Rätt stil till rätt fest: Kläder till sommarfest, student och bröllop

festmode herr sommar 2022

Den stora festsäsongen är på väg. Skolavslutningar, studentfester, sommarfester och bröllop i kombination med varmare väder – kan det bli bättre?

Men det är inte alltid helt lätt att välja rätt. Vad bär man till jobbets sommarfest? Vilka kläder passar till student och skolavslutning? Och vad är en bra sommarklädsel till ett bröllop?

Sommarens festmode för män

Som vi nämnt upprepade gånger är silhuetten lösare än på länge i kostymer och andra festplagg. Klassiskt herrmode har blivit allt populärare och nu uppskattar vi män hantverket igen. Det är framförallt hos märken som riktar sig till yngre män där de tajta kavajerna och kostymerna hänger kvar. Med rätt kroppsform kan också detta vara riktigt snyggt.

För sommaren är speciellt linnekostymer populära i ljusare färger som beige och olika nyanser av grönt. Även kostymer i lättare bomullsstretch är något som kan rekommenderas till sommarens fester. Vi kan också se ett större intresse för smoking som festklädsel när vi går in i vårens och sommarens festsäsong.

Sommarens kläder: Sommarfesten

festmode för män

Det som vi kan se rätt klart är att män experimenterar mer med olika material än tidigare. Till sommaren har linne blivit allt vanligare som material även på kostymerna. Även ostrukturerade kavajer i italiensk stil är något som många män gärna bär till sommaren numera. Det ger en helt annan känsla än den uppbyggda kavajen i traditionell brittisk stil.

En kostym i jordiga färger är den hetaste trenden för denna sommar. Som gäst på ett bröllop eller till studentfesten är en linnekostym i beige eller olivgrön färg riktigt snygga alternativ. Även till sommarens övriga fester är det att rekommendera.

Speciellt till sommaren är en kostym i italiensk stil att rekommendera.

Stiltipset: Våga experimentera med nya färger och nya material till sommarfesten. Du kan också välja en kostym med en något högre midja och byxor med dubbla frontveck samt slag på byxorna.

Sommarens kläder: Student och skolavslutning

Till studentfester brukar familjemedlemmar ofta klä sig traditionellt i mörk kostym för att komma enkelt undan. Det finns dock inga som helst regler som säger att detta är något du bör bära. Satsa istället på att bära något som du själv tycker att är snyggt och som ger dig självförtroende!

Förutom Morris Heritage kan vi speciellt rekommendera kavajmodellen Egel med tillhörande Denz-byxor från Oscar Jacobson som finns i alla sommarens modefärger. Denna modell finns både i linne och stretchig bomullskvalitet.

Lägg till en vit skjorta och en Grenadineslips från t.ex. Drake’s och du är klar för festen. Även loafers är ett självklart val till sommarens kostymer. Fördelen med denna typ av kostym är också att du, precis som på bilderna ovan, även kan använda denna till piké för en mer avslappnad stil.

festmode för killar

Det är hos förmånliga herrmodesajter som Asos som du hittar mest märken som riktar sig till unga män, eller killar som vi väljer att kalla denna ålderskategori. Om du köper en kostym för under tusenlappen kan du knappast förvänta dig kvalitet. Men i denna ålder görs ofta inköp av kostym främst med tanke på ett enskilt tillfälle, utan desto mer tanke på att använda kostymen över tid.

Då kan du satsa på kroppsnära modeller av kostymer i sommarens modefärger som beige och olivgrönt till bröllop och andra sommarfester. För bröllop kan du även satsa på ljusa färger som ljusblått eller klarblått. Vill du ha mer tidlösa färger är alltid mörkblå/navy ett säkert val.

Stiltips! Matcha aldrig slips med bröstduk. Du bör också tänka på symmetrin om du väljer en kostym med smal passform. I dessa fall skall du aldrig satsa på skor med tjock sula. Välj hellre loafers eller andra skor som smälter in bättre i helheten. Ytterligare en sak att tänka på om du väljer kostym med smal passform är att kavajslagen också i regel är smala. Då kan du gärna också använda en smalare slips med bredden 6 cm, snarare än den vanligare 8 cm.

Sommarens kläder: Bröllop

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *