Motivationshöjare för den personliga utvecklingen

Sportlov eller andra kortare ledigheter kan erbjuda extra tid att sätta sig ner och reflektera lite över sin tillvaro. Hur har ens nyårslöften uppfyllts och hur ser det annars ut då det gäller förverkligandet av livets målsättningar?

Redan tidigare i år gick vi igenom några sätt hur man både kan planera sin tid och vilka metoder man kan använda sig av för att följa upp sina framsteg. Om man av någon orsak har svårt att få någon ordning på sina rutiner kan man dessutom behöva daglig coaching i form av inspirationsord för att komma på rätt spår.

För detta ändamål finns det utmärkt litteratur som hjälpt åtminstone mig väldigt mycket när jag har sämre dagar och ingenting verkar kunna motivera mig för att jobba mot mina målsättningar. En bok som jag kan rekommendera är Christian D. Larsons Your Forces and How to Use Them från år 1910. I denna bok finns det mesta som man kan tänkas behöva i form av självhjälp och motivationshöjande ord.

Boken finns i sin helhet nedan. För den som vill ha en fysisk bok i sin hand finns den även att köpa på åtminstone denna sida.

Det är i denna bok där de livsregler som av eftervärlden kommit att kallas Creed for Optimists finns skrivna. En serie löften som jag skrivit om i ett tidigare inlägg och som man gärna själv kan skriva ner och läsa igenom flera gånger per dag för att gjuta hopp i sin tillvaro.

Som jag konstaterat flera gånger tidigare underlättar det nämligen många av de prövningar som vi ställs inför varje dag om man inför sig själv gjort upp de spelregler enligt vilka man önskar leva efter.

 

Även i övrigt finns i boken en del gyllene visdomsord samlade för att gjuta mod i ens önskningar och vilja att nå sina målsättningar. Största problemen med ens målsättningar är att man ofta ger upp när det börjar kännas jobbigt. Det är lätt att planera och lägga upp målsättningar för livet. Det är i vardagen och i interaktionen med andra människor som man på allvar testas.

Se därför till att ofta – om inte varje dag – påminna dig om varför du har de drömmar som du har och vilka målsättningar du har.

En ytterst bra egenskap att ha är förmågan att kämpa ännu hårdare när motgångar dyker upp. Bli aldrig cynisk, utan behåll din positiva livsinställning och tro på dig själv.

Framförallt skall man aldrig misströsta när man inte lyckats leva enligt sina egna regler och strategier. Det kommer bättre och sämre dagar. Under vissa dagar fungerar ingenting även om viljan och inställningen är den rätta. Se även dessa dagar som en läroperiod och/eller som en prövning. Kom dock ihåg att inte ändra på dina innersta önskningar under de perioder när det känns som tyngst. Det är de som orkar kämpa sig igenom svårigheter som i slutändan blir vinnarna.

Det gäller också att tro på sin egen förmåga att ändras till det bättre. Även här gäller det att undvika att bli en cyniker och tro på de människor som säger att man är den person man är och att ingenting kommer att kunna ändra på den saken. Att förändra på sina mindre eftersträvansvärda egenskaper kräver hårt jobb, men genom att ständigt jobba på sin utveckling finns alla möjligheter att förändras till det bättre.

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *