Ny undersökning visar: Svenskarna vill minska på antalet prylar – behöver mer förvaring

garderobslösning

Fyra av tio svenskar försöker dra ner på antalet prylar hemma. Samtidigt ser lika många ett ökat behov av förvaring de kommande tre åren. Det här visar en Sifo-undersökning som förvaringsföretaget Elfa har låtit göra.

Många vill göra en insats för klimatet genom att minska sin konsumtion. Att köpa färre saker är ett sätt att stoppa nya prylar från att komma ut på marknaden, och därmed stoppa tillverkningsutsläppen och konsumtionshetsen. 

Läs mer: Bästa produkter för klädvård

Svenskar försöker aktivt minska på konsumtionen

förvaring byxor

Enligt en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Elfa, finns det en hel del svenskar som aktivt försöker sluta köpa nya saker som behöver förvaras. Hela 43 procent svarar att de resonerar på det sättet när det gäller konsumtion.

Samtidigt visar undersökningen också att 41 procent av de tillfrågade tror att deras behov av förvaring kommer att öka de kommande tre åren. En sådan prognos kan tyda på att förvaringsbehovet inte enbart är tänkt till plats för nya inköp och prylar, utan även att man planerar ta hand om de nuvarande ägodelarna. Något som både värnar om miljön och gör att sakerna får en längre livslängd. 

förvaring av accessoarer

Det finns även betydande skillnader mellan generationerna i den frågan; det är främst de yngsta som ser ett ökat behov av förvaring. Bland Generation Z och Millennials ser 72 respektive 60 procent ett ökat förvaringsutrymme medan motsvarande siffra bland de äldre, Generation X och Boomers, ligger på 23 respektive 9 procent.

Även om många vill köpa färre nya saker behöver inte behovet av ökad förvaring enbart innebära att man vill ha plats för nya prylar. Att exempelvis ta hand om sina nuvarande prylar och se till att de håller längre är också en god insats för klimatet, säger Christine Dalman, förvaringsexpert på Elfa.

För att lösa sitt ökade förvaringsbehov framöver svarar majoriteten (51 procent) att de ska skaffa smartare och effektivare förvaringslösningar. Det näst vanligaste svaret är att sälja saker (39 procent).

Förvaringsexperten Christine Dalman listar här tre tips för smartare förvaring:

  • Skapa ett system för att regelbundet rensa ut kläder i garderoben. Placera backar med lappar på som det står exempelvis “sälja”, “skänka” eller “byta” på.
  • Förläng livet på dina plagg genom att förvara dem på rätt sätt. Luftiga hyllor och inredning anpassat för byxor och skor gör att de nöts mindre.
  • Placera garderobsinredningen i rätt höjd så att alla i familjen lätt kan nå sina saker. Flytta upp inredningen allteftersom barnen växer.
Förvaringsexperten Christine Dalman

Om undersökningen

*Undersökning som genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 11-16 mars 2022. Totalt intervjuades 1303 personer i åldern 16-76 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Läs mer: Vilka produkter behövs för klädvård?

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *