Nytt utseende för Frederique Constant-ikonen Classic Heart Beat Manufacture

frederique constant ny klocka 2022

Klockmässan Geneva Watch Days 2022 öppnar upp för allmänheten idag och deltagande märken har redan visat upp sina nyheter för pressen. Här tar vi fram några intressanta nyheter. Först ut anrika Frederique Constant som bland annat visade upp ett helt utseende för sin exklusiva klocka Classics Heart Beat Manufacture.

Med den berömda Heart Beat-öppningen på klockan 6 och en tydligt uttalad klassicism visar Classics Heart Beat Manufacture nu upp ett helt nytt utseende med en ny urtavla, nya index och ett nytt 39 mm stort hölje i två begränsade upplagor i 18K roséguld (93 exemplar) och stål (930 exemplar).

Den nya designen av en ikonisk klocka från huset som inledde epoken med Manufacture-rörelser hos Frederique Constant, är utrustad med Manufacture FC-930-3-kalibern, en stolt ättling till FC-910-kalibern, den första rörelsen som utvecklades i huset 2004.

frederique constant ny klocka 2022

Classics Heart Beat Manufacture uttrycker de värden som Frederique Constant har byggt på: essensen av hantverk och sekelgamla klocktillverkningstraditioner i en klocka av tidlös elegans och tillgänglig till ett överkomligt pris.

Ännu viktigare är att Classics Heart Beat Manufacture öppnade vägen för Frederique Constants Manufacture-äventyr 2004 med sin första egenutvecklade rörelse, kaliber FC-910 Heart Beat Manufacture, som på den tiden var manuellt uppdragen.

frederique constant klocktillverkning

Det var därför helt naturligt att hylla denna emblematiska öppning på urtavlan som lanserades 1994, genom vilken man kan beundra klockans hjärta, dess gång, som slår, och som är ett kännetecken för huset. Några år senare hade denna kaliber ändrats och kallades FC-930, och blev den första självuppdragande tillverkningskalibern från huset.

När kommatecknet är utplånat

År 2022 återupptar Frederique Constant Classics Heart Beat Manufacture och ger den ett nytt utseende. Sedan 2004 har denna Heart Beat-öppning haft en speciell form av ett ”kommatecken”. En utformning som gjorde det möjligt för ålarmet att bli synligt genom urtavlan på ett dynamiskt och atypiskt sätt. Idag har detta kommatecken försvunnit till förmån för en perfekt cirkel.

Den är placerad vid klockan 6 och antyder de tourbillons som lyxurmakare också vanligtvis placerar på samma plats. Ett traditionellt utseende som för Classics Heart Beat Manufacture närmare den klassiska klocktillverkningens ädla estetik.

Heart Beat-öppningen, som är en sann symbol för Frederique Constant, utformades för första gången för nästan 30 år sedan, 1994. Designad … men inte skyddad: designen har aldrig registrerats. På grund av dess framgång och det juridiska kryphålet som möjliggjorde royaltyfri användning har Heart Beat-öppningen kopierats många gånger. Den ses dock fortfarande av samlare som en identitetsmarkör för klocktillverkaren från Genève.

Klassicism i all sin prakt

Det är i samma klassiska anda som nya index också har utformats. De förstärker beslutet att skapa en klocka med en kulturarvsanda, men inte bara. För Classics Heart Beat Manufacture i årgång 2022 har romerska siffror som är särskilt utformade för det nya 39 mm stora huset, som en hyllning till den första Heart Beat Manufacture-modellen som hade samma diameter.

Dessa nya index, smalare och mer subtila, överlagrar en vit lackerad urtavla och kommer med en så kallad ”järnvägsrörelse” som placerar klockan närmare de standarder som var vanliga för bara ett sekel sedan. För att bibehålla den ursprungliga inspirationen som har kännetecknat kollektionen sedan den skapades har de svarta visare som utformades 2004 använts igen, med en mycket smal ”blad”-visare för minuterna, kompletterad med en ”hjärt”-visare för timmarna.

Två mycket begränsade serier

Den berömda lökkronan, som också är typisk för en klassisk design, har behållits, liksom det tillverkade urverk som den drar upp. Det är kaliber FC-930-3 som slår med en frekvens på 28 800 alt./h och garanterar 38 timmars gångreserv som ger liv åt Classics Heart Beat Manufacture – utvecklad och monterad i Frederique Constants verkstad i Genève.

Den är dekorerad med fina pärlor och Côtes de Genève-ränder och kan beundras genom klockans öppna baksida.

Den driver nu två mycket begränsade serier. Den första är tillverkad i 18K rosa guld på ett brunt alligatorband och begränsad till 93 exemplar. Den andra är tillverkad av stål på ett svart alligatorband och begränsad till 930 exemplar.

På nästan 35 år har Maison Frederique Constant utvecklat 30 Manufacture-kalibrar – utvecklade och designade internt. Bland dessa finns mycket viktiga mekaniska rörelser som FC-705 (månfas), FC-718 (världstid), FC-760 Flyback Chronograph, FC-775 (evighetskalender), FC-975 (tourbillon evighetskalender) och FC-810 (monolitisk).

De är komplexa mekanismer som vittnar om husets expertis inom klocktillverkning, men de har utformats för att garantera Frederique Constants uppdrag: att göra lyxklocktillverkning tillgänglig.

Läs mer: Bästa klassiska herrklockor 2022

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *