Hur du fräschar upp din garderob inför våren och sommaren

hur organisera garderoben

När vintern nu smälter bort med stormsteg och dagarna blivit allt längre är det ett perfekt tillfälle att flytta bort dina vinterjackor och lyfta fram dina luftiga vår- och sommarplagg. Här tipsar vi om hur fräschar du upp dina kläder och din garderob inför våren och sommaren.

Det märks att vi svenskar verkligen ser fram emot en vår och sommar utan restriktioner. Vi längtar efter att få klä upp med nya fräscha vår- och sommarplagg för att vistas ute bland andra människor efter flera år av isolering. Detta är också ett utmärkt tillfälle att inventera garderoben och lyfta ut vinterplaggen för att göra rum för alla vår- och sommarplagg.

Tips för hur man fräschar upp garderoben för våren och sommaren

hur man fräschar upp garderoben inför våren och sommaren

Här tar vi fram våra bästa tips för hur du fräschar upp din garderob inför våren och sommaren. För att veta vad du verkligen behöver är det bra att du gör det till en vana att alltid göra en inventering av vad du äger. Det är också väldigt frigörande mentalt att ha ordning och reda i din garderob.

Lyft fram vårgarderoben

tips för att organisera garderoben för vår och sommar

Vissa plagg används inte året runt. Detta gäller särskilt om du bor i en del av världen där vädret förändras dramatiskt varje årstid. Om detta låter bekant för dig kan det vara bra att sortera din garderob efter säsong för att få plats med plaggen som matchar det rådande vädret. Det kan kännas lockande att köpa nya snygga sommarkläder, men det finns även mycket du kan göra för att fräscha upp din befintliga garderob. 

Att förbereda och förvandla din säsongsbetonade garderob ska inte kännas som en tråkig syssla. Detta kan vara en härlig tradition och till och med något att se fram emot varje år.

Gör plats för ljusare tider

tips för hur man fräschar upp vår och sommargarderoben

Ett bra ställe att börja på är att flytta dina tjocka vinterkläder ur vägen för att ge plats åt dina vår- och sommarplagg. När din garderob är fylld till bredden är det lätt att glömma bort de kläder som förvaras utom synhåll. Det enklaste sättet att bekämpa detta är att hålla din garderob lätt och luftig och att då och då rotera dina plagg. På så sätt kan du se till att din garderob känns inspirerande och lättillgänglig. 

Det finns några enkla knep du kan ta till så att dina vinterkläder förblir fräscha medan de förvaras under vintern. Till exempel bör stickade tröjor alltid vikas eftersom galgar kan göra att de tappar formen. Ett annat knep är att spraya cederträolja på dina kläder för att hålla skadedjur borta.

Damma av dina vårplagg

hur man dammar av vårplagg

Ibland krävs det inte mycket för att fräscha upp dina kläder efter vinterförvaringen. Vissa plagg behöver bara dammas av. Ett vanligt sätt att avlägsna ludd, damm och hår är att använda en klädroller med tejpremsor. Men detta kan vara motverkande eftersom den klibbiga tejpen lämnar limrester på tyger, vilket gör dina kläder till magneter för nytt damm och ludd. Därför är det bättre att använda en återanvändbar klädborste för att avlägsna ytlig smuts. 

Om dina textilier har blivit noppriga, kasta inte ut dem. Noppor är helt naturligt och överskottsfibrer som har vandrat upp till ytan av tyget. Det lättaste sättet att bli av med noppor är att raka bort dem med hjälp av en noppborttagare. Detta enkla trick kan dramatiskt förändra utseendet på dina slitna plagg och få dem att se som nya ut igen. 

Fräscha upp dina kläder

hur man fräschar upp kläder vår och sommargarderob

Vår- och sommarplagg är ofta gjorda av material som är extra benägna att skrynkla sig, som siden och linne. Dessa tyger kan dra nytta av en snabb ångbehandling med en steamer efter att de har legat vikta. Att steama är ett utmärkt sätt att jämna ut veck och rynkor, ge näring till textilfibrerna och samtidigt ta bort lukter som kan dyka upp när kläder förvaras i ett trångt utrymme under en längre tid. 

Ett annat snabbt och enkelt sätt att fräscha upp din garderob är att spraya dem med textilspray. Detta är inte för att dölja några obehagliga lukter, utan snarare för att lägga till en extra touch av fräschör efter att du steamat dina plagg. Det kan också vara en bra idé att låta kläder som legat länge vädras under natten. 

Tvätta dina kläder endast om steaming och vädring inte hjälper. När du tvättar dina kläder, se till att endast använda skonsamma och specialiserade tvättmedel. Tvätta på låg temperatur, välja en skonsam tvättcykel och undvik torktumlaren. Om du följer dessa enkla regler kommer dina kläder att hålla mycket längre utan att se urtvättade ut. 

Laga och reparera

Laga och reparera kläder

Detta är också ett bra tillfälle att laga alla kläder som behöver repareras. Med rätt hjälp och verktyg kan vem som helst lära sig att laga kläder. Se till att ha ett sykit nära till hands så att du enkelt kan sy tillbaka knappar, laga trasiga sömmar och lappa över hål för att förlänga livslängden på dina plagg. Steamerys sykit kommer med enkla tutorials som steg-för-steg visar hur du gör de vanligaste lagningarna. 

När du väl känner dig bekväm med att laga dina kläder kan du också lägga till din egen touch på dina gamla plagg genom att till exempel experimentera med olika färger på trådarna eller lappa ihop hål med oväntade mönster eller tyger i andra material. 

Organisera och färgkoordinera

färgmatcha kläder herr

När dina vår- och sommarplagg känns fräscha är det dags att organisera din garderob på ett sätt som gör den lättillgänglig och snygg. Testa att färgkoordinera alla dina plagg eller separera mönstrade plagg. Eller så kanske du gillar att förplanera dina outfits genom att hänga ihop matchande plagg. Det viktigaste är att du organiserar din garderob på ett sätt som är funktionellt och samtidigt estetiskt tilltalande.

Lek med olika stilar, prova kläder som du inte har använt på ett tag och donera eller sälj kläder som du inte längre behöver. Hos t.ex. Care of Carl hittar du en Pre-owned avdelning där du kan köpa och sälja använda kvalitetsplagg.

Gör det till en rolig och lättsam aktivitet att förbereda din vårgarderob och låt dig inspireras av kläderna du redan äger och älskar. För det mest hållbara plagget är ett plagg som bärs om och om igen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *