Livet efter corona – Hur vi klär oss efter pandemin

stilinspiration herrmode sommar 2021

Under pandemin har bekvämt mode varit den stora trenden. I takt med att vaccinationerna nu börjar få effekt och de flesta länder börjar öppna upp igen ser vi en ljusning sikte. Det verkar som de flesta av oss kommer att få en normal sommar igen. Här tar vi en närmare titt på vilka effekter detta kan få på herrmodet och hur vi klär oss 2021.

I vår sida över de snyggaste plaggen inom herrmode våren och sommaren 2021 spekulerade vi i korthet i hur livet kan tänkas se ut efter corona. I denna artikel går vi in mer på djupet i detta ämne.

Coronatrötthet – vi längtar efter att få festa igen

Under fjolåret var det många aktörer inom modebranschen som ställde om sin produktion till att anpassa sig till nya förhållanden. I ett samhälle med distansjobb och Zoom-möten var det få som använde sig av kostymer. Det har också varit många som spekulerat i att detta nu är den nya verklighet som vi kommer att få förhålla oss till även när livet återvänder till det normala.

Detta är både sant och falskt. Det är många som märkt att det fungerar lika bra att jobba hemifrån och det gör såklart att vi aldrig kommer att återvända till hur det såg ut innan pandemin.

Vi har också ändrat våra vanor på många andra punkter. Vi har märkt att näthandel fungerar bra gällande de flesta tjänster. Det gör sannolikt att göra att vi fortsätter handlar allt mer på nätet även efter pandemin.

fest herrmode sommar 2021

Det finns dock en aspekt som få räknat med och som troligen ännu mer kommer att påverka hur resten av året kommer att se ut – coronatröttheten. Efter ett år av begränsningar finns en enorm längtan efter att få återvända till det normala och få vistas ute bland människor igen. Resandet kommer att återupptas och vi kommer att få se fler och större fester.

Det finns många orsaker att festa när vi väl får träffas utan begränsningar igen. Man behöver inte vara Nostradamus för att förutspå hur detta kommer att synas i kläderna vi bär.

En återgång till 1920-talets elegans?

stilrena herrkläder vår sommar 2021

Vi har i många omgångar kunnat konstatera att 1930-talet och 1940-talet är två årtionden som har starka influenser på herrmodet just nu. Det är också troligt att vi kommer att få uppleva ett uppsving i festmode när vi nu går in i en post-covid period. Om det är något vi har lärt oss av historien, så är det att den tenderar att upprepa sig.

För att hitta någon tidsera som påminner om den vi nu upplever behöver vi gå tillbaka till 1920-talet. Den spanska sjukan var den förra stora pandemin som vi upplevt i världshistorien, som pågick mellan 1918 och fram till 1920. Då fanns inga vaccin och därför kom denna att bli både långdragen och förödande. Den skördade flest liv i mänsklighetens historia under en så kort tid.

Kommer vi att få samma extravaganta mode under 2020-talet som fanns under 1920-talet? Mycket talar för att så blir fallet när vi återvänder till det normala. Vi kommer att få se mer festkläder i garderoberna när vi äntligen slipper ut och festa utan begränsningar igen. Det är många som spekulerat kring detta gällande dammodet. Det samma gäller herrmode.

Om du söker inspiration till festklädsel denna vår och sommar är det dock inte 1920-talet som du skall hämta inspiration från. Det var en helt annan tidsperiod där ännu smoking och frack var det formellt riktiga. Framförallt smokingen var det som skulle komma att dominera festklädseln bland män flera årtionden framöver.

Inspiration för herrmode sommar 2021

När vi nu går in i vår- och sommarmodet för män 2021 är det alltså mycket inspiration från 1930-talets herrmode. Det är ofta svårt att särskilja på det herrmode vi såg under 1930-talet och det som var gällande även under 1940- och 1950-talet. Men det var under 1930-talet vi skulle börja se de silhuetter och plagg som skulle dominera i flera årtionden framåt.

Stilinspiration kan du alltså gärna hämta från 1930-talet i form av filmklassiker inom klassiskt herrmode och serier eller modekataloger från denna era. Tyvärr har de flesta modekataloger du hittar på nätet en stark inriktning på formellt herrmode och det innebär främst kostymer och ytterrockar. Det är förståeligt eftersom män under denna tidsera bar kostymer i vardagen på ett helt annat sätt än vad som nu är fallet. Hatt och kostym var det man bar en dag ute på stan.

inspiration hermode sommar 2021
Avslappnat italienskt herrmode från 1930-talet

Festklädsel för män sommar 2021

När du väljer kläder för våren och sommaren 2021 behöver du anpassa din stil efter mer moderna principer. Det är främst från det som man under 1930-talet kallade ”sportmode” som du skall söka inspiration från till denna sommar.

stilinspiration herrmode sommar 2021
Brittiskt sportmode från 1930-talet

Piké med öppen krage tillsammans med kavaj, samt chinos med dubbla frontveck är något du främst såg bland golf och tennis under 1930-talet. Nu är det något du kan bära även till jobbet, på stan eller en festkväll.

Kombinera olika stilrena plagg med detaljer från 1930-talet med dagens modeplagg som överskjortan. Nämnda chinos med hög midja och dubbla slag tillsammans med överskjorta ger en tidlös och samtidigt moderna elegans.

stiltips herrmode sommar 2021

Använd eleganta och tidlösa accessoarer

Knyt en bandana eller scarf kring nacken istället för att bära slips denna sommar. Det är en detalj som kommit alltmer de senaste åren och nu finns många snygga alternativ på marknaden.

Det är inte endast bland kläder vi märker ett större intresse för kvalitet och hantverk. Många män drömmer om att införskaffa sin första kvalitetsklocka. Det finns många klassiska och tidlösa modeller med högt andrahandsvärde. Denna sommar satsar vi på dressade modeller i art dèco-stil, som Cartier Tank Solo eller Jaeger LeCoultre Reverso. Det är två modeller som alltid är prisvärda och eftertraktade.

Avslutningsvis – avslappnad elegans till stranden

stiltips herrmode sommar 2021

Det finns inte så mycket vi kan göra åt vädret på våra breddgrader. Men efter några kallare somrar hoppas på en lång och varm sommar. Redan nästa vecka utlovas närmare 20 plusgrader, vilket lovar gott.

Mycket har hänt gällande strandmodet för män under de senaste åren. Det finns flera märken som numera tar fram eleganta badbyxor med stilinspiration från herrmodets gyllene dagar. Inom strandmode var även 1960-talet riktigt snyggt, något som märks inte minst i Bond-filmerna från detta årtionde.

Om du satsar på dressade badbyxor bör du också satsa på elegans i övrig klädsel. Piké i frottétyg, även kallade Terry-pikéer, är något som användes redan under 1960-talet och som nu blivit riktigt hett på marknaden igen. Om du vill ha ombytesplagg till badbyxorna är shorts i frottétyg även ett bra val.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *