Kvalitet för rätt pengar – Detta bör du hålla koll på när du köper kvalitetskläder

herrkläder kvalitet

Kvalitet är ett ofta använt uttryck inom modebranschen. Alla märken vill ju framhålla att deras kläder håller hög kvalitet – speciellt bland märkeskläder. Det är dock en välkänd sanning att detta i många fall är långtifrån sanningen. Här tar vi fram tipsen för hur du får bästa pris/kvalitetsförhållande när du köper kläder.

De flesta är väl medvetna om att vi i dagens läge betalar ett premium för branding hos kläder. Märkeskläder är dock ingen garanti för kvalitet. Därför är det bra att du håller koll på vad du verkligen får när du betalar för kläder i de högre prisklasserna.

Här tar vi fram allt du behöver veta för hur du kollar att ett plagg verkligen håller måttet.

Vad är kvalitet?

vad är kvalitet i kläder

Innan vi går in på alla de olika kriterier som du kan använda för att bedöma kvaliteten på ett plagg, så bör man gå in på kärnan. Vad är egentligen kvalitet och vad skiljer ett plagg av låg kvalitet från ett plagg av hög kvalitet?

För det första handlar det så klart om att vi vill att våra kläder ska vara hållbara, att de ska hålla mer än ett par säsonger. Du ska inte behöva oroa dig för att sömmarna ska gå sönder eller att knapparna ska gå sönder när du köper ett kvalitetsplagg. Kläderna skall också behålla samma form som de hade när vi köpte dem och skall varken töja ut sig eller krympa med tiden.

Det är också viktigt att tyget inte bleknar eller noppar efter att vi burit eller tvättat kläderna ett par gånger. En annan viktigt aspekt är att kläderna skall kännas bra på huden.

Ett kvalitetsplagg beror på många olika komponenter och hur de fungerar tillsammans. Det handlar om tyg, sömmar, foder, skrädderiet och mindre detaljer som knappar och fickor.

Varför är kvalitetskläder dyrare?

varför är kvalitetskläder dyrare

En viktig del i ordet ”kvalitet” är såklart det tyg som används. Vissa tyger är helt enkelt dyrare än andra. Men till stor del handlar det även produktionsmetoderna. Skillnaden ligger ofta i de åtgärder som vidtas för att se till att ett plagg inte enbart ser bra ut här och nu, utan även efter flera användningar.

Alla dessa åtgärder kräver tid och pengar. Ett vanligt sätt att spara pengar hos de som tillverkar budgetplagg är att tumma på allt från den tid som används för att sy upp ett plagg till kvalitetskontroll.

Var kollar man upp information om kvalitet på kläder?

Speciellt när du handlar kläder på nätet kan det vara en utmaning att veta om plaggen har ett bra pris/kvalitetsförhållande. Det finns nämligen många sajter online som har alltför lite information om enskilda plagg. Bland de sajter som säljer billiga kläder är det mer regel än undantag att man döljer detaljer om ursprungsland för tillverkning och andra viktiga uppgifter.

Det är därför ofta rekommenderar Care of Carl för dig som letar efter kvalitetskläder online. Här finns väldigt detaljerade uppgifter om enskilda klädesplagg, gällande allt från ursprungsland för tillverkning till material. Du hittar också bra tvätt- och skötselanvisningar för plaggen.

Var tillverkas kläderna?

Vi nämnde att det faktum att det är ett märkesplagg inte garanterar kvalitet. Det är dock en sanning med modifikation. Det finns en mängd märken inom herrmode som lägger stolthet i hantverket. Hit hör flera brittiska herrmärken som alltid ser till att hålla produktionen i Storbritannien för att säkerställa kvalitet i både tyger och produktion.

Ett av de enklaste sätten att kolla upp kvaliteten är därför att kolla upp ursprungsland i märkningen hos ett plagg. Om det står ”Made in China” eller ”Made in Taiwan” är plaggen med stor sannolikhet massproducerade, oavsett om det handlar om ett lyxmärke eller inte.

Som tur är det många herrmodemärken som nu lägger extra stor vikt vid produktionsmetoderna. Handtillverkade kläder är nu större än någonsin inom herrmode.

Håll koll på material

tyger i kläder

En så hög grad av naturmaterial som möjligt är alltid att föredra. Plagg i 100% bomull, ylle eller linne är ofta dyrare, men samtidigt också skönare att bära och mer hållbara. I vissa fall kan det dock vara bra med en viss del polyester hos bomullsplagg eftersom det gör kläderna mer slitstarka.

I regel är ändå polyester ett material att undvika. Ylle är ett material som andas väldigt bra och som är självrengörande.

Ett annat syntetmaterial att undvika är akryl som du ofta ser i stickade tröjor. Detta tyg gör att tröjan är billigare, men det gör också så att den snabbare blir noppig. Om det är en tröja i akrylblandning bör du se till att den har till största delen består av naturmaterial som ylle och kashmir.

I dagens läge är det också vanligt att blanda i elastan i plagg för att göra plaggen töjbara och skönare att bära. Det märks framförallt i jeans, men även hos plagg som kostymer. Elastan gör dock plaggen mindre hållbara. En tumregel du kan ha med dig är att andelen elastan inte bör övergå 5%.

Så kollar du kvalitet i kläder

hur man kollar kvalitet i herrkläder

Det finns vissa detaljer att hålla koll på när du kör en kvalitetskontroll på kläder. Då då handlar på nätet kan det vara svårare att kolla upp dessa detaljer eftersom du inte kan veta precis vilka exemplar som levereras, men även på bilder kan du få fram fram en del nyttig information.

Det finns några saker du kan titta efter för att se om ett plagg är välgjort och håller länge:

  • Titta på sömmarna. De ska vara raka och jämna, utan lösa trådar.
  • Kontrollera tyget. Det ska vara fritt från defekter och väven ska vara tät.
  • Inspektera knappar och dragkedja. De ska vara ordentligt fastsatta och inte riskera att lätt gå sönder. Om det står YKK på dragkedjan är den av god kvalitet.

Tips för hur du handlar kvalitetskläder

tips för hur man handlar kvalitetskläder

En bra strategi att använda sig av när du handlar kläder är att vara speciellt uppmärksam på kvalitet när du handlar basplagg. Det är kläder som du använder ofta och som är lätta att kombinera med andra plagg. Hit hör plagg som jackor, skor och byxor.

Även då det gäller basplagg som vita t-shirts och skjortor är det bra att ha en uppsättning av plagg av hög kvalitet. På dessa basplagg är det speciellt viktigt att du satsar på neutrala och tidlösa färger.

Då det gäller andra plagg kan du ta dig mer frihet att experimentera även med billigare plagg i annorlunda mönster och skrikiga färger.

Klädvård viktigt oavsett kvalitet

klädvård herrkläder

Den vanligaste orsaken till att kläderna slits ut i förtid är att vi tvättar dem alltför ofta och i en för hög temperatur. Gör det till en vana att hänga ut kläder på vädring istället för att tvätta det om det luktar. Att investera i en handsteamer är också ett bra tips för att fräscha upp plaggen. Speciellt då det gäller plagg som är svåra att stryka och som annars skulle behöva kemtvättas.

Det räcker oftast också att tvätta plagget i 30 grader istället för i 40, även om tvättinstruktionerna skulle tillåta det.

Häng även kläderna istället för att torktumla. Även det gör att kläderna håller längre.

En klädborste fanns i vart och vartannat hem förr. Nu är det mer sällsynt – även det ett tecken på att man satsade mer på klädvård och kvalitet i kläder förut. En bra klädborste är något som är värt att satsa på eftersom du med hjälp av denna kan borsta bort fläckar, damm och djurhår.

Även en noppborttagare är bra att ha i hemmet om du vill ta hand om dina kläder på bästa sätt.

Häng dina kläder!

tips för klädvård

En annat viktigt tips för dig som vill ta hand om dina kläder är att alltid se till att hänga upp dem eller vika dem genast efter användning. En välorganiserad garderob är otroligt viktigt för hållbarhet gällande kläder! Om du slänger kläder i en hög bryts fibrerna i tyget och det gör att livslängden på kläderna förkortas.

Det är också viktigt att du väljer rätt hängare för dina kläder om du vill att de skall hålla sin form. Till kavajer bör du använda breda hängare för att undvika att förstöra axelpartiet. Det samma gäller om du hänger upp tröjor. Det är också bra att hänga finare byxor med pressveck snarare än att vika ner dem i skåpet. Även det gör så att tyget och formen på byxorna håller bättre.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *