Klassiska solglasögon för män – 10 solglasögon-märken som håller

snyggaste solglasögon herrmode 2021

Snart är våren här och solen börjar nu visa sig allt mer på våra nordiska breddgrader. Här tar vi en närmare titt på vad herrmodet har att bjuda på gällande solglasögon. Istället för att jaga trender tar vi här fram de mest klassiska modellerna på marknaden: modeller som håller stilen.

Det finns några ikoniska märken bland solglasögon som hållit stilen genom många årtionden. Persol och Ray-Ban hör definitivt till de allra främsta med några av de mest klassiska modellerna av solglasögon på marknaden.

Bland senare års uppstickare hittar vi bland annat Oliver Peoples som gjort sina egna tolkningar av modeller som ikoniska män inom herrmodet burit genom åren. Italienska TBD Eyewear är ett annat märke som snabbt fått en stor användarskara tack vare hög kvalitet och ett överkomligt pris.

Tio klassiska märken för solglasögon till män

Här har vi samlat ihop några av de mest klassiska modellerna av solglasögon på marknaden. Det som alla dessa modeller har gemensamt är deras höga kvalitet och unika formspråk. Det är också något som alla bör minnas när de införskaffar solglasögon. Gällande denna accessoar lönar det sig verkligen att satsa på kvalitet. Det ger en garanti både för att bågar och skruvar håller måttet – för att inte tala om UV-skyddet.

Persol – en italiensk klassiker

Få om ens något annat märke har så många klassiker i sitt utbud som italienska Persol. Märket grundades redan år 1917 och blev odödligt tack vare filmer som Divorce Italian Style år 1962 och The Thomas Crown Affair 1968.

snyggaste solglasögon modeller 2022

I den förstnämnda filmen bar Marcello Mastroianni modellen 649, som ännu idag är väldigt populär på marknaden. Denna modell lanserade redan på 1950-talet för italienska spårvagnsförare som behövde solglasögon som skydd mot sol och damm.

Persol 714 snyggaste klassiskerna bland solglasögon

En annan modell som till stor del påminner om ovan nämnda är Persols modell 714. Det var denna modell Steve McQueen använde sig av i stilklassikern The Thomas Crown Affair. Det som skiljer dessa två modeller åt är främst att 714 kan vikas i mitten, vilket gör dem mycket praktiska att ha med sig t.ex. i fickan.

Ray-Ban – En retro-klassiker

klassiska solglasögon ray-ban

Ett annat mycket populärt märke är Ray-Ban som tagit fram flera klassiker genom åren. Modellen Clubmaster fick sitt riktiga genombrott redan på 1950-talet och de så kallade Browline-bågarna kom till vanliga glasögon redan 1947.

klassiska modeller från ray-ban

Ray-Bans Wayfarer var en av de första solglasögonen i plast när de kom ut på marknaden år 1956. Något som var revolutionerande för sin tid. Detta är faktiskt en av de solglasögonmodellerna som sålt bäst genom världshistorien och är en modell som alltid hållit genom alla årtionden trots alla trender som kommit och gått. Kultstatus fick modellen bland annat genom filmer som The Blues Brothers från 1980-talet.

Oliver Peoples – vintageikonen

Oliver Peoples grundades år 1987 i Kalifornien, där de började handtillverka vintageinspirerade solglasögon från sin butik. Inspirerade av ikoniska solglasögon som synts på några av skådespelarna från Hollywoods gyllene tidsera har de några av de allra snyggaste solglasögonen på marknaden.

snyggaste solglasögon herrmode 2021

Bland modellerna märks bland annat de klassiska bågar som Gregory Peck använde sig av i filmen To kill a Mockingbird från 1961. Ifjol lanserade Oliver Peoples även en modell av solglasögon inspirerade av den modell som Cary Grant använde sig av i filmen North by Northwest från 1959.

TBD Eyewear – Italiensk perfektion

En av de riktiga uppstickarna inom gällande solglasögon inom herrmodet är italienska TBD Eyewear. Det som är speciellt utmärkande här är det utmärkta pris/kvalitetsförhållandet.

snyggaste bland förmånliga kvalitet solglasögon herrmode 2021

I utbudet finns flera modeller med bågar som hämtat sin inspiration från 1950-talets gyllene era inom herrmodet. Bland dessa kan nämnas modellen Donegal, med rejäla bruna bågar i hållbar acetat. Alla solglasögon från TBD Eyewear är tillverkade helt för hand av erfarna yrkesmän i Cadore, Italien. Inte minst därför är prislappen hos deras modeller anmärkningsvärd.

Garret Leight – Klassiska vintagemodeller

Äpplet faller inte långt från trädet. Det kan definitivt sägas om Garrett Leight som är son till grundare av Oliver Peoples, Larry Leight. I kollektionerna från Garrett Leight hittar vi ändå en egen design och ett eget formspråk som borde tilltala nostalgikerna.

snyggaste solglasögon herrmode 2021

För den som gillar en mer lekfull variant på bågar i acetat som samtidigt har en klassisk utformning på bågarna, kan modellen Hampton rekommenderas.

Ralph Lauren Eyewear – livsstilsmärke av högsta kvalitet

Ralph Lauren som livsstilsmärke behöver ingen närmare presentation. Vad kanske färre känner till är att märket även har en linje högklassiga solglasögon i utbudet. Här finns flera klassiska modeller med sköldpaddsmönstrad plastbåge.

snygga solglasögon för män vår sommar 2021

En av de snyggaste och samtidigt mest klassiska av modellerna hos Ralph Lauren är Havana med sina rundade bågar. Denna har lite smalare utformning på bågarna och läckra blå linser.

Tom Ford – Premiummärket för män

Det är få märken i världen som uppnått kultstatus så snabbt inom herrmodet som Tom Ford. Till de senaste Bond-filmerna har det varit Tom Ford som fått äran att klä upp James Bond i exklusiva kostymer och smokingar.

I utbudet finns också en rad klassiska solglasögon där Tom Ford lyckats med konstverket att få in sitt kännspaka designspråk för att få fram unika modeller.

Priset på kläderna i Tom Fords kollektioner är som bekant bland det dyraste du hittar i världen. Solglasögonen är dock inte dyrare än andra premiummärken bland solglasögon och ligger ungefär på samma nivå som bland annat Persol och Oliver Peoples.

snyggaste solglasögon 2021

Här har vi valt att ta fram modellen Snowdon från Tom Ford. Det var denna modell som Daniel Craig använde sig av i James Bond filmen Spectre från år 2015.

Eyevan 7285 – japanskt elegans

snygga solglasögon för män vår sommar 2021

Som en bonus på listan lyfter vi fram japanska Eyevan 7285. Märket har funnits med ända sedan 1972, men är trots det rätt okänt för många svenskar. I takt med ett ökat intresse för det eleganta japanska herrmodet har vi även börjat använda mer solglasögon från japanska tillverkade.

De stiligaste och mest klassiska modellerna hittar du hos Eyevan 7285. Här finns en mängd olika modeller och färger som ger liv till din outfit. Pröva solglasögonen ovan med lätt gröntonade linser till en olivgrön safarijacka. Riktigt snyggt!

Eyevan 7285 är ett varumärke med inspiration från den japanska kulturen som blandar stilfullhet med en extravagant twist.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *