Kungligt 1800-talsmode på Tjolöholms Slott

mode från viktorianska eran
Klänning i slottets salong, inspirerad av den klänning drottning Victoria bar vid invigningen av världsutställningen 1851. Bild: Will Rose

För den som gillar mode från den viktorianska eran och framförallt kungligt 1800-tals mode, blir detta år extra festligt. Under hela 2021 tar oss Tjolöholms Slott med till det viktorianska Storbritannien med utställningen Queen Victoria – Dressed to Rule an Empire.

Utställningen skildrar drottning Victoria och hennes pris Albert, parallellt med det också historien om familjen Dicksons resa från Storbritannien till Göteborg. Ifjol fick vi uppleva det glada 1920-talet på Tjolöholms Slott, något som var speciellt intressant eftersom vi i dagens klassiska herrmode söker mycket inspiration från 1900-talets första hälft. För herrmode våren 2021 är detta speciellt tydligt.

Nu har det blivit dags att kliva tillbaka ytterligare ett sekel i historien hos Tjolöholm och uppleva mode från den viktorianska eran.

Den viktorianska eran och dess mode

mode från viktorianska eran
Bild: Will Rose

Den viktorianska eran är bekant för många genom alla filmer och TV-serier som vi fått se under de senaste åren. Dräkterna som nu visas i utställningen är hämtade från den brittiska TV-serien Victoria, från 2016-2019.

Huvudparten av serien utspelar sig under 1800-talets mitt då idealet var den typiska prinsessklänningen med stora puffärmar och vida kjolar och där moderniteten krinolin precis lanserats.

mode från viktorianska eran
Riddräkt i ylle, jämte en damsadel ur slottets egna samling. Bild: Will Rose

Bland dräkterna som visas återfinns den storslagna kröningsdräkten, välskräddade riddräkter och extravaganta sidenklännningar. Herrarna bar skräddarsydda rockar, tighta byxor och hög hatt och även Prins Alberts ståtliga kläder finns representerade.

Kostymörerna James Keast och Rosalind Ebbutt hämtade inspiration från bevarade samlingar av Victoria garderob och från den stora mängd porträtt och tidiga fotografier som finns av den brittiska drottningen och hennes prinsgemål.

mode från viktorianska eran
Persikofärgad sidenklänning med tidstypiska ärmar. Bild: Will Rose

Den viktorianska eran var en omvälvande och motsägelsefull period, då samhället både var nyfiket och innovativt men samtidigt strängt moraliskt. Den första stora världsutställningen i London 1851 var en viktoriansk höjdpunkt och en överdådig uppvisning av brittisk utvecklingsiver och ingenjörsanda.

världsutställningen London 1851
Illustration av interiören av Crystal Palace under världsutställningen 1851.

Världsutställningen blev också en stor framgång för prinsgemålen Albert. Under Victorias styre växte den lilla ö-nationen till ett världsomfattande imperium där drottning Victoria regerade över en fjärdedel av jordens befolkning. Hon var en världskändis som i hög grad kom att influera sin samtid och hennes ättlingar återfinns i flertalet av Europas kungahus.

mode från viktorianska eran
Kröningsklänning, visas i kungliga gästrummet. Bild: Will Rose

Familjen Dickson lät bygga Tjolöholms Slott

Det var även under den här perioden som familjen Dickson skapar sin förmögenhet och etablerar sig i Göteborg. I utställningen berättas om familjens tidiga historia i Sverige och hur deras brittiska arv och den viktorianska eran genomsyrar familjen.

Det brittiska ursprunget var enormt viktigt när James Fredrik och Blanche Dickson lät bygga Tjolöholms Slott. Trots att familjen bott i Sverige i generationer höll de fast vid sina brittiska traditioner, de hade ett stort umgänge i Storbritannien och talade alltid engelska med varandra, säger Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholm.

kungligt mode 1800-tal
Närbild av klänning inspirerad av den klänning drottning Victoria bar vid invigningen av världsutställningen 1851. Bild: Will Rose

Utställningen Queen Victoria – Dressed to Rule an Empire

Utställningen ”Queen Victoria – Dressed to Rule an Empire” visas i Tjolöholm Slotts rum och salonger och pågår till 30 december 2021. Anpassning har gjorts till gällande pandemirestriktioner och ett begränsat antal biljetter finns tillgängliga. 

Utställningen arrangeras i samarbete med Region Halland och Folkuniversitetet och är en del av samarbetet Mode: Yta med djup – Halland 2021. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *