Ettan firar 200 år med jubileumsutgåva

ettan jubileumsutgåva

Snusvarumärket Ettan firar 200 år och tecknar därmed en milstolpe i svensk historia som ett av Sveriges äldsta ännu aktiva varumärken i handeln. Varumärket firar med en jubileumsdesign liksom en rad händelser under året för att uppmärksamma snuset (vars recept varit orört sedan det uppkom 1822!), och en hyllning till Ettans grundare.

Jakob Fredrik Ljunglöf är namnet på mannen som år 1822 skapade receptet på Ljunglöfs No.1, eller, som snuset kom att kallas, Ettan. Receptet var på många sätt en innovation, och omtalat som det första moderna snuset, då tidigare snus tillverkats genom fermentering i upp till sex månader. Med den nya tillverkningsmetoden kunde snuset tillverkas på en vecka, vilket lade grunden för svensk snusindustri och receptet till Ettan har sedan dess varit orört. 

– Jakob Fredrik Ljunglöfs innovationskraft, som resulterade i Ettan, är definitivt en milstolpe i svensk historia – såväl kulturhistoriskt som näringslivshistoriskt. Det lade grunden till den unika särställning som snuset än idag har i Sverige. Ett arv som vi borde värna och hylla mer än vi gör idag, berättar Scott Springfeldt, Museichef på Snus & Tändsticksmuseum vars syfte är att tillgängliggöra den svenska snus- och tändstickshistorien. 

Jakob Fredrik Ljunglöf

Jubileumsdesign på dosan

För att fira 200-åringen släpps Ettan under 2022 i ny jubileumsskrud där den lejongula färg som är så signifikativ för Ettan lyfts fram ytterligare, liksom det lejonemblem som vanligtvis ligger diskret i bakgrunden ges större plats och folieras i guld. 

– Jubileumsdesignen förstärker och lyfter fram det som designmässigt är starkt med Ettan och hyllar den historiska företeelse som Ettan är. Givetvis är det bara designen som ändras i samband med jubileet, detta recept har stått starkt i 200 år och det är en stor ära att förvalta, berättar Linda Nordebäck, Marknadschef för snus på Swedish Match

Ettan är ett traditionellt snus med kraftig, lätt rökig och okryddad tobakssmak och finns i originalportion, vitportion samt som lössnus.

Under 2022 säljs Ettan i jubileumsförpackning och hittas i all handel för snus. Rekommenderat pris är 49 kr (portion) respektive 59 kronor (lös). Fler jubileumsaktiviteter planeras under året.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *