Idéer för att hitta och fylla ett behov

hur du kommer på nya företagsidéer

De tider vi nu lever i är utmanande för de flesta. Det gäller dock att komma ihåg att svåra tider också erbjuder utmärkta möjligheter att komma fram med nya revolutionerande idéer.

Många branscher kommer att förändras helt då företag går under. I stort sett alla drabbas av denna kris, men det finns också branscher som aldrig kommer att återhämta sig efter detta. Oavsett vilket är inte allt nattsvart. Det kan också vara den möjlighet som du längtat efter att skall dyka upp.

Finns inte allt redan på marknaden?

Är du en entreprenör eller längtar du bara annars efter att få den där idén som skall leda till en produkt eller tjänst som skall revolutionera marknaden och bli en stor succé? I så fall är du inte direkt ensam.

Många gånger kan det kännas som att allt som skall uppfinnas redan finns ute på marknaden. Speciellt i dagens samhälle när produktcyklerna blir allt kortare och nya revolutionerande idéer verkar dyka upp varje vecka.

Den snabba tekniska utvecklingen

Trots dagens utmanande förutsättningar fungerar det mesta enligt samma grundläggande principer som det alltid gjort. Redskapen för att komma på nya uppfinningar är naturligtvis betydligt bättre nu.

Men i ett samhälle som i mångt och mycket är uppbyggt att fungera kring fungerande teknik dyker kanske fler praktiska problem upp än någonsin tidigare.

Idé för brainstorming

En sak som alla kan ha nytta på som försöker hitta något nytt och revolutionerande är att brainstorma fram idéer. En idé kan vara att skriva ner alla de problem som du möter på och allt som du irriterar dig på under den närmaste månaden.

Analysera sedan hur du kunde fixa dessa problem. Oavsett om vi möter på dessa irritationsmoment i jobbet eller på fritiden, har de flesta av oss något  som stör oss. Det kan handla om verktyg som egentligen borde hjälpa oss, men som istället fungerar mer som ett irritationsmoment och en bromskloss i vardagen.

Helt unika idéer

De flesta nya produkter och tjänster som kommer ut på marknaden är i själva verket sådant som redan finns. Antingen har små ändringar gjorts eller så tar man helt sonika idén från en annan marknad som implementerar den mer lokalt.

Med andra ord handlar det i de flesta uppfinningar om ändringar på befintliga produkter/tjänster. Men det kan faktiskt finnas problem där det i dagsläget helt saknas lösningar för vissa av de problem som vi möter på. Eller iallafall vettiga och praktiska lösningar.

Fokusera på ditt specialområde

Om du har något som du brinner för skall du helst fokusera på detta område. Det är de riktiga experterna inom ett område som klarast kan se vidden av problem och fördelarna med att få dem lösta.

Nyckeln till att få ett vidare perspektiv är att inte se något problem som för trivialt och inga lösningar för givna. Vi kunde ta modebranschen som exempel.

För tillfället är resekollektioner och flexibla material väldigt trendigt inom modebranschen. Nu skall det vara material som inte skrynklar vid resor och som håller formen trots långa dagar i jobbet. Bekvämlighet är viktigare än någonsin.

Vilka plagg tycker du själv att saknas för män? Vilka egenskaper hos de plagg som du använder idag stör du dig på och vad kunde vara lösningen på detta?

Utmana givna föreställningar

Det handlar om att utmana de föreställningar om att något måste vara på ett visst sätt för att fungera. Det finns många områden där traditionen är stark och där utvecklingen stått still i årtionden. Vilka är dessa branscher?

Speciellt i dessa tider när coronaepidemin gjort så att samhället står still kommer många branscher att förändras i grunden. Då kan det vara en bra idé att studera historien och hur produkter och tjänster förändrades efter detta. Kanske detta kan ge dig idéer om hur du kan gå tillväga för att förändra vissa produkter och tjänster samt göra allt effektivare?

Kriser i samhället förändrar människor

Om vi lärt oss något av historien är det att kriser har en tendens att göra så att vi människor ser mer kritiskt på vår omvärld och de tjänster vi tidigare använt oss av. När vi igen vaknar upp till en mer normal tillvaro kan vissa av våra rutiner ha förändrats för alltid.

Frågan som alltså kan ställa dig är; vilka störningsmoment finns i din vardag och vad kan du göra för att hitta en lösning på dessa problem?

Ta också en funderare på vad som fungerar dåligt i vårt samhälle och vad du kunde göra för att få allt att gå smidigare. Många klagar på problem i samhället, men få är redo att själva ta tag i problem och hitta kreativa lösningar på dessa. Var proaktiv och vänta inte på att någon annan skall fixa allt för dig!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *