Ikoniska Honda Civic firar 50 år – här är alla modeller genom åren!

honda civic historia

Honda Civic utvecklades som en ”bil för världens folk” och fler än 27,5 miljoner modeller har sålts i 170 länder sedan modellen lanserades 1972. Med lanseringen av den 11:egenerationen inleds modellens sjätte decennium medan Civic fortsätter att sätta nya riktmärken i klassen och överträffa kunders förväntningar runt om i världen.

Civics bestående popularitet vittnar om Hondas ingenjörers banbrytande arbete under de senaste 50 åren. Varje generation har introducerat sin egen progressiva utveckling av Civics ursprungliga design med avancerade teknologier och nya prestandanivåer, samtidigt som modellen har bibehållit samma syfte som den första Civic: en rymlig och ekonomisk kompaktbil som är rolig att köra.

Läs mer: Volvo-reklam för nostalgikern

1972 – 1979: En Civic för alla

honda civic 1970-tal

Hondas första Civic utvecklades som en global bil för alla marknader och är exceptionellt praktisk för vardagskörning. Den var en av Hondas första modeller som såldes i Europa och hyllades genast för den kompakta designen och den imponerande låga bränsleförbrukningen samt dess användbarhet.

Civic är utrustad med en revolutionerande CVCC-motor (Compound Vortex Controlled Combustion) och blev det första fordonet att uppfylla världens strängaste utsläppsregler, 1970 års Clean Air Act (en förordning om luftföroreningar), som satte standarden för framtida utsläppsmål i den globala bilbranschen.

Den första generationens Civic tillverkades först i den japanska Suzuka-fabriken. Hela en miljon modeller producerades under de första fyra åren.

På 80-talet: Civic blir vuxen

honda civic 1980-tal

1979 kom andra generationens Civic med en förbättrad CVCC-II-motor, baserad på den ursprungliga modellen, med en 1,3 liters motor som erbjöd en jämnare energileverans och var mer ekonomisk. Utbudet modeller utökades också med en ny 1,5 l sedan, halvkombi och kombi. En femväxlad manuell växellåda introducerades också.

Modellen introducerade en ny distinkt design med två trapetsformade rutor som gav frontgrillen och strålkastarna ett mer kantigt utseende. Formen blev dock kortvarig eftersom Civic ökade i popularitet och en ny modell blev nödvändig för att möta efterfrågan för större bilar.

tredje generationen honda civic 1980-tal

Tredje generationens Civic kom 1983 med en bredare hjulbas och en mer kantig design. Det var då som Hondas utvecklingsmetod ”Man Maximum-Machine Minimum” introducerades som ett människocentrerat tillvägagångssätt som bygger på principen att teknik och design har till syfte att tillgodose förarens och passagerarnas behov.

Idag fortsätter denna princip att definiera alla Honda-modeller med utrymme och användbarhet i åtanke för att möta moderna förares förväntningar.

tredje generationen av honda civic 1984

Den kom i tre karossvarianter: en tredörrars modell med en sportig känsla, en mer praktisk fyradörrars sedan och en femdörrars Civic Shuttle kombi med exceptionellt utrymme och användbarhet.

honda civic si 1986

Den sportigare varianten Civic Si introducerades också med en 1,6 liters fyrcylindrig radmotor från DOHC-serien.

1987 – 2000: Nya standarder för kvalitet och prestanda

honda sportbil 1988

1987 introducerade fjärde generationens Civic i en rad nya motoralternativ med Hondas VTEC-system (Variable Valve Timing and Lift Electronic Control). Den variabla ventilinställningen revolutionerade motorn för att leverera högre prestanda vid höga varvtal och förbättrad bränsleförbrukning vid låga varvtal – som resultat vann Civic en mängd utmärkelser.

femte generationen honda civic

Femte generationens Civic följde redan 1991, den debuterade med ett slankare och mer strömlinjeformat utseende för en sportigare look – samtidigt som den bibehöll bilens välkända vardagsfunktioner.

sjätte generationens honda civic 1997

Sjätte generationens Civic utvecklades för att skapa bättre värde än resten av klassen. Under 1990-talet blev lägre bränsleförbrukning och andra miljöfaktorer allt viktigare. Därför fick modellen en nyutvecklad VTEC-motor. Den var också för första gången utrustad med ”Hondamatic Transmission” – en automatisk CVT-växellåda – med sömlös utväxling men med samma låga bränsleförbrukning som en manuell växellåda.

Med standardmodellens exceptionella dynamiska egenskaper som utgångspunkt debuterade Honda 1997 den prestandafokuserade Civic Type R. Med fokus på att leverera Civics mest extrema prestanda någonsin drog den igång Hondas 25-åriga framgångssaga i den konkurrenskraftiga halvkombiklassen.

2001 – 2021: En Civic för millenniegenerationen

honda civic sedan 2001

Den sjunde generationen kom 2000 och blev Civics första hybrid 2001. Modellen blev världens mest bränsleeffektiva 5-sitsiga bensinbil med en ultralåg bränsleförbrukning på 29,5 km/l.

åttonde generationen honda civic 2005

År 2005 kom åttonde generationens halvkombi med futuristisk stil till den europeiska marknaden, med Perspex-grill och triangulära detaljer – inklusive de dubbla avgasrören – som gjorde Civic till en av de mest distinkta bilarna på vägarna. Den blev också den första Civic med Hondas Magic Seats som innebär att baksätena kan höjas för att skapa en upphöjd lastyta.

För att åstadkomma detta placerade Hondas ingenjörer bränsletanken under framsätena – en utgångspunkt för att skapa mer utrymme i kabinen och bättre användbarhet som än idag används i Honda-modeller.

nionde generationen honda civic

Nionde generationens Civic förfinades ytterligare för att skapa en välformad lösning för kunderna, inklusive klassledande effektivitet. Med en uppdaterad 1,6 DTEC-motor hamnade bilen i Guinness världsrekordbok för ”Lägsta bränsleförbrukning – alla 24 angränsande EU-länder (alla bilar)” på i genomsnitt 2,82 liter per 100 km (100,31 mpg) över 13 498 km (8 387 miles) på en 25-dagars körning genom alla 24 angränsande EU-länder.

tionde generationen honda civic 2016

Den helt ombyggda 10:e generationen anlände 2015 med en valmöjlighet på två olika VTEC TURBO-motorer och som för första gången levererades med Honda SENSING:s avancerade säkerhetsfunktioner och förarassistans.

honda civic type r 2017

Ett styvare chassi och större dynamisk prestanda skapade den perfekta plattformen för 2017 års Civic Type R, som satte nya standarder för prestanda i högeffektiva halvkombibilar. Bilen hyllades över lag för dess direkta hantering, blixtsnabba gasrespons, höga topphastighet, stabilitet och exceptionella bromskraft – allt detta bidrog till att Type R satte ett nytt varvrekord för framhjulsdrivna bilar på Nürburgring Nordschleife i Tyskland i april 2017.

2022: Civics nya era

honda civic 2022

Den 11:e generationens Civic bygger på 50 års arbete som kombinerar högeffektiv prestanda, bättre komfort i kupén och ett tilltalande utseende med övergripande användbarhet. Den senaste varianten markerar en rejäl milstolpe för Honda i Europa, som den senaste modellen att elektrifieras och fulländar Honda Motor Europes åtagande ”Electric Vision” att elektrifiera alla vanliga bilmodeller senast 2022.

Den är som standard utrustad med den mest avancerade versionen av märkets prisbelönta full-hybriddrivlina e:HEV som erbjuder engagerande dynamik och prestanda med imponerande ekonomi och effektivitet.

Ända sedan den första generationens Honda Civic som fick så stor uppmärksamhet har modellen varit en ikon för europeiska kunder. Den 11:e generationen förkroppsligar den allra första generationens Civics egenskaper kring funktionalitet, användbarhet och komfort. Den har konstruerats för att se till att dess drivlina, styrning och fjädring ger en engagerande prestandanivå, ett dynamiskt gensvar och den återkoppling som alltid har varit central för Civics dragningskraft, säger Tom Gardner Senior Vice President på Honda Motor Europe Ltd.

Läs mer: Volvos första miljonsäljare – 140-serien

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *