Världspremiär för randsydda workwear-kängor från spanska Yanko

yanko kängor spanska

Skolyx kan återigen presentera en stor nyhet från välkända spanska Yanko – en ny kollektion med riktigt prisvärda randsydda workwear boots. Tre olika modeller i flera olika läderalternativ – däribland två versioner i Shell Cordovan. En kollektion som Skolyx själva har varit med och utvecklat.

Skorna är Goodyear-randsydda och enkla att sula om, har insida helt i läder, hälkappor i salpa / leather board som anpassar sig väl till fötterna, och med slitstarka gummisulor från Vibram eller XL Extralight. Robusta kängor som är byggda för att tåla rejäla tag och i material som bara blir vackrare med åren.

Klassiska spanska Yanko

spanska yanko kängor

Yanko är ett av de äldsta fortfarande existerande klassiska skomärkena från Spanien, som grundades 1961. De var en av världens största tillverkare av Goodyear-randsydda skor under slutet av 1900-talet, där man producerade över en miljon par skor varje år.

Idag är de betydligt mindre, men har ett gediget rykte som prisvärd tillverkare av allt från dressade herrskor och kängor till klassiska Belgian loafers.

Speciellt läder

yanko kängor spanska

Man har valt att göra dessa boots i rätt speciella läder. Dels har vi ett så kallat pull-up-läder från det spanska garveriet Combalia, som har garvat läder utanför Barcelona sedan år 1900.

Pull-up-lädret är infärgat i färgbad och sedan behandlat med vaxer och oljor för extra tålighet, och när det sträcks ut blir det ljusare i dessa områden, vilket innebär att en naturlig, härlig karaktär kommer att utvecklas vid användning.

Service boot-modellen kommer i två bruna nyanser av det här lädret, och en moc toe-boot i den kastanjefärgade nyansen.

Mocka från brittiska garveriet Charles F. Stead

yanko spanska kängor på nätet

Moc Toe-kängan och en Norwegian Stitched Toe-känga finns också i en mellanbrun mocka från värlsdberömda brittiska garveriet Charles F. Stead, deras Repello Gum Oil. En extra tålig mocka som med sin lite oljiga finish får fint djup i färgen och tål tuffa tag.

Kängor i Shell Cordovan

yanko spanska kängor cordovan

Sist men sannerligen inte minst så har Skolyx två modeller i Shell Cordovan från italienska garveriet Maryam – det gäller service booten som finns i vinrött och NST-kängan i cognacsfärgad cordovan. Shell Cordovan är ett extremt tåligt vegetabiliskt garvat läder, där bakdelen från hästen används och det speciella muskelmembran som sitter under huden här.

Lädret matas med naturliga oljor och vaxer som ger det en härlig lyster, och gör det enkelt att återställa utseendet och täcka märken bara genom att borsta hårt eller gnugga med ett hjortben.

yanko spanska kängor online

När skorna veckas bildas de karaktäristiska mjuka vågorna i lädret. Maryam anses av många vara Europas främsta cordovan-garveri, som huserar i Italiens garverimecka Santa Croce längs Arno-floden.

Alla kängorna finns i storlekar mellan UK5-12 (EU39-46). Priset på dem är 2 899 kr, modellerna i cordovan kostar 4 999 SEK.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *