Nyårslöftet – Bli en bättre människa

Det är många som funderar över sina nyårslöften nu när det riktigt snart är dags att byta år. Något som sällan nämns i dessa sammanhang är ett löfte som borde vara bland det viktigaste för varenda människa – löftet om att bli en bättre människa.

Ett vanligt problem när man väljer att kategorisera människor som goda eller onda är att man generaliserar. Trots att det kanske stämmer att alla inte är födda med samma empatiska förmåga är det ett betydligt vanligare problem att vi i våra vardagliga problem och stress glömmer vad som egentligen är viktigt i livet.

De flesta vet innerst inne vad som som kännetecknar en god handling och vad det innebär att vara en bra människa. Problemet är ofta att vi är alltför självcentrerade. Man jämför med andra och fokuserar alltför mycket på de saker som man inte har, snarare än på det som man faktiskt har i sitt liv.

Om man istället kunde lära sig att känna tacksamhet över det man har i livet och tänka på hur man kan hjälpa andra människor är mycket vunnet.

Vi har alla innerst inne en empatisk sida. Det handlar snarast om engagemang och att göra ett ärligt försök att komma andra människor tillräckligt nära.

Hur blir man då en bättre människa? Till en början handlar det om att hjälpa sig själv först. Om man inte själv mår bra finns det sällan förutsättningar för att hjälpa andra. Mata dig själv med saker som tillför energi istället för sådant som stjäl energi. Motionera, ät nyttig mat och se framförallt till att tänka bra saker om dig själv. Sluta älta saker som varit och tänk framåt istället.

Man väljer själv vilken väg man tar varje dag. Lita på din förmåga att välja rätt väg i framtiden trots att du tidigare gjort massor av felbeslut i ditt liv. Det finns inget bättre tillfälle än ett nytt år för att förbättra sig själv. Om man inte lyckas med några andra av sina målsättningar under året kommer åtminstone vetskapen om att man gjort sitt yttersta för att bli en mer genuin och sympatisk människa garanterat att göra så att du mår bättre.

Särskilj detta från det religiösa. Att hjälpa andra skall inte handla om dig själv. Men om du lever ditt liv med andras bästa i åtanke, kan du vara säker på att du kommer att belönas även under din tid på jorden.

En sak som man kan konstatera genom att läsa böcker av olika entreprenörer genom tiderna är att ytterst få grundat sitt företag med rikedom som främsta incitament. Om man har ett bakomliggande motiv att hjälpa andra finns det en betydligt större chans att bli framgångsrik.

Som avslutning finns här några tips för hur du hjälper dig själv och andra under det nya året:

  • Lev hälsosamt, minns att andas, träna och sov tillräckligt.
  • Lev i nuet och fokusera på människorna runtomkring dig.
  • Bry dig, fråga hur andra mår.
  • Ge komplimanger, var uppmärksam på detaljer i din omgivning.
  • Ta ställning mot orättvisor, acceptera aldrig mobbning, skvaller eller elaka kommentarer.
  • Lova dig själv att aldrig bli bitter trots motgångar. Om du blir dåligt behandlad bör du försöka hålla dig sansad.
  • Att vara pigg, glad och nyfiken är ett medvetet val. Tillåt dig själv att ha sämre dagar, men gör sedan ett beslut om att ta dig själv i kragen till följande dag.
  • Kritisera aldrig någon på nätet eller sociala medier. Man kan framföra sin åsikt, men aldrig på ett nedvärderande sätt.
  • Planera och följ upp hur du lever ditt liv.

Ett tips på en bra film för att få inspiration till att bli en bättre människa är Wonder som bland annat finns på Netflix.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *