Franz Beckenbauer och athleisures födelse

Idag nåddes världen av de sorgliga nyheterna att Franz Beckenbauer gått ur tiden. Beckenbauer är förstås först och främst känd för sin karriär inom fotbollen – både som spelare och tränare.

Men mindre känt är att Beckenbauer även var med och bidrog till starten av athleisure, sportmodet. För tro det eller ej – fram till runt 1970 var träningskläder plagg som bars främst för just träning. Ett av idrottshistoriens mest framgångsrika samarbeten mellan ett märke och en idrottsman skulle ändra det helt.

Beckenbauer – Der Kaiser

Beckenbauer (mitten) med Gerd Müller (tv) och tränaren Helmut Schön under VM 1974. Foto: Wikipedia Commons

Men låt oss först få meriterna ur världen.

Bara den som är född efter 1990, eller som är helt ointresserad av fotboll, kan nog ha undgått namnet Beckenbauer. Men när Beckenbauer föddes såg världen annorlunda ut. Franz Beckenbauer föddes i Münchens ruiner 1945, bara månader efter att andra världskriget slutat i Europa.

Bara en serie tursamma sammanträffanden räddade hans karriär. För det första var hans far en plikttrogen postarbetare som såg med oblida ögon på sonens fotbollsintresse. För det andra började han sin karriär som spelare i Bayern München, som inte ens var i Bundesliga då. Och för det tredje skulle en olämplig graviditet få honom utsparkad ur landslaget.

Men Beckenbauer hade turen – och nog också skickligheten – på sin sida. Han ledde Bayern München till att vinna Bundesliga inte mindre än tre gånger i rad. Parallellt gjorde han en kometkarriär i tyska landslaget, från en fantastisk debut i VM 1966 till The Game of the Century i semifinalen mot Italien 1970, där Beckenbauer spelade matchen med axeln ur led (!) men till slut fick acceptera en förlust med 4-3.

1972 fick Beckenbauer till slut upprättelse. 1972 vann hans tyska landslag EM, följt av VM 1974. 16 år senare, då som tränare, skulle Beckenbauer bli en av bara tre spelare som vunnit VM som både spelare och tränare. För Bayern München skulle han också vara den första lagkaptenen i världen som vunnit Champions League tre år i rad. Beckenbauers fantastiska karriär gav honom titeln Der Kaiser, ”kejsaren”.

Adidas, Beckenbauer och träningsoverallen

Beckenbauer poserarar i Adidas träningsoverall i nylon. Foto: Adidas

Adi Dassler grundade Adidas 1924. Hans sinne för innovationer och smarta partnerskap började med Jesse Owens spikskor 1936, och skulle göra Adidas till ett av världens största bolag inom sneakers och sportkläder.

Efter decennier av framgångar hade Adidas under 1960-talet börjat titta på att expandera från sina klassiska Adidas-skor till kläder. Adis son Horst hade gjort vissa experiment med att sälja träningskläder på den franska marknaden och det verkade som att det fanns en bra efterfrågan.

Vi den här tiden var träningskläderna fortfarande främst avsedda för just träning, och gjorda av naturmaterial som ull och bomull. Adi Dassler, alltid med ett sinne för innovation, satsade istället på att göra dräkter i klara färger i det nyligen uppfunna syntetmaterialet nylon, prydda med Adidas karakteristiska ränder.

Från planen till fritiden – Adidas gjorde träningsoverallen till ett modeplagg. Foto: Adidas

Men vem skulle skapa efterfrågan för kläderna? Adis bestämde sig för samma strategi som man tidigare använt för både spikskor och fotbollsskor – att låta atleterna göra jobbet. Valet föll på den unga stjärnan Franz Beckenbauer, som fick ge namn till den modell på träningsoverall som fortfarande bär hans namn. Tack vare Beckenbauers och tysk fotbolls framgång spreds bilderna av Adidas träningsoverall världen över med Adidas nya Trefoil på bröstet.

Genom smart marknadsföring började man också sälja in konceptet att bära kläderna utanför planen. Det passade perfekt in i 1970-talets klädrevolution och kärlek till syntetmaterial. Adidas träningsoveraller började dyka upp överallt, på löparspåret, på fritiden och till och med på gatan – världen över. I vissa delar av Tyskland verkar de aldrig riktigt ha försvunnit.

Och till slut blev de en del av populärkulturen. Artister som Bob Marley och Run-DMC gjorde träningsoverallen cool och tog den från tyska tält till världens arenor och TV-skärmar. Miljoner fans, som aldrig ens hört talas om Beckenbauer, följde efter.

Athleisure var fött.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *