My Adidas: Snygga Adidas-sneakers från förr

När Run-D.M.C. rappade om “My Adidas” 1986 var det troligen första gången i musikhistorien som ett skomärke fick sin egen sång. Trots eviga syskon-konflikter och dunkla affärer under andra världskriget så har Adidas mot alla odds frodats och vuxit till att bli ett av de legendariska märkena i sneaker-världen.

I den här artikeln tar vi dig genom Adidas historia, med fyra snygga Adidas-sneakers som fortfarande lever än idag ur märkets långa och fantastiska historia.

Förhistorien

Adidas historia började mycket anspråkslöst. Efter att första världskriget ödelagt Tyskland ekonomiskt så började Adolf (Adi) Dassler tillverka skor i familjens kök. Med pengar från brodern Rudolf kunde Gebrüder Dassler starta sin skofabrik tillsammans 1924.

Jesse Owens historiska vinst i Berlin 1936 var startskottet för bröderna Dassler, som senare grundade Adidas och Puma

Inledningsvis gjorde man bland annat spikskor för atleter, och genombrottet kom när Adolf Dassler lyckades få Jesse Owens att bära hans skor vid OS i Berlin. Owens historiska 4 olympiska guld blev en raketstart för Adidas. 

Men nazismen var samtidigt början på en mycket mörk period – bröderna Dassler var båda medlemmar i nazistpartiet och kom under kriget att ta en aktiv roll genom bland annat tillverkning av vapen i skofabriken. Affärer och intriger under kriget skulle också skapa en livslång splitring som gjorde att Adi och Rudolf Dassler delade upp sin skofabrik i två företag – Adidas (från Adi Dassler) och Puma.

Adidas Samba

Adidas grundades 1949, sedan Adi Dassler frikänts från sina förehavanden under kriget. Tyskland var åter ödelagt. Idrott var en av höjdpunkterna för det knäckta landet, och fotboll kom att bli ett sätt att hitta tillbaka till en ny identitet.

Adidas första fotbollssko designades ursprungligen för att spela fotboll i kallt väder. Sulan i gummi skulle ge bättre grepp i halkan. Skon var dessutom förstärkt med tre parallella remsor av läder på varje sida – en detalj som kom att bli synonymt med Adidas. (Adidas ska f.ö. ha köpt copyrighten på sina three stripes från finska Karhu för en liten summa pengar och två flaskor whiskey – en historia alldeles för bra för fact-checking).

Men fotbolls-VM 1950 skulle spelas i Brasilien. I ett genidrag döpte Adidas skon till Samba, och lyckades mot alla odds göra den till en del av evenemanget. 1950 var Tyskland förbjudna att spela, men 1954 fick det tyska landslaget sin chans och vann en historisk seger med 3-2 mot Ungern i VM-finalen. En avgörande anledning ska ha varit deras fotbollsskor från Adidas, som utrustats med de innovativa skruvdobbarna istället för spikar.

Adidas Samba kom att utvecklas vidare och bli populära i bland annat inomhusfotboll och skateboarding, med sin låga profil, gummisula och mockadetaljer. Den ursprungliga Samba är svart med guld-detaljer.

Köp online

Adidas Gazelle

1966 introducerades Adidas Gazelle, en träningssko som bland annat kom att användas inom handbollen. Gazelle var utrustad med en överdel i mocka som gjorde den lättare och mjukare än alternativen i läder, men mer stödjande för foten än canvas.

Mockan kunde också enkelt färgas i starka färger, något Adidas kom att utnyttja till att göra olika två modeller där färgen indikerade skons målgrupp. 

Men mer än något kom den att öppna nya målgrupper för sneakern och göra den till ett kulturfenomen. Mockaskorna gjorde träningsskorna till något som passade utanför träningsarenan också. På 1980-talet kom casuals, engelska huliganer, att göra Adidas Gazelle till sin uniform ihop med kläder från andra statusmärken som C.P. Company, Stone Island, Lacoste och Fred Perry. På 90-talet syntes de i filmer som Trainspotting och på fötterna hos band som Oasis, Blur, Stone Roses och Supergrass.

Köp online

Adidas Stan Smith

Adidas var inte bara friidrott och löpning – man såg tidigt potentialen i tennis också. 1963 skapade Adi Dasslers son Horst Adidas första tennissko, och valda läder istället för canvas. För att skapa uppmärksamhet för skon startade man ett samarbete med franska tennisproffset Robert Haillet och modellen fick hans namn. 

När Haillet slutade sin karriär fick Adidas hitta en ny stjärna, och fastnade för amerikanen Stan Smith. Stan ska bland annat ha bidragit med önskemålet om stöd för hälen, vilket ledde till den gröna läderpatchen som blev ett kännetecken för modellen. Under ett långt tag fortsatte ändå skon heta Adidas Haillet, till den slutligen fick namnet Adidas Stan Smith 1978. Den rena designen och de gröna detaljerna har gjort Stan Smith till några av världens mest kända modeller, och numera syns dessa snygga sneakers oftare utanför tennisplanen än på den.

2018 släppte Stan Smith sin biografi med den passande titeln “Stan Smith: Some people think I’m just a shoe”.

Köp online

Adidas Superstar

“My Adidas, only bring good news
And they are not used as felon shoes
They’re black and white, white with black stripe
The ones I like to wear when I rock the mic
On the strength of our famous university
We took the beat from the street and put it on TV
My Adidas are seen on the movie screen
Hollywood knows we’re good if you know what I mean
We started in the alley, now we chill in Cali
And I won’t trade my Adidas for no beat up Bally’s
My Adidas”

Run-D.M.C. “My Adidas” (1986)

Run-D.M.C. uppmanar sina fans att hålla upp sina Adidas vid en av konserterna

Adidas Superstar började som Adidas försök att ta sig in på den amerikanska marknaden genom att börja göra basketskor. En amerikansk rådgivare hade tipsat om att amerikanska basketskor, från märken som Converse och PF Flyers, var gjorda i tunn canvas, vilket ökade skaderisken. 

Adidas designade Superstar med en ovandel i läder, och ett hårt tåskydd för foten. Skon blev en succé och ledde till en helt ny marknad för basketskor. När Nike introducerade sina första basketskor – Nike Blazer – så var det Adidas man imiterade. När Michael Jordan letade sponsorer var det först Adidas, inte Nike, han ville signa med.

Men medan Adidas Superstar mötte konkurrens på basketplanerna från andra tillverkare, så hittade den ett nytt hem på gatorna, bland hip hop och break dance, som statussko. Kulmen kom när Run-D.M.C. bar dem på scenen som man bar dem på gatorna – vita sneakers med svarta ränder, utan skosnören, tillsammans med träningsoveraller från Adidas. Att bära sneakers utan skosnören kom från fängelset, där man var rädd att fångarna skulle skada sig själva aller andra med skosnörena.

Även om Adidas fortsatte att ha en stark position inom många sporter så gjorde Superstar Adidas till ett livsstilsvarumärke. 2000-talets designersamarbeten med t.ex. Yohji Yamamoto, BAPE och Stella McCartney tog till slut Adidas till catwalken – något Adi Dassler nog aldrig kunnat föreställa sig där han sydde sin första skor i familjens kök.

Köp online

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *