Doften av läder: 7 parfymer för vintern

de bästa läderdofterna

Alla som besökt ett garveri kan vittna om lädrets distinkta och maskulina doft. Doften av läder är dock inte endast reserverat för kläder, skor och väskor, utan även i parfymer är doften till sin fördel och framträder ofta tydligt i jämförelse med andra ingredienser.

På marknaden finns en mängd olika parfymer med inslag av läder. Flera av de mest populära parfymerna på marknaden har inslag av lädernoter, men det finns även parfymer som byggts upp helt och hållit kring läder som doftnot och som tar fram dess unika karaktär. Läder är en av de doftnoter som är perfekt för att bära under vinterns dagar.

Nedan är några av de bästa läderparfymer på marknaden i dagsläget.

1. Floris Leather Oud

de bästa läderparfymerna

Här har vi en doft som kombinerar det bästa av två världar, lyxigheten i doftnoten oud och kraftiga lädernoter i ett. Leather Oud är en kraftfull doft som inspirerats av doftkombinationerna som uppstår när Floris får in nya doftoljor till sina partier. Då är oljorna förpackade i läderbehållare och när de öppnas blandas doften av läder med oljorna.

2. Acqua di Parma Leather EdP

bästa läderparfymer

I serien Ingredients Collection hos Acqua di Parma hittar du parfymer som byggts upp kring endast en huvudingrediens. Leather EdP lanserades år 2019 och är helt klart en av de bästa tolkningarna av läder som doftnot på marknaden. Det är en maskulin doft med kraftiga läder- och träackorder som passar perfekt som kvällsdoft och för de kyligare höst- och vinterdagarna.

3. Memo Paris African Leather EdP

bästa läderparfymer unisex

MEMO Paris är ett parfymhus som har många fascinerande tolkningar av doftnoten läder. Unisexdoften African Leather EdP från 2015 är en väldigt populär parfym och den har även ett högt betyg på parfymbibeln Fragrantica. Den har toppnoter av bergamott och vetiver och du hittar även exotisk kryddighet från kardemumma, saffran, geranium och kummin. I basnoterna finns träiga ackord av patchouli och oud. En lite annorlunda och samtidigt unik läderdoft.

4. Tom Ford Ombré Leather EdP

Tom Ford är inte endast känt för sina exklusiva kläder. Även parfymerna håller högsta klass. Då det gäller läderparfymer är Ombré Leather EdP från 2018 en av de bästa varianterna av läderparfymer du hittar på marknaden. Den är en beprövad exklusiv herrdoft som passar som festdoft till kvällen. Fördelen med denna är också att den är aningen förmånligare än flera andra av läderdofterna från Tom Ford.

5. Tom Ford – Tuscan Leather

bästa parfymer med lädernoter

Ytterligare en utmärkt parfym med lädernoter från Tom Ford är den rökiga unisex-doften Tuscan Leather. Detta är en originell doft med väldigt starka doftegenskaper – precis som de flesta av Tom Fords exklusiva dofter.

6. Truefitt & Hill – Spanish Leather

truefitt leather

Om du har en förkärlek till klassiska parfymer är Truefitt & Hill-Spanish Leather Cologne ett utmärkt val. Trots att det är en cologne behåller den sina doftegenskaper väldigt länge – precis som de flesta andra parfymer från anrika brittiska Truefitt & Hill. Denna skapades redan år 1814 och är en av de allra äldsta parfymerna på marknaden som ännu är i produktion enligt originalreceptet.

7. Geo. F. Trumper – Spanish Leather

klassiska läderdofter parfymer för män

Ett annat anrikt brittiskt märke med en utmärkt klassisk läderdoft är Geo. F. Trumper som även de har Spanish Leather Cologne i sitt utbud. Även denna cologne har funnit länge på marknaden. Den lanserades redan 1902 och finns ännu i det ordinarie utbudet hos Geo F. Trumper. Detta är en varm och sensuell doft där blommiga noter av geranium och ros blandas med mysk, läder, vanilj och träiga noter.  För att få fram lädertonen i Spanish Leather sänks läder ned i alkohol som sedan fusioneras med övriga ingredienser.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *