Gustav Leonhardt till Bocuse d’Or

Gustav Leonhardt

Det blir Gustav Leonhardt som är nästa kock att representera Sverige i världens mest prestigefyllda tävling för kockar.

Finalen i Münchenbryggeriet

Baserat på kriterierna komposition, smak, presentation och teknik, var det till slut Gustav Leonhardt som kammade hem flest poäng under en spännande finaldag på Münchenbryggeriet i Stockholm. De övriga två finalisterna var Christian Siberg (kock på restaurang Omaka) och Martin Karlsson (Grenna Hotell). Juryn bestod bland annat av Jessie Sommarström (Årets Kock 2022) och Adam Dahlberg (ena halvan av Adam / Albin).

De två vinnarrätterna, som tillagades för tio personer vardera, bestod av huvudråvarorna kolja och fläsklägg. De tävlande fick fyra timmar och 40 minuter på sig att tillaga och presentera rätterna för juryn.

Gustavs tävlingsbidrag blev en fläsklägg fylld med murkla och tryffel, kronärtskocka och inkokt vit sparris smaksatt med ramslök – samt en bakad kolja med havskräfta och fänkål, serverat med en ”snäcka” fylld med kaviar, potatis och tomat.

Vinsten innebär att det blir Gustav Leonhardt som ska representera Sverige i Bocuse d’Or – tävlingen som informellt kallas Kockarnas Olympiad – under 2024 och 2025. Med sig kommer han få Sebastian Gibrand, tidigare silvermedaljör i Bocuse D’Or och Nobelkock, som coach och Noel Moglia som sin commis (hjälpreda).

Gustav Leonhardt

Gustav Leonhardt är bara 26 år, men har redan lyckats bygga en fin meritlista. Han har vunnit två OS-guld med Juniorlandslandlaget, varit commis när just Sebastian Gibrand tog sitt silver i Bocuse d’Or 2019, och utsågs till Årets Kock 2021. Efter en tid på Agrikultur jobbar han nu med den fantastiska titeln R&D (research and development) på Tommy Myllymäkis stjärnrestaurang AIRA på Djurgården.

– Jag är superglad, lättad och förväntansfull. Allt på samma gång och jag är så tacksam för hela min fantastiska team. Jag har planerat för den här finalen under lång tid och det är en dröm att få representera Sverige i Bocuse d’Or. Nu startar min jakt på det svenska guldet i Bocuse d’Or, säger Gustav Leonhardt.

Vägen mot Lyon

Nästa steg för Gustav blir europeiska kvaltävlingen Bocuse d’Or Europe som arrangeras i Trondheim den 19-20 mars 2024. Därifrån blir nästa anhalt förhoppningsvis den stora världsfinalen i Lyon i januari 2025.

–  Det har var en otroligt spännande final som bjöd på fantastiska prestationer och kompositioner av alla kandidater. Jag ser mycket fram emot att se det här vinnarteamet utvecklas och prestera på ännu högre nivå i de Bocuse d’Or-tävlingar som nu väntar,säger Tommy Myllymäki, President för den svenska satsningen i Bocuse d’Or.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *