Fula jultröjans dag är här

ugly Christmas sweater

Idag den 16 december firas National Ugly Christmas Sweater Day på allt fler ställen världen över. Enligt undersökningar från Klarna gillar hälften av svenskarna fula jultröjor och var femte svensk kommer bära en avsiktligt ful jultröja under julen. Den snygga jultröjan, Fair Isle-tröjan, har helt hamnat i skymundan.

Fula jultröjor är inget nytt – hemstickade tröjor har en tendens att gå fel, och har man fått dem av en släkting så är ju julen högtiden när man inte kommer undan. Men var kommer fenomenet med fula jultröjor som festplagg ifrån? Gentlemannaguiden har ännu en gång gått på djupdykning.

Letar du fortfarande efter den rätta jultröjan för dig – här hittar du våra toppval för fula jultröjor.

Boyd & Birch startar Ugly Christmas Sweater Party

För 20 år sedan provade de två universitetsstudenterna Chris Boyd och Jordan Birch ett par matchande pingvintröjor i Vancouver och vek sig dubbla av skratt. De bestämde sig för att organisera en fest med tema ”Ugly Christmas Sweater” hos en vän.

chris Boyd och jordan birch skapade fenomenet ugly christmas sweater day
Chris Boyd och Jordan Birch vid en av sina första fester

Festen växte, och växte, och växte – den fula jultröjans dag var född. 2008 hade den årliga festen över 1000 deltagare och hade flyttat till Vancouvers mest kända musiklokal och nattklubb, The Commodore Ballroom. Festen innehöll bland annat tävlingar i fulaste jultröjan och att svepa äggtoddy.

Tanken på att koppla ihop jultröjan med välgörenhet kom när en gemensam vän dog 2013. Sedan dess har Chris och Jordan samlat in närmare $250.000 dollar till välgörenhet genom sina fester. Den ursprungliga julfesten hålls inte längre, men sedan några år har man istället en 5K Ugly Sweater Run, en löptävling där fula jultröjor är obligatoriskt. Men en snabb sökning visar en handfull Ugly Christmas Sweater Parties bara i Vancouver, och fenomenet sprider sig nu över hela världen.

Toppsäljande tröja med Gävlebocken tema till fula jultröjans dag
Jultröja med Gävlebocken som tema – årets toppsäljare bland fula jultröjor enligt Partykungen
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *