Mer förnuft och känsla i nya Mercedes-Benz EQA & EQB

Nya Mercedes EQA EQB

Mercedes-Benz kompakta eldrivna suvar EQA och EQB får en rejäl uppdatering inför 2024.

Mercedes har förutom att bygga fantastiskt trevliga bensin- och dieselbilar, som den nya Mercedes E-klass, också fokuserat hårt på att bygga en portfölj av renodlade elbilar. EQA och EQB är märkets eldrivna instegsmodeller, två kompakta suvar till ett bra pris jämfört med märkets bensinbilar, som kom 2021.

EQA får upp till 56 mils räckvidd (WLTP) tack vare bland annat nya däck med optimerat rullmotstånd. EQB får en valbar dragkrok, med möjlighet att dra upp till 1700 kg släp på den fyrhjulsdrivna varianten.

Mercedes EQA
Stjärnspäckat i fronten. Foto: Mercedes-Benz

Båda modellerna får en ny front som mer påminner om de större syskonen EQE och EQS (mer bilder av EQS hittar du i vår artikel om nya Mercedes EQS). Interiört blir en 10,25 tum stor centrumskärm standard. Instrumenteringen kan precis som på andra nya Mercedes-modeller ställas mellan tre olika stilar och panelbelysningens färger kan ställas i 10 olika lägen (eller ”världar” som Mercedes vill kalla det). Även ljudsystem har fått en valfri uppdatering med stöd för Dolby Atmos, som anpassar ljudet efter omgivningen.

Nya Mercedes EQB
Uppgraderad förarmiljö med flera lägen för den digitala instrumenteringen. Foto: Mercedes-Benz

Mercedes har också gjort ett antal kloka förbättringar av användarupplevelsen. Laddning kan numera ske med Plug & Charge, dvs. att laddstationen och bilen automatiskt kommunicerar med varandra och laddningen startar så snart laddkontakten sätts i. Det behövs alltså inga appar eller kort och betalningen sköts direkt från Mercedes me charge, precis som Teslas Supercharger. Plug & Charge fungerar bland annat på alla Ionitys snabbladdare i Europa.

Mercedes har också passat på att – på ett bra sätt – ta efter andra bitar som Tesla infört. Infotainmentsystemet MBUX är uppdaterat med förbättrad röststyrning och bilarna har nu senaste versionen som bland annat gör det möjligt att uppdatera mjukvara over-the-air. Det gör också att det går att beställa extra digitala funktioner.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *