Herrmode höst/vinter 2021

herrmode höst vinter 2021

Det har minst sagt varit ett annorlunda och omställande år för oss alla runt om på jorden och inom modeindustrin har de behövt göra en hel del förändringar för att ens ha möjlighet att visa upp sina kollektioner. Den redan väldigt digitaliserade marknadsföringen har blivit ännu mer beroende av att synas på hemsidor och i sociala medier. Här tar tar vi fram de senaste trenderna inom herrmode höst/vinter 2021.

Året har varit fullt av innovation och förnyelse, och modevärlden har varit både hoppfull och färgglad. Nu mot hösten när stämningen och förväntningarna har ändrats tack vare världens uppvaknande kan vi också se spännande nyheter på Catwalken. Herrmodet styrs numera av klassiska drag med en rolig, modern tvist, och vi älskar det.

Klassiskt herrmode höst/vinter 2021

Innan vi går över till trenderna inom herrmode höst/vinter 2021 nämner vi fem övergripande trender som styr mycket av modeindustrin för tillfället.

Klassiskt herrmode intresserar

I en tid när många oroar sig för framtiden blir det naturligt att kolla tillbaka på det förgångna. Vi blir mer nostalgiska och längtar till en tid när allt var tillsynes mer bekymmerslöst och enkelt. Det finns många orsaker till detta. Vi är ännu inne i en coronapandemi trots att många fått sina vaccin och även miljöfrågorna är mer på tapeten än tidigare.

Klassiskt och tidlöst herrmode är mer intressant än någonsin tidigare och det syns på många olika detaljer. Hög midjor på byxorna, mer lös silhuett på kostymerna och plagg som var vanliga på 1930-talets gyllene tidsera inom herrmodet. Modedesigners har i sina senaste kollektioner ofta gått tillbaka till 1900-talets första hälft för inspiration.

Funktionella kläder

herrmode höst/vinter 2021
Hugo Boss Performance höst/vinter 2021

Det är naturligt att även materialteknologin utvecklas jämsides med teknikutvecklingen i övrigt. Ett av de märken som en längre tid legat i framkant gällande materialteknologin hos herrkläder är Hugo Boss, som tagit fram allt från maskintvättbara kostymer till resekollektioner för den aktiva mannen. Nyligen lanserade märket också en kollektionen Performance för hösten/vintern 2021. En stiligt herrkollektion för den aktiva mannen.

Vi ser också allt fler samarbeten över gränserna, där märken som traditionellt funnits inom friluftslivet nu samarbetar med anrika klassiska herrmärken. Samarbetet mellan GORE-TEX och Savile Row-skräddaren Henry Poole är ett exempel på detta.

Hållbart mode i fokus

klassiskt herrmode höst vinter 2021
GORE-TEX x Henry Poole

Hållbart mode inrymmer många flera aspekter av modeindustrin. Delvis handlar det givetvis om miljöaspekten. Men som ett resultat av detta också kläder som håller längre. Massproducerade kläder med låg prislapp kliver allt längre ner i åldrarna och nu är det kvalitet som gäller. Som en del av detta har också Second Hand blivit populärare under de senate åren. Även klädvård är ett område som vi blivit mer intresserade av i takt med att vi köper kläder av högre kvalitet.

Större intresse för hantverket

Vi är mer intresserade än någonsin av produktionsmetoderna bakom ett klädesplagg. Vi betalar gärna mer för kläder som handtillverkats i en anrik familjeverkstad än hos en stor fabrik i Asien. Historien bakom ett märke intresserar allt fler män. Det syns inte minst bland skor där vi gärna köper högklassiga skor som handtillverkats enligt samma principer i över hundra år.

Återgång till mer normalt leverne

klassiskt herrmode hösten vintern 2021

Under första året med coronapandemin var det många som blev tvungna att jobba hemifrån. Det syntes också i hur vi klär oss. När nu många av oss kan återvända till arbetsplatserna lagom till hösten är det många som längtar efter att klä upp sig igen. Det kommer att synas i ett större intresse för kostymer, kavajer och mer uppklädda plagg. Det finns en utbredd coronatrötthet som också påverkar hur vi klär oss. Vi längtar efter att få synas ute bland människor igen och uppdatera våra garderober.

Trender inom herrmode höst/vinter 2021

Nedan har vi listat ett urval av modemogulernas senaste experiment och verk för herrmode höst/vinter 2021. Som bekant utgör plaggen i modevisningarna oftast extremvarianter av plagg från kommande kollektioner för att påvisa trender. Därför kan det vara bra att känna till dessa. För den som är mer intresserade av klassiskt och tidlöst herrmode 2021 har vi samlat dessa under en skild sida.

Skräddarsydda kavajer och kostymer

herrmode höst vinter 2021
Paul Smith höst/vinter 2021

Ett nyckelplagg du bör investera i så snart du kan är en ordentlig, snygg kavaj. Denna går nämligen att använda både som ett stilrent komplement till din ensemble för mer formella tillställningar och till en mer avslappnad vardagslook.

I år har designers verkligen gått hela vägen för att omkonstruera och förnya inom hot couture. Kavajer har fått nya snitt vilket ger dem ett nytt syfte. De har med sina nya egenskaper och former fått fler användningsområden för fler olika typer av tillfällen. Testa förslagsvis en kavaj med en luvtröja under!

Kostymerna som är på modet i höst bör gärna vara överdimensionerade samt sydda i udda snitt med generös, utmärkande detaljering. Ju unikare desto bättre.

Funktions/arbetskläder

En trend som vinner mer popularitet för varje år som går är funktionslooken och det gäller inte minst inom herrmode höst/vinter 2021. Designers har inför denna säsongen översatt den utmärkande stilen till att passa vem som helst, och vilken outfit som helst. Västar, jackor eller lastbyxor med fickor som tillåter utrymme för mobilen, bilnycklar och annat är lättburna exempel.

Funktionslooken medför även mode för en mer robust, äkta, urban känsla vilken kombinerar praktiska egenskaper med glam och stil. Detta är något som breddar användningsområdena för dina plagg då du både kan använda dem för att se snygg ut på en utekväll samt när du ska göra någon form av utflykt, eftersom att du i samma plagg har något hållbart, bekvämt och utomhusanpassat.

Sandiga, naturnära toner

Den, för ett antal år sedan, väldigt populära safari-inspirerade färgpaletten i sandiga toner har nu kommit tillbaka med hela nyansskalan, från beige till brun. Du bör köpa åtminstone ett par- tre plagg i dessa kulörer om du vill hänga med i säsongsmodet utan att riskera att komma utanför din bekvämlighetszon alltför mycket.

För att skapa en stilren men samtidigt fashionabel utstyrsel kan du exempelvis para ihop en polotröja i en senapsgul nyans, ett par snygga överdimensionerade kostymbyxor i ljusbeige, samt ett par bruna boots. Detta skulle även fungera utomordentligt väl till kavajen vi nämnde ovan.

Läder för alla väder

Läder ligger nu högt på tapeten och ett par läderbyxor eller en läderrock är något du kan satsa på om du vill känna dig tuff i höst och vinter. Att matcha läder med läder är dessutom ett hett tips för den vågade.

Stickigt stickat

Ett idealiskt och samtidigt stilrent skydd mot de kommande lägre temperaturerna är en stickad tröja. En sådan ger dig med sina mångfacetterade egenskaper oändliga möjligheter eftersom att du kan styla den precis hur du vill. Stickade tröjor kommer i alla färger och former, i både minimala och överdimensionerade modeller, och de kan därtill paras ihop med alla stilar som finns.

Stickade tröjor är perfekta för din vintergarderob då de både är snygga, varma och bekväma, och fungerar lika väl till ett par ulliga kostymbyxor som till slitna jeans. Prova dig fram så ska du se att en stickad tröja går att anpassa till nästan alla outfits du kan tänka dig.

Röda vibbar

Hösten och vintern 2021-2022 fortsätter i samma anda som tidigare år och därför släpper vi inte ifrån oss färgen rött riktigt ännu. Vill du se moderiktig ut, och samtidigt sticka ut, kan du köpa en röd skjorta som en upplivande färgklick till din i övrigt kanske vita eller svarta ensemble. Eller varför inte doppa tårna i trenden, bokstavligt talat, genom att prova på röda strumpor?

Varsityjackan

Jackan vi känner igen från så många, framför allt amerikanska, tv-serier och college-filmer som till exempel Grease eller 21 Jump Street är i allra högsta grad aktuell. I första hand är det idrottare från fotbolls-, rugby- eller kanske till och med basebollaget som bär varsityjackan, men du kan bli en av dem utan att behöva svettas eller anstränga musklerna. Du kan äga stilen oavsett hur mycket du tränar.

Schackmönster

Under senare år har det uppstått en populär trend som inte verkar gå ur mode. Det är något vi är tacksamma för eftersom att schackmönstrat är så stiligt och passar precis alla. Det går dessutom att matcha med alla typer av outfits, från formellt till avslappnat. Rutiga tryck eller vävnader i olika färger står sig vid samtliga tillfällen du kan tänka dig, och de går aldrig ur tiden. Här kan vi tipsa om att kolla in någon äldres garderob efter gamla plagg. Det är ju trots allt vintage, och billigt!

Överdimensionella byxor

Idag har den klassiska elegansen ett bredare utförande vilket går i anda med frihet och bekvämlighet. Stora byxor i allt från XL till 3XL kan du använda oavsett kroppsform, bara du bär ett bälte, och de får gärna vara i pastellfärger eller beige. Låt dig inspireras av Chandler i TV-serien Vänner och imponera på alla i din närhet genom att se ut som en 90-tals dröm. Att du får vara så bekväm på kuppen är också en härlig bonus.

Keps med logotyp

Basebollkepsen har blivit en lika viktig del för herrtrender i år som vad sneakers är för streetwear alla år. Det är en accessoar som du bara måste ha till din outfit, och framför allt under hösten då den kan matchas med en lång kappa eller en luvtröja. En keps med tydlig logotyp visar vem du är och vad du gillar. Och den är samtidigt ett enkelt och stilfullt tillbehör till alla dina ensembler.

Turtleneck och polokragar

Turtleneck-kragar är ständigt återkommande till höst- och vintersäsongerna. Men det är inte så konstigt eftersom att de är både varma, bekväma och lättstylade. En turtleneck är kortare och enklare att prova på om du är ovan vid den högre kragen, medan polon kan vara så stor och hög att den täcker halva ansiktet. Det kan dock också vara mysigt!

De höga kragarna passar vid alla tillfällen, både till fest och till vardags. De finns i många olika utföranden med många olika modeller och material, så du kommer säkerligen hitta någon som passar just dig.

Couture-morgonrockar

Något nytt för i år är sovmodets allmänna acceptans, vilket inneburit att det går att använda sovkläder också utanför hemmet. Dessa typ av plagg passar bra till de kalla, mörkare tiderna som ofta bär med sig förkylningar och annat obehag. Louis Vuitton har exempelvis gjort ett väldigt elegant, och mysigt, exemplar av en morgonrock i form av en dunjacka som du kan bära överallt. Och den är riktigt snygg på köpet.

Pyjamasar

People’s Republic-inspirerade pyjamasar har också blivit introducerade inför höst- och vintermodet, i precis samma anda som vardags-morgonrocken. Det finns dessutom en mängd märken som förevisat andra typer av pyjamasar. På Dior har de exempelvis militära kostymer i mohair och på Prada har de stickade tudelade sets och onesies. Det är bara att välja och vraka, så kan du snart kliva upp ur sängen och gå direkt ut utan att förlora din stämpel som modelejon.

Uppgraderade trenchcoats

Trenchcoaten ligger högt upp på modeönskelistan också denna säsong, trots dess långvariga period bland trenderna. Denna traditionella, snygga och dessutom bekväma jacka är fortfarande ett tidlöst modeuttalande som passar oss alla, oavsett hur vi ser ut eller vad vi har för stil.

Här vill vi tipsa om att samtidigt knyta an till andra trender, så som läder eller schackmönster. För den våghalsige kanske ett annat alternativ kan vara rött. Varför inte slå två flugor i en smäll och utmana dig själv?

Pikétröjor

Det populära 1920-tals modet av René Lacoste är tillbaka. Det anammades först av tennisspelare och möttes med stor framgång på andra sidan Atlanten på 1950-talet. År 2021 har pikétröjan fått en återuppståndelse, och vi är mer än nöjda! Den är dessutom anpassad efter dagens trender, vilket får oss att älska den ännu mer. Den har nämligen en mer avslappnad look och matchas gärna med en rak kostym.

Jeans

Trots att denim är på modet är det dags att säga hejdå till jeans som vi känner dem, för i vinter kommer de att leka med ett helt nytt utseende. De spännande alternativen inkluderar barockmönster från Martine Rose, glitter från Alyx, och en överdimensionerad modell med jättefickor från Off-White. Vågar du prova, eller stannar du vid det mer klassiska alternativet?

Miniväskor för minimalisten

Lämna det onödiga bakom dig och bär endast med dig sådant som är nödvändigt. Så lyder budskapet från designers denna säsong, och vi vill gärna lyssna. Vare sig du är ute efter en bumbag, en handburen clutch eller en rejäl väska att slänga över axeln, så finns de i miniatyrversioner som passar till precis allt. Och de är inte bara hetare än någonsin, utan dessutom lättare. För varför skulle du bemöda dig med att bära sådant som inte behövs?

Hur du än väljer att anamma de trender vi ser inom herrmode höst/vinter 2021 önskar vi dig både shoppingglädje och självförtroende. Lycka till!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *