Sommarens festmode för män 2021

festmode herr sommar 2021

Det finns många orsaker att fira under juni månad. Med skolavslutningar, studentfester, bröllop i kombination med sommarvärme är det naturligt att humöret får sig en boost. Här tar vi en närmare titt på festmode för män, med allt från förmånliga kläder till lite mer exklusivt herrkläder.

Vi har alla olika budget då det gäller klädinköp. I ung ålder är det få som har stora summor att lägga på kläder, om inte föräldrarna går in som hjälp. Det finns såklart undantag, men det finns en orsak till att sajter med förmånliga kläder är populära bland yngre män. Vi börjar från den änden när vi kollar på sommarens festklädsel för män och jobbar oss sedan uppåt i prisklasserna.

Vilket är sommarens festmode för män 2021?

Som vi nämnt upprepade gånger är silhuetten lösare än på länge i kostymer och andra festplagg. Klassiskt herrmode har blivit allt populärare och nu uppskattar vi män hantverket igen. Det är framförallt hos märken som riktar sig till yngre män där de tajta kavajerna och kostymerna hänger kvar. Med rätt kroppsform kan också detta vara riktigt snyggt.

Festmode för killar

festmode för killar

Det är hos förmånliga herrmodesajter som Asos och NLY Man som du hittar märken som riktar sig till unga män, eller killar som vi väljer att kalla denna ålderskategori. Om du köper en kostym för under tusenlappen kan du knappast förvänta dig kvalitet. Men i denna ålder görs ofta inköp av kostym främst med tanke på ett enskilt tillfälle, utan desto mer tanke på att använda kostymen över tid.

Då kan du satsa på kroppsnära modeller av kostymer i sommarens modefärger som beige och olivgrönt till bröllop och andra sommarfester. För bröllop kan du även satsa på ljusa färger som ljusblått eller klarblått. Vill du ha mer tidlösa färger är alltid mörkblå/navy ett säkert val.

Stiltips! Matcha aldrig slips med bröstduk. Du bör också tänka på symmetrin om du väljer en kostym med smal passform. I dessa fall skall du aldrig satsa på skor med tjock sula. Välj hellre loafers eller andra skor som smälter in bättre i helheten. Ytterligare en sak att tänka på om du väljer kostym med smal passform är att kavajslagen också i regel är smala. Då kan du gärna också använda en smalare slips med bredden 6 cm, snarare än den vanligare 8 cm.

Sommarens festmode för män

festmode för män

Detta är ett rätt bred åldersgrupp och kan innefatta allt från åldersgruppen 25-50. Ju högre upp vi kommer i åldersspannet desto mindre brukar i allmänhet lusten att experimentera bli. Men i takt med att intresset för det klassiska herrmodet blivit allt större även bland yngre män har även skillnaden i hur vi klär oss i olika ålderskategorier minskat.

Det som vi kan se rätt klart är att män experimenterar mer med olika material än tidigare. Till sommaren har linne blivit allt vanligare som material även på kostymerna. Även ostrukturerade kavajer i italiensk stil är något som många män gärna bär till sommaren numera. Det ger en helt annan känsla än den uppbyggda kavajen i traditionell brittisk stil.

En kostym i jordiga färger är den hetaste trenden för denna sommar. Det finns ingen orsak till varför du inte som gäst kan bära en linnekostym i beige eller olivgrön färg till ett bröllop denna sommar. Till studentfester brukar familjemedlemmar gärna klä sig mer traditionellt och bär ofta mörk kostym. Undvik dock svart kostym till sommaren in i det längsta.

Stiltipset! Våga experimentera med nya färger och nya material. Det finns många snygga detaljer både på kavajer och kostymbyxor. Välj en något högre midja och byxor med dubbla frontveck samt slag på byxorna. Traditionellt och elegant likt 1930-talet gentlemän är ett hett tips även då det gäller festmode för män. Undvik skrikiga färger på accessoarerna. Glansiga sidenslipsar är något du definitivt bör undvika denna sommar.

Festmode för mogna män

festmode mogna män 50+

När vi flyttar oss upp till ålderskategorin 50+ ändrar inte mycket gällande festklädseln för män. Många i denna ålderskategori var unga på 1980-talet och kom själva i kontakt med kostymen för första gången i sitt liv. Den minnesgode kanske kommer ihåg att det var vida kontraster inom 1980-talets herrmode. Bland kostymerna var det lös silhuett och mycket dubbelknäppta kavajer. Vadderade axlar var något som ytterligare förstärkte den manliga figuren.

Men detta inte det årtionde som vi behöver gå tillbaka till som stilinspiration för sommaren 2021. Trots att passformen blivit lösare är det inte 1980-talet vi använder som förebild, utan istället herrmodet under första delen av 1900-talet.

De flesta i denna ålderskategorin varit med länge i spelet och sett hur festmodet för män utvecklats genom åren. Det har kanske gett en viss mättnad och efter hand har intresset för mode svalnat. Därför är det speciellt viktigt att våga experimentera och hitta nya influenser för hur du klär dig.

Gå från det traditionella när du väljer sommarens kostym eller festklädsel. Satsa på friska färger i jordiga toner och hämta inspiration från nätet om hur du bäst kombinerar accessoarer. Speciellt i denna ålder är det riktigt snyggt med en scarf som du knyter innanför skjortan, snarare än traditionell slips.

Våga också bära hatt! Om du aldrig tidigare i ditt liv burit hatt är det dags att du tar mod till dig och skaffar en stilig hatt för sommaren. Vi ser ett större intresse även bland yngre män att bära hatt och det är bara en tidsfråga innan det blir vanligare även för yngre åldersgrupper.

Stiltipset! Ju högre upp i åldern vi kommer, desto större är sannolikheten att vi kroppsformen blir mindre tilltalande. Försök ändå att undvika att bära överstora kostymer. Använd aldrig för långa kavajer eller byxor. Kroppsformen är också orsaken till att du gärna kan använda dig av skräddarsytt ju högre upp i åldern du kommer. Det finns nämligen få “hyllfärdiga” kostymer som har mått som är anpassade för lätt övervikt eller avvikelser från normalvikt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *