Herrmodet vår/sommar 2021

herrmode vår sommar 2021
Bild: Herrmode vår/sommar från märket NN07.

Efter ett år där modet inte kunnat blomma ut till fullo och där designers mestadels fått satsa på digitala modvisningar – om de satsat på några alls – har det ändå gått att urskilja trender för den varmare årstid som ligger framför oss.

Var har designers hittat inspiration efter året av karantän? Vad kommer efter hemmasittarlooken? Här tar vi en närmare titt på vilka plagg, färger och passformer som gäller i modet vår/sommar 2021.

Överskjortan

överskjortan är en trend i herrmode 2021
NN07

En skjorta modell större i linne eller poplin, s.k. överskjorta, kommer att vara framträdande i vår.

Den är oerhört mångsidig och kan användas med tröja, skjorta eller pikétröja. Du kan till och med använda överskjortan istället för kavaj, tillsammans med skjorta och slips om så önskas.

Ytterligare ett tips för den som vill klä sig stiligt är att använda byxor med frontveck och slag. Lägg till loafers och du har en elegant outfit till våren och sommaren, oavsett om det är vardag eller festligare tillfällen.

Safarijackan

Ett absolut måste i herrgarderoben för våren och sommaren är safarijackan. Just nu lanseras många modeller i hybridmodell, som är en blandning mellan klassiska field jackets och skjortjackan. Dessa är ofta i lite längre modell än överskjortor och med ett bälte i midjan som ger en elegant framtoning.

Precis som med överskjortan kan du gärna använda denna typ av safarijackor med byxor med frontveck samt loafers om du vill klä dig elegant. Men även jeans fungerar bra. Välj i dessa fall gärna en lite lösare och ljusare modell som passar bra till en längre modell på safarijackor.

Dressade badkläder

NN07

Som badplagg är det den minimalistiska badbyxan som kommer stort i sommar, satsa på en tajtare modell i vågade mönster och starka färger.

Kombinera badbyxorna med en kortärmad skjorta med krage i Camp Collar-stil, eller fritidskrage som vi ofta benämner den i Sverige. Skjortan får gärna vara i frottétyg som är både bekväm och praktisk att använda sig av till stranden. Detta är en stil som andas 1950- och 1960-talets elegans, en viktig inspirationskälla till sommarmodet för män 2021.

För en ledig strandlook får du dock tänka om lite och se Jude Laws karaktär Dickie Greenleaf i The Talented Mr Ripley framför dig – 90-tals klassikern som utspelar sig en sommar i 1950-talets Italien. Den stilen har Filippa K satsat på och vad passar bättre för sommaren än ett par avslappnade kostymboxor i ekologisk bomull.

Bomberjackan

Bomberjackan är ett plagg som det är lätt att längta efter att bära på våren när solen tittar fram. I år finns ett extra stort utbud av olika stilar och skepnader då bomberjackan är en av vårens stora trender.

Satsa på den korta 70-tals stilen i nylon á la Gucci och överlag en mer minimalistisk modell av bomberjackan. Den har nu blivit kortare och vårens färger är ljusblå, vit eller militärgrön. Hos Boss hittar du exempelvis en stilren glänsande bomberjacka i mossgrön färg. Den kan bäras till både shorts och vida byxor och kan definitivt bli ditt favoritplagg i vår.

Vida byxor

Om bomberjackan är minimalistisk så gäller inte det byxorna i årets vårmode. Nu är det de riktigt vida byxorna som gäller och de smala byxorna känns långt borta. Satsa på naturliga färger i vitt, beige eller pastell.

Varför inte Armanis babyblå look med vida byxor och bomberjacka eller en sportig överdel? Överhuvudtaget ska stilen fortfarande kännas ledig och bekväm vilket vi kan se hos flera varumärken som satsar på en 50-talsinspirerad sportig look som både känns sofistikerad, ledig och elegant.

Inom det klassiska herrmodet är det fortsättningsvis stort fokus på byxor med dubbla frontveck och extra hög midja. Ett ideal som vi sett växa fram under ett antal säsonger nu. Det är ett stort intresse för klassiskt herrmode generellt just nu och här hämtas inspirationen ofta från 1930-talets gyllene årtionde inom herrmode.

Hemmalook och arbetsplagg

Hemmalooken finns kvar även i år då vi fortfarande fokuserar på hemmet i väntan på ett liv med färre restriktioner. I år ligger dock fokus mer på en avskalad variant där jumpsuits är populära.

Det som vi kan se är att hemmalook-trenden även inspirerat flertalet ytterplagg i kollektionerna. Den så kallade snickartrenden har nu utvecklats till att bli ännu mer bekväm och funktionell med mycket fickor och en uppdaterad avskalad safarilook som samtidigt ska kännas lite slarvig, som om du just kommit ut från tv-spelet. Hos nämnda Gucci ser vi också exempel på den här stilen i form av en militärstil som korsats med tv-spelsmode som speglas i en slags futuristisk avslappnad jacka.

Bermudashorts

Bermudashortsen är ett måste i sommar och gärna i stora storlekar. Det är också viktigt att du kombinerar shortsen med vad du har på fötterna. Nu är det sandaler eller sneakers, gärna med tubsockor, som är den stora trenden.

Lediga kostymer och oversized trenchcoat

Det är den dubbelknäppta 80-tals kostymen som är trenden i vår då vi ser att det lediga modet fortsätter med avslappnade plagg i beige och vitt som går bra att bära i huset på landet eller för en sommar i stan. Den ska vara stor och bekväm helt enkelt. Ett bra val är en babyblå oversized kostym i olika nyanser av ljusblått, men kostymer i pastellrosa, beige eller vitt fungerar också.

Våren innebär också trenchcoats och i år ska den vara oversized. Här kan du vara lite mer vågad och kombinera trenchcoaten med andra oväntade detaljer som bermudashorts, ett par badtofflor eller vida byxor. Detta mode ser vi hos exempelvis Tod’s som satsar på den beige 70-tals trenchcoaten i vår. I övrigt är alltid linnekostymen en het trend för den som vill klä sig elegant. Vi kan också rekommendera solaroväv för den som vill ha en elegant och sval sommarkostym. Satsa på jordiga färger som beige och olivgrönt, som tidlösa sommarfärger i kostymer.

Klassiska solglasögon

Klassiska modeller, helst från 60-talet, är den tydligaste trenden när solen kommer fram i vår. Tänk Cary Grant och ett par runda solglasögon från Oliver Peoples som till och med uppkallat sina solglasögon efter nämnda filmstjärna. Solglasögonen är inspirerade från Hitchcocks film North by Northwest eller ”I sista minuten” som den heter på svenska.

Ett par större pilotglasögon i 70-tals stil fungerar även i år, eller varför inte ett par klassiska filmstjärneglasögon från Persol i 60-talsstuk – där har du sommarens look. Det är alltså vintage du bör satsa på, utan att för den sakens skull tumma på kvaliteten. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *