Sommarens festmode för män 2022

festmode herr sommar 2022

Inlägget kan innehålla sponsrade länkar. Läs mer här.

Det finns många orsaker att fira under 2022. Med skolavslutningar, studentfester, bröllop i kombination med varmare väder är det naturligt att humöret får sig en boost. Här tar vi en närmare titt på festmode för män i alla åldrar, med allt från förmånliga kläder till lite mer exklusiva herrkläder.

Vi har alla olika budget då det gäller klädinköp. I ung ålder är det få som har stora summor att lägga på kläder, om inte föräldrarna går in som hjälp. Det finns såklart undantag, men det finns en orsak till att sajter med förmånliga kläder är populära bland yngre män.

Vilket är sommarens festmode för män 2022?

snygga festkläder för män

Som vi nämnt upprepade gånger är silhuetten lösare än på länge i kostymer och andra festplagg. Klassiskt herrmode har blivit allt populärare och nu uppskattar vi män hantverket igen. Det är framförallt hos märken som riktar sig till yngre män där de tajta kavajerna och kostymerna hänger kvar. Med rätt kroppsform kan också detta vara riktigt snyggt.

För sommaren är speciellt linnekostymer populära i ljusare färger som beige och olika nyanser av grönt. Även kostymer i lättare bomullsstretch är något som kan rekommenderas till sommarens fester. Vi kan också se ett större intresse för smoking som festklädsel när vi går in i vårens och sommarens festsäsong.

Sommarens festmode för män

festmode för män

Detta är ett rätt bred åldersgrupp och kan innefatta allt från åldersgruppen 25-50. Ju högre upp vi kommer i åldersspannet desto mindre brukar i allmänhet lusten att experimentera bli. Men i takt med att intresset för det klassiska herrmodet blivit allt större även bland yngre män har även skillnaden i hur vi klär oss i olika ålderskategorier minskat.

Det som vi kan se rätt klart är att män experimenterar mer med olika material än tidigare. Till sommaren har linne blivit allt vanligare som material även på kostymerna. Även ostrukturerade kavajer i italiensk stil är något som många män gärna bär till sommaren numera. Det ger en helt annan känsla än den uppbyggda kavajen i traditionell brittisk stil.

Speciellt till sommaren är en kostym i italiensk stil att rekommendera.

En kostym i jordiga färger är den hetaste trenden för denna sommar. Som gäst på ett bröllop eller till studentfesten är en linnekostym i beige eller olivgrön färg riktigt snygga alternativ. Även till sommarens övriga fester är det att rekommendera.

Till studentfester brukar familjemedlemmar ofta klä sig traditionellt i mörk kostym för att komma enkelt undan. Det finns dock inga som helst regler som säger att detta är något du bör bära. Satsa istället på att bära något som du själv tycker att är snyggt och som ger dig självförtroende!

Förutom Morris Heritage kan vi speciellt rekommendera kavajmodellen Egel med tillhörande Denz-byxor från Oscar Jacobson som finns i alla sommarens modefärger. Denna modell finns både i linne och stretchig bomullskvalitet.

Lägg till en vit skjorta och en Grenadineslips från t.ex. Drake’s och du är klar för festen. Även loafers är ett självklart val till sommarens kostymer. Fördelen med denna typ av kostym är också att du, precis som på bilderna ovan, även kan använda denna till piké för en mer avslappnad stil.

Stiltipset! Våga experimentera med nya färger och nya material till sommarens fester. Du kan också välja en kostym med en något högre midja och byxor med dubbla frontveck samt slag på byxorna. Traditionellt och elegant likt 1930-talet gentlemän är ett hett tips även då det gäller festmode för män. Undvik skrikiga färger på accessoarerna. Glansiga sidenslipsar är något du definitivt bör undvika denna sommar.

Festmode för mogna män

festmode mogna män 50+

När vi flyttar oss upp till ålderskategorin 50+ ändrar inte mycket gällande festklädseln för män. Många i denna ålderskategori var unga på 1980-talet och kom själva i kontakt med kostymen för första gången i sitt liv. Den minnesgode kanske kommer ihåg att det var vida kontraster inom 1980-talets herrmode. Bland kostymerna var det lös silhuett och mycket dubbelknäppta kavajer. Vadderade axlar var något som ytterligare förstärkte den manliga figuren.

Men detta är inte det årtionde som vi behöver gå tillbaka till som stilinspiration för sommaren 2022. Trots att passformen blivit lösare är det inte 1980-talet vi använder som förebild, utan istället herrmodet under första delen av 1900-talet.

De flesta i denna ålderskategorin varit med länge i spelet och sett hur festmodet för män utvecklats genom åren. Det har kanske gett en viss mättnad och efter hand har intresset för mode svalnat. Därför är det speciellt viktigt att våga experimentera och hitta nya influenser för hur du klär dig.

Gå från det traditionella när du väljer sommarens kostym eller festklädsel. Satsa på friska färger i jordiga toner och hämta inspiration från nätet om hur du bäst kombinerar accessoarer. Speciellt i denna ålder är det riktigt snyggt med plastrong, snarare än traditionell slips.

Plastrongen var slipsens och flugans föregångare och en populär accessoar under första delen av 1900-talet. Den signalerar en elegans som idag kan sägas avvika från normen – trots att det är en av de mest traditionella bland herraccessoarer.

Våga också bära hatt! Om du aldrig tidigare i ditt liv burit hatt är det dags att du tar mod till dig och skaffar en stilig hatt för sommaren. Vi ser ett större intresse även bland yngre män att bära hatt och det är bara en tidsfråga innan det blir vanligare även för yngre åldersgrupper.

Italienska Borsalino är ett av de märken som har ett bra utbud av stiliga hattar för sommarhalvåret.

Stiltipset! Ju högre upp i åldern vi kommer, desto större är sannolikheten att vi kroppsformen blir mindre tilltalande. Försök ändå att undvika att bära överstora kostymer. Använd aldrig för långa kavajer eller byxor. Kroppsformen är också orsaken till att du gärna kan använda dig av skräddarsytt ju högre upp i åldern du kommer. Det finns nämligen få ”hyllfärdiga” kostymer som har mått som är anpassade för lätt övervikt eller avvikelser från normalvikt.

Festmode för killar

festmode för killar

Det är hos förmånliga herrmodesajter som Asos som du hittar märken som riktar sig till unga män, eller killar som vi väljer att kalla denna ålderskategori. Om du köper en kostym för under tusenlappen kan du knappast förvänta dig kvalitet. Men i denna ålder görs ofta inköp av kostym främst med tanke på ett enskilt tillfälle, utan desto mer tanke på att använda kostymen över tid.

Då kan du satsa på kroppsnära modeller av kostymer i sommarens modefärger som beige och olivgrönt till bröllop och andra sommarfester. För bröllop kan du även satsa på ljusa färger som ljusblått eller klarblått. Vill du ha mer tidlösa färger är alltid mörkblå/navy ett säkert val.

Stiltips! Matcha aldrig slips med bröstduk. Du bör också tänka på symmetrin om du väljer en kostym med smal passform. I dessa fall skall du aldrig satsa på skor med tjock sula. Välj hellre loafers eller andra skor som smälter in bättre i helheten. Ytterligare en sak att tänka på om du väljer kostym med smal passform är att kavajslagen också i regel är smala. Då kan du gärna också använda en smalare slips med bredden 6 cm, snarare än den vanligare 8 cm.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *