Hur du tar hand om dina kläder på rätt sätt – Här är produkterna du behöver!

vilka produkter behövs för klädvård

Hållbarhet är något som genomsyrar hela modebranschen just nu. Det handlar om allt från hur kläder produceras till hela leverantörskedjan. Även i konsumtionen har vi börjat tänka mer hållbart. En viktig del av hålllbarhetstänket är hur vi tar hand om våra kläder. Här tar vi fram alla de produkter du behöver för klädvård och delar med oss av våra bästa tips för hur man tar hand om sina kläder.

Vi män satsar mer på kvalitet än på mycket länge. Det är tydligt att vi gått från ett slit-och-släng tänkande till ett fokus på hållbara och tidlösa plagg som skall hålla flera säsonger. Trots allt detta är det fortsättningsvis många som inte har en aning om hur man tar hand om sina kläder. Det är också många som saknar de rätta verktygen för detta i sina hem.

Snabb utveckling gällande produkter för klädvård

produkter för klädvård vad behövs

Det har varit en enormt snabb utveckling gällande produkter för klädvård under de senaste åren. Numera finns många olika verktyg för att ta hand om kläderna på bästa sätt oavsett om det handlar om tvätt, strykning eller förvaring.

Det är många plagg som slängs bara för att de har tappat sin form, färg eller det utseende de en gång hade. I många fall orsakades detta av okunskap, eftersom de tvättades för ofta och på fel sätt, eller utan rätt verktyg och kunskap. Här har vi hjälpmedlen mot detta:

Vilka produkter behövs för klädvård?

Vilka produkter behövs då för att ta hand om kläderna? Om du bryr dig om dina kläder bör du överväga följande klädvårdsprodukter:

Bra tvättmedel

bästa tvättmedel för kläder

Olika material kräver ofta olika typ av tvättmedel. Om du på allvar bryr dig om dina kläder bör du därför satsa på en bred skala av tvättmedel av bra kvalitet.

Du kan själv läsa tvättanvisningarna på kläderna, men här är en kort genomgång:

 • Sportkläder: I de flesta fall tål sport- och aktivitetskläder av syntetmaterial inte högre temperaturer än 30°C. Det kan också vara bra att ha ett så kallat Odor Control-tvättmedlet som är speciellt framtaget för att avlägsna lukter och bakterier redan vid låga temperaturer.
 • Mörka kläder och denim: Om du vill bevara och vårda mörka färgtoner och nyanser behöver du ett skilt tvättmedel även för detta ändamål.
 • Vita kläder: Om du vill bevara vita textilers originalnyanser behövs ett effektivt tvättmedel, gärna utan blekmedel. Speciellt under det kommande sommarhalvåret använder vi mycket vita kläder och då behövs ett skilt tvättmedel för vita kläder.
 • Färgrika kläder: Under sommaren använder vi ofta också mer färgrika kläder. Tyvärr har kulörtvätt ofta en tendens att blekna redan efter några tvättar. Då behövs ett effektivt All Colors-tvättmedel som är speciellt framtaget för att bvara och vårda alla färgtoner och nyanser.
 • Känsliga kläder: Vad vi ofta inte tänker på är att känsliga material som ull och siden oftast behöver ett eget tvättmedel. Ett Delicate-tvättmedel innehåller inga enzymer och vårdar och skyddar fibrerna i känsliga tyger, samtidigt som det gör dem mjukare och bevarar plaggens lyster. 

Ångsteamers för kläder

bästa ångsteamers för kläder

En helt fantastisk produkt för klädvård är ångsteamers för kläder. Denna är helt oumbärlig för de män som äger många kostymer och kavajer. Genom att använda steamers håller du kläderna skrynkelfria och utan ovälkomna odörer.

Mindre handsteamers är behändiga att ta med även på resor. För hemmet kan du även skaffa en mer effektiv, professionell steamer. Trots att de är planerade för personer som jobbar inom modeindustrin, så är priset såpass lågt att du mycket väl kan skaffa en även till hemmabruk.

Klädborste

bästa klädborste

Om du besökt dina mor- och farföräldrar har du säkert kunnat konstatera att många av dem äger en klädborste. Det finns många bra orsaker till detta. Med en effektiv klädborste får du bort alla överflödiga hår och ludd på dina kläder så att du håller dem fräscha.

En gentleman ser alltid till att göra en extra koll på sina kläder innan han lämnar sitt hem. Om det finns hår på kläderna borstar han bort dem. Att klä sig snyggt handlar även om de små detaljerna – som att hålla alla kläder rena och vårdade.

Noppborttagare

bästa noppborttagare för kläder

Med en noppborttagare av bra kvalitet kan du fräscha till många plagg som ser slitna och ovårdade ut. Du kan uträtta storverk på många tröjor, jackor och byxor med hjälp av denna maskin. Men se till att välja en noppborttagare av bra kvalitet! Många köper billigt skräp med alltför dålig kapacitet.

Bra klädhängare

bästa hängare för kläder

Att hänga kläder istället för att vika ner dem kan förlänga livstiden hos många plagg. Många av oss har dock begränsat utrymme i våra garderober, vilket kan göra det utmanande att få plats med allt. Då är Steamerys space saving hanger en utmärkt produkt att ha. Den gör nämligen så att du kan hänga sex galgar på samma yta som en.

Satsa även på trägalgar i cederträ för dina bästa kläder. Kläderna får en svag väldoft och skyddas mot ohyra som till exempel silverfiskar, mal, pälsänger. För dina kavajer och tröjor bör du alltid satsa på breda galgar för att undvika att axlarna förlorar sin form.

Här är bästa produkter för klädvård!

Hur man tar hand om sina kläder på rätt sätt

hur man tar hand om kläderna på rätt sätt

Generellt sett handlar det om att tvätta mindre, tvätta rätt och laga det som kan lagas om du vill få dina kläder att hålla längre och behålla sitt skick. Här är några råd för dig då det gäller klädvård:

 • Lufta dina kläder: Att lufta istället för tvätta räcker ofta långt. Material som ull är till och med naturligt självrengörande. Du kan använda dig av följande tumregel – om plagget inte ser eller luktar illa så behöver du troligtvis inte tvätta det. Det enda som du behöver tvätta efter varje användning är underkläder.
 • Ångsteama kläder: Steaming dödar bakterier, minimerar lukt och fräschar upp dina plagg. Det är också skonsammare än att tvätta och sparar mer energi. 
 • Använd mist: Spraya plagg som bara behöver en snabb uppfräschning med en mist. Ett enkelt trick som lämnar en behaglig doft. 
 • Borsta kläderna: Att borsta av rejäla plagg som ytterjackor och kostymer, är ofta tillräckligt för att bli av med fläckar och damm. 
 • Behandla fläckar: Om du behandlar fläckar specifikt ökar chansen för att de försvinner och gör ofta att du inte behöver tvätta hela plagget.
 • Handtvätta kläder: Handtvätt är ett skonsammare alternativ till maskintvätt. När du ändå behöver tvätta i en maskin är det viktigt att använda en skonsam cykel och rätt tvättmedel, som är speciellt utvecklat med plaggets textil och färg i åtanke.

Varför klädvård?

Det är oerhört viktigt att du tar hand om dina kläder på rätt sätt. Det förlänger inte bara livslängden på kläder. Det är även bra för milön eftersom hela livslöängden för ett klädesplagg är skadlig – från att det produceras till att det slängs.

Faktum är att modeindustrin är en av de mest förorenade i världen. Den står för 10% av världens koldioxidutsläpp* och är näst största konsumenten av all vattenförsörjning i världen. Modeindustrin står också för hela 20% av all industriell vattenförorening i världen. Det behövs nämligen stora mängder kemikalier, vatten och energi för att producera ett klädesplagg.

Som tur görs mycket just nu för att förbättra att göra industrin mer hållbar, men det är ännu en lång väg kvar. Som konsument kan du dock göra mycket för att göra industrin hållbar. Satsa på kvalitetskläder och bra klädvård, så hjälper du även naturen på traven!

*World Economic Forum

Join the Conversation

1 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *