Klassiska böcker med stilinspiration för mannen

stilinspiration för män böcker litteratur

Det finns många sätt att njuta av semestern. En bok eller film ger både avslappning och en välbehövlig flykt från vardagen. Numera finns också mängder av ljudböcker för den som inte vill läsa. För den som vill slappna av på stranden eller i utemiljö är en ljudbok vara ett bra alternativ.

Om du vill hitta alternativ bland ljudböcker kan vi tipsa om både Bokus Play och Storytel som har ett brett utbud av klassiker och nyheter. Här tipsar vi om några böcker med stilinspiration för mannen.

Böcker med herrstil – några klassiker

Inom litteraturen finns mängder av böcker från vilka vi kunnat hämta inspiration genom åren. The Great Gatsby är en av de största stilinspiratören gällande 1920-talets herrmode. Talented Mr Ripley är en annan bok som sedermera kommit ut som film och som på ett utmärkt sätt fångar 1950-talets mode för män.

Det är dock endast några av många böcker inom ämnet. Här tar vi fram ytterligare några bra böcker med stilinspiration som ni kan njuta av under sommarsemestern. Vi fyller på med nya böcker under hela veckan, så häng med!

Våra tre första exempel hämtar vi från den franska rivieran där nämnda författare hämtade sin inspiration från när de skrev böckerna.

Natten är ljuv – F. Scott Fitzgerald

natten är ljuv Scott Fitzgerald

Boken Tender is the night (Natten är ljuv) kom ut 1934 och ses som en uppföljare till den mer kända The Great Gatsby. Enligt F. Scott Fitzgerald själv är denna bok hans riktiga mästerverk.

Romanen publicerades i Scribner’s magazine i en följetong under januari-april 1934 och gavs sedan ut i bokform. Natten är ljuv handlar om paret Nicole och Dick Diver och deras liv på den franska rivieran under 1920-talet.

Det finns klara självbiografiska inslag i boken där huvudrollsinnehavaren i boken är inspirerade av författaren själv och hans fru Zelda. Boken fick ett rätt svalt mottagande när den publicerades, men har av eftervärlden erkänts som ett av Fitzgeralds allra bästa böcker. Bilden överst är från filmatiseringen av boken från år 1962.

För alla som älskar F. Scott Fitzgerald kan vi också tipsa om denna artikel där vi skrev om hans opublicerade noveller som kom ut för några år sedan.

Edens lustgård – Ernest Hemingway

garden of eden film Hemingway

Ernest Hemingway började skriva The Garden of Eden på den franska rivieran år 1946, men hade ännu inte skrivit den klart när han dog 1961. Under tiden färdigställde han bland annat en annan klassiker i form av The Old Man and the Sea.

Detta är den andra av de ofärdiga romaner från Hemingway som publicerats postumt när den kom ut 1986. Boken berättar historien om det nygifta paret David och Catherine Bourne som båda blir förälskade i en kvinna som de möter på deras smekmånad på den franska rivieran.

En väldigt annorlunda och självutlämnande kärleksroman som utmanar den bild av machomannen Hemingway som vi fått genom åren. Bilden ovan är från filmen The Garden of Eden från 2008, där det finns massvis med stilinspiration inom herrmodet. Filmen i sig är inte den bästa som gjorts och gör inte boken rättvisa. Men stilmässigt erbjuder den mycket njutning för ögat.

Läs om Ernest Hemingways egna boktips i denna artikel.

Den vassa eggen – M. Somerset Maugham

den vassa eggen bok Somerset Maugham

Somerset Maugham levde i södra Frankrike i mer än fyra decennier och använde ofta denna magiska miljö som inspiration i sina romaner.

The Razor’s Edge (Den vassa eggen) kom ut 1944 och berättar historien om Larry Darrell som blivit traumatiserad under det första världskriget. I Frankrike beger han sig ut på jakten efter meningen med livet.

Detta är en klassiker som ofta glömts bort inom den svenska litteraturen. Du hittar den inte i bokform bland några av de större tjänsterna, utan måste söka på Bokbörsen ifall du vill ha en svensk översättning av Den vassa eggen. Det finns en svensk version från år 1945.

En filmatisering av boken kom ut redan år 1946 och blev genast en stor framgång när den nominerades till fyra Oscars. I huvudrollerna ses Tyrone Power och Gene Tierney. Filmen The Razor’s Edge är tyvärr svår att hitta på någon av streamingtjänsterna.

För den som önskar se en annan klassiker med filmikonen Tyrone Power i huvudrollen kan vi tipsa om Åklagarens vittne från 1957. En film som har hela 8,4 i betyg på Imdb.

Den vassa eggen bok somerset maugham
Från filmen The Razor’s Edge (Den vassa eggen)
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *