Inspiration: Black Week

Idag börjar årets stora shoppinghögtid Black Week med Black Friday som kulmen, då många handlare erbjuder sina kunder att köpa varor till kraftigt reducerade priser för att vända de traditionellt dåliga försäljningssiffrorna i slutet av november och kickstarta julhandeln.

Som vi nämnde förra veckan börjar det också dra ihop sig till festsäsong med julfester och så småningom även nyårsfester. Idag binder vi ihop dessa två ”fenomen” och bjuder på lite inspiration med fokus på den svarta färgen.

En väldigt välkommen ”trend” under senare år har varit att män i allt högre grad vågar klä sig i smoking även under mindre formella evenemang som julfesten. Trend inom citationstecken eftersom smokingen traditionellt sett varit den aftondräkt som gällt för männen ända från att männen började ersätta fracken med denna i slutet av 1800-talet.

Trots en viss återgång till den klassiska aftonklädseln är det fortsättningsvis alltför sällan man ser män i smoking på mindre formella tillställningar numera. Det vanliga har varit att man sparat användningen av smoking tills att det uttryckligen står ”Klädkod smoking” på inbjudan. Undantaget kunde väl sägas vara nyårsfester där man ofta sett männen i smoking på många olika typer av fester.

För den som vill vara lite mindre formell kunde man kanske rekommendera en smokingkavaj i en alternativ färg – en annan välkommen trend under senare år.

Idag tar vi dock alltså fram den mest formella bland smokingkavajer, den svarta. Vill man ha ett säkert kort i garderoben, något som går att använda från år till år utan att behöva vara rädd för olika trender är det just den svarta smokingkavajen. Här har vi plockat fram en dubbelknäppt variant som till stora delar påminner om de traditionella rökrockarna tack vare det följsamma sammetstyget på kavajen. Det var som bekant från de traditionella rökrockarna som smokingkavajen i tiderna utvecklades.

Övriga detaljer på bilden ovan:

Smokingkavaj: Morris Heritage 

Smokingbyxor: Kingsman 

Skor: Rizzo 

Smokingskjorta: Eton 

Fluga: Boss 

Klocka: Rado Ceramica 

Parfym: Ralph Lauren Supreme Oud

Inspiration: Dubbelknäppt svart smoking, med spetsiga och breda slag i italiensk tappning från 1930-talet.

Smokingkavaj i sammet med breda sjalslag i siden från Morris Stockholm och deras Heritage-linje. Denna är tillverkad i mjuk bomullssammet, som gör den följsam, med knappar och slag i en kontrasterande satinväv.

Närmare titt på de stiliga sidendetaljerna.

Många nöjer sig med att använda sig av en vanlig vit skjorta tillsammans med smoking. Att använda sig av en äkta smokingskjorta med vingkrage och dubbel manschett har dock sin speciella charm som ger en speciell känsla. Utöver detta kan man gärna skaffa en modell med avtagbara knappar i emalj eller metall, samt en skjorta med plissérad front.

Svenska Eton har många snygga modeller av smokingskjortor med alla dessa detaljer i exklusiva material och eleganta strukturer.

Lite inspiration från min egen smokingkavaj som jag använde mig av på förra veckans festkväll, med mitt val av doft för kvällen – Ralph Laurens utmärkta Supreme Oud.

Till frack skall man inte bära armbandsur, men till smoking är det fritt fram. Men då får det gärna vara en diskret och tunn variant av armbandsur och gärna av fyrkantig modell. Om budgeten tillåter är modeller som Cartiers Tank eller Jaeger LeCoultres Reverso de ultimata modellerna. Men det finns även många beaktansvärda fyrkantiga modeller i de lägre prisklasserna. Rados klassiska keramikklockor från Ceramica-serien är riktigt stiliga. Longines DolceVita är även den en riktig snygg kostymklocka av fyrkantig modell.

Longines DolceVita har stora likheter med Cartiers mer kända Tank-modell. Största skillnaden är att detta är ett schweiziskt quartz-ur, medan Tank är ett mekaniskt ur. Den som kan sin historia vet dock att Longines har en historia som tillverkare av högklassiga kvartsur.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *