Ett uppdämt köpsug har gjort att kläd- och skohandeln tagit fart

handel kläder för män höst 2021

Senaste månadens Stilindex från Svensk Handels visar en fortsatt återhämtning i kläd-och skohandeln efter den stora nedgången under pandemin. Försäljningen av kläder i fysisk butik och e-handel har totalt sett ökat med 19,6% i juli jämfört med samma månad föregående år. Även skoförsäljningen visar positiva siffror, med en ökning på hela 20,2%. Om man jämför med 2019, alltså innan pandemin, backar dock kläd- och skohandeln något.

De siffror från Svensk Handel som nu presenteras visar svart på vitt i det som vi spekulerat i tidigare. I takt med att allt fler återvänder till ett mer normalt liv ökar också intresset för att klä upp sig. Detta var märkbart redan under sommaren, men kommer att bli ännu mer tydligt ju längre in på hösten vi kommer. Till detta bidrar såklart vaccineringstakten, men också den coronatrötthet vi tidigare nämnt.

Svensk Handels Stilindex för juli 2021

Stilindex* från Svensk Handel för juli månad visar alltså en klar ökning i försäljningen av både kläder och skor hos både fysiska butiker och e-handel. Det framgår dock inte hur stor andel av detta som är modesajter online. Klart är iallafall att e-handeln står för en allt större del av den totala försäljningen. Under pandemin ändrade vi våra köpvanor och detta är en utveckling som är här för att stanna.

Det skall bli intressant att ta del av utvecklingen och stilindex för augusti månad. Redan nu ser vi nämligen ett större intresse än någonsin för höstmode bland män här på Gentlemannaguiden. Snittköpen har ökat kraftigt vilket visar på ett större intresse för kvalitet hos män.

Det är glädjande att försäljningen i både kläd- och skohandeln ökar kraftigt. Lättade restriktioner och fler vaccinerade gör att kunderna vill återvända till butikerna. Även om siffrorna är positiva ska vi komma ihåg att ökningen sker från låga nivåer. Många butikshandlare vittnar om att kundernas köpsug är stort och att snittköpen är högre än normalt. Det fina vädret i början av sommaren ökade försäljningen av shorts, klänningar och kjolar gick starkt. Fler handlare fick sälja varor till fullpris vilket har varit viktigt. Det är många modehandlare som har kämpat hårt för att hålla näsan ovan vattenytan under pandemin, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Nedan är Stilindex för juli 2021:

Butiker och e-handelJuli 2020-2021Juli 2019-2021Ackumulerat 2021
Kläder19,6%-0,5%7,5%
Skor20,2%-6,3%6,2%

*Varje månad mäter Svensk Handel försäljningsutvecklingen i fysiska modebutiker och deras e-handel.Stilindex presenteras 8-10 dagar efter aktuell försäljningsmånad som en indikation på försäljningsutvecklingen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *