Med nyheten att CareOfCarl fått in Stone Island i sitt sortiment, så passar vi på att ta en titt på mannen bakom märket: Massimo Osti.
Osti var det kreativa geniet bakom Stone Island och C.P. Company och en av pionjärerna inom urban sportswear – den kanske mest dominerande trenden inom herrmode under 2000-talet. Efter sin död 2005 hyllades han av namn som Sir Paul Smith, Paolo Zegna och Pier Luigi Loro Piana. Idag är han inte ett household name, men frågan är om han inte i framtida verk om herrmodets historia kommer få en mer framträdande roll?
C.P. Company och garment dyeing
Massimo Osti föddes i Bologna och började sin karriär som grafisk designer. 1970 blev han ombedd att designa en serie T-shirts åt ett klädföretag i Bologna, och redan här syntes hans kreativa ådra. Osti lyckades anpassa tekniker som fyrfärgstryck och silkscreentryck som användes för magasin och annonser till kläder.
Kollektionen blev så framgångsrik att han blev erbjuden att designa en hel linje herrkläder, och bli delägare i bolaget med det obskyra namnet Chester Perry. Namnet var taget från en ort i en brittisk seriestripp och Chester Perry hade ursprungligen en poppig brittisk estetik i sina första plagg. Brittiska Chester Barrie och Fred Perry tog illa upp, och efter en stämning tvingades man byta namn till C.P. Company.
C.P. Company skulle snart börja utvecklas i en helt annan riktning. Massimo Osti var intresserad av teknik och vintage, specifikt gamla arméplagg. Redan 1974 började C.P. Company arbeta med en av av Ostis första uppfinningar: tinto in capo eller garment dyeing, eller plaggfärgning som vi säger på svenska. Istället för att färja garnet innan plagget syddes så färgades det färdiga plagget. Resultatet var ett plagg med en unik färgning och en vintagekänsla redan för början. Det var också billigare och samtidigt enklare att anpassa produktionen till efterfrågan på olika färger.
Plaggfärgning var en teknisk innovation – både material och processer behövde förändras för att inte plaggen skulle förstöras under infärgningen – och det här var början på en lång rad innovationer från Osti.
Även estetiken ändrades. Mest tydligt var det 1988, när man lanserade Mille Miglia Jacket. C.P. Company sponsrade det ikoniska 160 mil långa loppet genom Italien, och hade tagit fram en jacka specifikt för tillfället. Tack vare Ostis intresse för det militära hade jackan inspirerats av schweiziska arméjackor. Tanken på att fälla in ett par skyddsglas i huvan var inspirerat från tyska gasmasker, men fyllde ju en klar funktion i ett långt racinglopp i en öppen bil. Sedan dess har jackan med skyddsglasen – nu kallad Goggle Jacket – varit ett stående inslag i kollektionen. C.P. Company skulle senare kalla sin designfilosofi Urban Protection, ett slags outdoorkläder för stadsbruk.
Stone Island och andra nya projekt
Massimo Osti sålde C.P. Company 1984, men fortsatte designa kläder åt bolaget. Stone Island skapades som en spinoff, där Osti kunde få utlopp för nya idéer.
Märket är kanske mest känt idag för sina stora logotyper, som är fästa med knappar, med kompassen som symbol. Men grundtanken handlade mer om Ostis kärna – nya tyger och militärinspirerat vintagemode.
Redan i Stone Islands första kollektion hade Osti uppfunnit ett nytt tyg, inspirerat av presenningar på lastbilar, men stentvättat. Några år senare skapade han nya sätt att vattentäta ull och linnetyg, rubber wool och rubber flax.
Så skulle det fortsätta. Massimo Osti skapade nya projekt och innovationer fram till sin död. Tyger som ändrade färg med temperaturen, plagg med insydda musikspelare och hörlurar, och nya material med skydd mot radioaktivitet (!) vara bara några av hans projekt.
Casual Culture och streetwear
En av de mindre charmiga delarna med Ostis varumärken var hur de kom att bli tätt kopplade till brittisk huliganism – casual culture. Casual-kulturen uppstod i 1980-talets problemfyllda Storbritannien, som den mörka sidan hos fotbollen.
Huliganer i Liverpool och Manchester började bära dyra märken istället för lagkläder, både som en statussymbol och för att smälta in bättre. C.P. Company och Stone Island var inte ensamma om detta – även Fred Perry, Hackett och många andra märken blev ofrivilligt associerade med huliganism. Det hade egentligen inget att göra med märkena själva, utan casuals sökte sig till dyra märken med en sportig design. Att C.P. Companys jacka gick att dra ihop så att bara skyddsglasen syntes och göra bäraren omöjlig att identifiera gjorde ju inte saken sämre – a burqa for the boys, som en polis uppgivet skulle kalla det.
Även om casual-kulturen lever kvar så har Ostis varumärken på senare år blivit mer associerade med streetwear. Stone Island bärs idag av hypade artister som Drake och Travis Scott, och syns i samarbeten med många olika streetwear-märken som Supreme och Adidas.
Arvet efter Osti
C.P. Company har efter många turer åter hamnat hos en Osti – Lorenzo Osti, son till Massimo. Stone Island köptes inte helt oväntat av Moncler, ett märke som designmässigt har mycket gemensamt med Stone Island. Båda märkena fortsätter att göra kläder för urbana miljöer, med fokus på teknisk innovation och militärinspirerat mode – precis som det började en gång i tiden. Numera har man också ett allt större fokus på hållbarhet.
Kvar från Osti finns också ett enormt arkiv. Under sitt liv samlade han in närmare 35.000 plagg, som var hans inspirationskälla. 5.000 av hans plagg och andra föremål finns idag i ett arkiv, Massimo Osti Archive, i Bologna.
Men det största arvet efter Osti är ändå innovationerna. Plaggfärgade kläder finns överallt. Den diskreta vintagekänslan hos en Boglioli K-Jacket, ett par chinos från Jacob Cohën eller en field jacket från Aspesi, kommer direkt från en av Ostis många uppfinningar. Och estetiken han skapade är numera en central del i streetwear.