Acqua di Parma ger ut sin femte doft i sin exklusiva linje Colonia di Note

klassiska herrparfymer de bästa 2020

En av de mest klassiska herrparfymer som finns på marknaden måste vara Acqua di Parmas Colonia som lanserades redan år 1916. Med sin fantastiska blandning av citrusfrukter, rosmarin, lavendel, rosmarin och orientaliskt trä är Colonia den doft som klarast av alla representerar italiensk elegans.

Det finns mängder av kändisar genom åren som haft Acqua di Parma Colonia som sin favoritdoft. Hollywood-ikonerna Cary Grant och Audrey Hepburn är bara två av dessa.

I samband med att Acqua di Parma firade sitt 100-årsjubileum gav man också ut en kollektion på fyra dofter för att hylla sin hemstad – samtliga tolkningar av originalet Colonia. Nu är det igen dags när Acqua di Parma lanserar Note di Colonia V, som är en hyllning till operan ”La Donna è Mobile” från ”Rigoletto” av Giuseppe Verdi.

eleganta italienska parfymer

Precis som tidigare utgåvor av den exklusiva kollektionen är flaskan en påkostad och spektakulär tolkning av originalet. Såväl korken, flaskan och presentasken är ett resultat av de mest genuina italienska hantverkskonsterna. 

Hos Colonia di Note V märks i huvudnoterna citrusfrukter som citron, bergamott och peppar, medan basnoterna finns sandelträ och cederträ. En elegant tolkning av originalet som garanterat lämnar avtryck i din omgivning.

bästa italienska parfymerna

Kollektionen Note di Colonia består nu alltså av fem olika dofter, där de fyra tidigare versionerna var dessa:

bästa italienska herrparfymerna

Note di Colonia I är inspirerad av episoden ”Libiamo ne’ lieti calici” i den välkända operan La Traviata av Giuseppe Verdi.

Detta är en explosion av bergamott och ljusa toner av neroli. En kraftfull citrusdoft övergår i mjukare hjärtnoterna av färsk lavendel som blandar sig med värmen från damascusros och viol.

Som avslutning på denna lyxiga och överdådiga doften finns en raffinerad kombination av patchouli och cederträ i basnoten.

klassiska herrdofter

Note di Colonia II hämtar sin inspiration från den sista akten, ”Nessun Dorma” i Giacomo Puccini världsberömda opera Turandot. Där Calaf ”den okända prinsen” sjunger sin kärlek till den vackra men kyliga Prinsessan Turandot.

Note di Colonia II är alltså en hyllning till Puccinis konst och detta mästerverk. Här hittar vi en komposition som är sofistikerad och komplex, där man skickligt blandat ihop friska citrustoner med träiga och aromatiska toner.
Precis som i den första versionen finns toppnoter av citrus, tillsammans med bergamott, apelsin och grapefrukt. Detta är dock en lite rökigare variant med noter av guaiac, som ger djup till hjärtat av kompositionen. I basnoterna märks mysk och vetiver som avslutar detta mästerverk.

klassiska herrdofter

Aida av Giuseppe Verdi är inspirationen till Note di Colonia III. Ett operastycke om seger och hjältemod. Egyptierna har fångat och förslavat Aida, Prinsessan av Nubien. En egyptisk militär befälhavare, Radamès, kämpar för att välja mellan sin kärlek till henne och hans lojalitet till faraon. För att komplicera historien vidare, är Faraons dotter Amneris kär Radamès, även om han inte återvänder hennes känslor.

Här finns mandarin och ingefära som genast lägger sin prägel i toppnoten. Hjärtnoten har inslag av vetiver, jasmin och olibanum. I basnoten finns tonkabönor som intensivt blandas med och fylliga delarna av labdanum och myrra.

exklusiva parfymer

”Donna non vidi mai” från operan Manon lescaut av Giacomo Puccini är inspirationen bakom Note di Colonia IV. Sången beskriver kärlek vid första ögonkast, den dirkekta stund av attraktion där alla sinnen går på helspänn och pulsen ökar.

Doften inleder med toppnoter av somrig mandarin och  Bergamot, som mjukt övergår till noter av apelsinblommor och röd ros. Doften avrundas med myrra och patchouli, dofter som då de håller sig fast på huden vittnar om de nyss uppblossade känslorna.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *