillfört bland annat kokos, bergamott och ingefära för att göra den mer fräsch och somrig.

8. CK One Summer EdT

På tal om klassiska dofter som varje år får en ny version, så är ikoniska CK One från Calvin Klein i en klass för sig. CK One var den första androgyna doften när den lanserade på 1990-talet. En doft som användes av båda könen och i alla åldrar.

CK One Summer är en en förlängning av den ikoniska CK One-doften inspirerad av den brinnande hettan i öknen, en svalkande och uppfriskande doft som sägs fånga den elektriska energin och värmen från solen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *