En av årets tyngsta herrmodeveckor börjar nu

Medan resten av världen precis återvänt till arbetet lyser herrmodevärlden som starkast i januari. Med start 10 januari börjar en av höjdpunkterna för modeintresserade män, då inte mindre än tre viktiga modemässor för män hålls på mindre än 14 dagar (!): Pitti Uomo, Milano Moda Uomo och Paris Fashion Week för män.

Det här är mässorna där årets och nästa års trender inom herrmodet skapas – 2023 års höst/vinter-kollektioner. Tack vare sociala medier är det som sker utanför mässorna, street style, lika viktigt som det som sker på podierna. Om man inte ställer ut eller köper in herrmode, eller är en internationell journalist / influencer, är det också sociala medier som man får nöja sig med – det här är inte event för folket utan för utvalda skaror.

Pitti Imagine Uomo: 10-13 januari

Pitti Peacocks har gjort Pitti Uomo berömt långt utanför sina ursprungliga kretsar

Pitti Imagine Uomo började som en enkel inköpsmässa 1972, men har vuxit till ett globalt modefenomen. På Fortezza da Basso i Florens samlas inte bara inköpare och representanter för några av världens finaste herrmodemärken, utan också allt mer influencers på jakt efter internationellt kändisskap. Scott Schuman – The Sartorialist – gjorde mässan berömd genom sina gatufotografier från Florens under Pitti Uomo. Foton på Pitti Peacocks, de mest uppseendeväckande klädda männen som samlas utanför entrén till huvudpaviljongen, har blivit ett fenomen i sociala medier.

På mässan blandas klassiska italienska herrmodemärken som Brunello Cucinelli, Caruso och Luigi Borrelli med uppstickare och specialister. Från Sverige hittar vi klassiker som Stenströms, Hestra och Cavaliere, men också nyare namn som hattspecialisten Bondett och ryggsäcksmärket Gaston Luga. I år finns för första gången också en paviljong med husdjursmode (!) så vi kan förvänta oss en helt ny nivå av street style.

Stil: Välskräddad med en twist. Det finns ett visst utrymme för mer modebetonade kläder, men klassiskt herrmode är det som gäller.

Milano Moda Uomo: 13-17 januari

Milan Fashion Week – mer modebetonad än Pitti Uomo

Milano är tyngdpunkten för italienskt mode av det nyare snittet. Då talar vi klassiska lyxvarumärken som Gucci, Prada, Fendi, Giorgio Armani och Dolce & Gabbana liksom de största skräddade varumärkena som Brioni, Kiton och Zegna.

Gucci kommer öppna mässan och hålla sin första modevisning sedan märkets creative director Alessandro Michele lämnade i november 2022 – en post där Tom Ford en gång i tiden gjorde sitt namn. Gucci har flera gånger satt riktningen för världens herrmode och det kommer bli intressant att se vem som får äran att förvalta arvet.

Stil: Rebelliskt. Kjol, shorts eller linne till skräddad kavaj är bara början. Pitti Uomo och Milan Fashion Week är som natt och dag.

Paris Fashion Week: 18-23 januari

Paris Fashion Week – höjdpunkten i modets hemstad

Paris modemässa för män avrundar den intensiva perioden. Franska märken som Hermés, Louis Vuitton och Dior Homme väljer naturligtvis hemstaden för sin mässa, och här hittar vi också många japanska modemärken liksom svenska Acne Studios. Även om modevisningar hållits i Paris sedan 1700-talet är Paris Fashion Week inte äldre än 1973.

Liksom situationen med Gucci i Milano väntar modevärlden här på nyheter från Louis Vuitton sedan märkets förra artistic director för herrmode Virgil Abloh avled för över ett år sedan.

Stil: Kreativt – med lite mer fokus på stil och material än Milano, det är ju Paris trots allt. Mycket streetwear.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *