Lundgrens i unikt designsamarbete med konstnären AnnaSofia Mååg

lundgrens tornedalen 2021 ny snus

Nu lanserar Lundgrens årets vintersmak – Tornedalen 2021, inspirerad av vinterlandskapet och naturupplevelserna i Tornedalen. Formgivningen av dosan står keramikern och konstnären AnnaSofia Mååg för, känd för att arbeta med ovanliga material som is och magnetit.  

Lundgrens har under de senaste åren tagit fram begränsade upplagor där man gjort ett snus inspirerat av olika svenska regioner – från Österlen i syd till Lappland i norr. Tidigare år har man gjort snustolkningar av Marstrand, Kebnekaise, Öland, Österlen, Laponia och nyligen lanserade Valsjön

Vinterns Limited Edition-smak från Lundgrens – Tornedalen 2021

lundgrens tornedalen 2021

I arbetet med vinterns limited edition-smak, Lundgrens Tornedalen 2021, har man tagit hjälp av keramikern och konstnären AnnaSofia Mååg. Resultatet är en unik förpackning inspireras av den tornedalska vintern och naturen – ett tema som återkommer i AnnaSofias konstnärsskap.

Naturen är helt avgörande, jag är beroende av den, säger AnnaSofia Mååg om hur hon hittar inspiration i sitt konstnärskap. Allt norr om polcirkeln är viktigt för mig – storslagenheten i landskapet. Det vilda. Jag bär en ständig längtan till det, säger AnnaSofia Mååg.

lundgrens tornedalen 2021 design

Dosan ligger i en rundad vit ask med sprickor i djupt blått som för tankarna till bruten is, ett motiv som Mååg är känd för att ha använt sig av tidigare. Den blå färgen är en tolkning går i linje med snusets smaksättning – blåbär, mandel och vispad grädde.

Jag ville ta fasta på kontrasterna; det frusna som spricker upp. Det dolda som håller på att avslöjas – själva ögonblicket i förändringen. Jag har länge arbetat med sprickor som uttryck, så det kändes naturligt att ta fasta på dem i denna skulptur, men på ett för mig nytt sätt. Tidigare har jag spräckt torkad lera på olika sätt och det har resulterat i ett oändligt pusslande av tusentals bitar. I arbetet med denna skulptur har jag sneglat åt tidigare sprickformationer men istället målat ut sprickorna på en tredimensionell form för att sedan karva fram dem i leran. Det har gett ett nytt och mjukare uttryck som jag verkligen gillar, säger AnnaSofia Mååg.

lundgrens tornedalen 2021 annsofia mååg

Toner av blåbär, mandel och vispad grädde

lundgrens tornedalen 2021 design

Den blå färgen som AnnaSofia Mååg valde för Lundgrens Tornedalen är inspirerad av snusets smaksättning – en ljus tobakssmak med toner av blåbärssoppa, mandel och vispad grädde. 

lundgrens tornedalen snus december 2021

Snuset ligger i Lundgrens perforerade portionspåsar och kommer i en plåtdosa, som i sin tur ligger i skulpturen. Lundgrens Tornedalen kommer i en upplaga om 4920 exemplar och finns tillgänglig på Snusbolaget.se, samt hos utvalda återförsäljare från och med den vecka 49, till ett pris på 250 kr.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *