Saker att lova dig själv inför det nya året

Nyårslöften är vanliga hos oss människor och nästan lika vanligt är att man bryter dem. Det har lett till att de fått ett oförtjänt dåligt rykte bland allmänheten. Oavsett om det handlar om nyåret eller vilken tid som helst på året är det dock bra att göra upp ett bokslut för olika tidsperioder i sitt liv och utvärderar sin situation gällande vad som fungerat hittills och inte. Vad behöver man utveckla och förbättra och vilka svagheter behöver man jobba på? För detta ändamål är nyåret en perfekt tidpunkt.

Nyckeln till alla framsteg i livet är att ta kontrollen över sitt liv och för att kunna göra detta behövs planering och tankekraft. Man behöver tänka igenom och utvärdera sin situation. Annars finns det en stor risk att man faller tillbaka till gamla negativa tankemönster. Det har nämligen gjorts undersökningar på detta som visar att 95 % av de tankar som vi tänker från dag är de samma. För att komma ur detta mönster och förbättra sina vanor måste man därför se till att så ofta som möjligt följa upp och analysera sina framsteg.

I en tidigare artikel skrev jag om olika verktyg som man kan använda sig av för att planera och följa upp sina framsteg. I detta inlägg följer jag upp detta med några förslag på olika områden där man kan försöka utveckla sig själv om man skulle vilja använda sig av dessa scheman för självutveckling. Då det handlar om denna typ av förslag är det oundvikligt att man till stor del fokuserar på det som man själv anser viktigt och där man själv anser sig behöva utvecklas. Men i många fall anser jag att dessa förslag även kan gynna den stora allmänheten.

Här är de saker som du bör lova dig själv under det nya året. Det blir en diger lista av nyårslöften, men så är också ditt liv så viktigt att det kan vara skäl att göra upp en grundlig utvecklingsplan. Inom parentes har jag lagt det ord som jag skulle använda mig av ifall jag skulle sammanfatta budskapet i ett ord för att få det att passa in i B.C. Forbes eller Benjamin Franklins diagram.

1. Gör stora förändringar i ditt liv (Fokus)

Några av de vanligaste nyårslöftena torde vara hälsorelaterade. Ofta handlar det om att gå ner i vikt eller att sluta röka. I dessa sammanhang är ofta det vanligaste rådet att inte överdriva och göra alltför många och stora förändringar i livet på en gång. Annars sägs det att risken är stor att man faller in i gamla mönster och inte orkar genomföra förändringarna.

Jag är av en annan åsikt. Stora förändringar i livet skall göras i stora och dramatiska steg. Oavsett vad det handlar om för beslut i livet, även att sluta röka eller gå ner i vikt, så handlar det om inte om några små steg för den enskilda individen och därför bör de heller inte behandlas som detta. Istället bör fokuset finnas på något stort och dramatiskt som kommer att förbättra livet avsevärt. Det behövs passion även till denna typ av förbättringar. Passionen till att få ett bättre och hälsosammare liv. Och för att få detta behövs en stor omändring i hur man lever.

För att göra livsavgörande beslut krävs samma inställning som när en elitidrottare satsar inför ett Olympiskt spel. Det krävs totalt fokus för att lyckas. Annars finns det en stor risk att man går in i gamla invanda mönster.

PicsArt_1451021657590

2. Ge aldrig upp. (Uthållighet)

Dokumentera och följ upp dina framsteg. Börja om ifall det behövs. Många ser det som ett stort misslyckande och ett bevis på att man inte klarar av att hålla sina löften ifall man gör återfall. Det är ett lite märkligt tankesätt med tanke på alla bevis därute som visar att alla stora mästare haft motgångar innan de nått sina framgångar.

Var stolt över det gjort hittills och se själva beslutet att förbättra dig själv som ett stort steg framåt. Vid återfall, borsta av dig misslyckandet och försök på nytt. Alla som någonsin nått framgång har misslyckats. Detta gäller inom alla området som t.ex. företagande och idrott och det gäller även i alla övriga områden i livet. Det är vad man lärt sig av en motgång och hur man tar sig tillbaka från detta som är avgörande.

3. Lyssna aldrig på någon som säger att något är omöjligt. (Självtillit)

Det är först när du själv tvivlar på din förmåga till förändring som något är omöjligt. Alla är sig själv närmast och alla är egentligen innerst inne rädda för sin egen roll i sammanhanget. Din förändring känns ofta som ett hot mot andra människors bekvämlighet och därför kan ofta dina förändringar möta på mindre entusiasm bland din omgivning än du hoppats på. Om så är fallet bör du inte dras med i negativa tankemönster, utan söka dig till en positiv och stöttande omgivning.

4. Ta tag i dina drömmar omedelbart! (Våga)

Våga ta tag i dina drömmar genast! Finns det något du går och drömmer om dagligen? En person, ett drömjobb eller ett drömliv? Vad väntar du på egentligen? I de flesta fall är det endast rädslan och/eller bekvämligheten som håller en tillbaka.

Om det är rädslan då bör man förstå att vi endast har detta liv till förfogande för att uppfylla våra drömmar. När vi är döda lär vi inte bry oss om hur pinsamt det var att fråga om den där dejten eller hur tufft det var att sluta på det där tråkiga jobbet som man önskade sig bort från varje dag. Däremot kommer man troligen i ett senare skede att tacka sig själv för att man vågade ta risken. Livet är helt enkelt för kort för att hela tiden vara rädd för konsekvenserna.

Ni kan läsa mer om detta i följande inlägg.

5. Var alltid positiv och tappa aldrig hoppet (Optimism)

Det finns en mängd hotbilder i vår omgivning för tillfället. Terrorhot, hot om bostads- och aktiebubbla är bara några av de hotbilder som vi upplever för tillfället. I dessa sammanhang är det inte så märkligt att många blir handlingsförlamade och rädda för att agera.

Jag säger inte att man skall vara dumdristig och inte grundligt utvärdera riskerna, men däremot bör man inte låta detta leda till att man inte vågar agera. När man ser på historien finns det gott om kriser och gemensamt för alla dessa är att man aldrig kunnat förutse dessa oavsett hur man än försökt. Oavsett hur illa det går bör man förlita sig på sin förmåga att komma tillbaka från ett tillfälligt nederlag. Historien är full av framgångsrika personer som trots att de haft oddsen mot sig kunnat vända ett nederlag till en framgång. Vad som är gemensamt för dessa personer är deras positiva inställning till livet och sina möjligheter. De har aldrig blivit bittra på livet eller skyllt sina nederlag på andra, utan helt enkelt jobbat vidare med nya lärdomar i bagaget.

Gör ett beslut att vara en optimist och bibehåll tron på att något gott kommer att hända dig oavsett förutsättningarna.

PicsArt_1451051816506

6. Tro det bästa om dina medmänniskor (Tro)

År 2015 var ett år då många människor bekände färg gällande sina fördomar om andra människor. I invandringsfrågor ställs dessa frågor till sin spets och där agerar människor oftast enbart utifrån sina fördomar gentemot andra människor. Jag pratar dock inte endast om dessa sammanhang, utan även på ett bredare plan. Tro det bästa om dina medmänniskor tills motsatsen är bevisad!

7. Anta inget, ta reda på fakta (Fakta)

Oavsett om det handlar om mänskliga relationer, affärer eller vad det än handlar om är antaganden de största orsaken till misslyckanden. Ifall man inte är säker på sin sak är det bättre att fråga ännu en gång för att ta reda på fakta. Att agera utifrån antaganden ger ett alltför stort utrymme för personliga tolkningar gällande saker man egentligen vet väldigt lite om.

8. Var ödmjuk och aldrig skrytsam (Ödmjukhet)

Ödmjukhet är en av de viktigaste egenskaperna i livet oavsett vad man sysslar med. Jag har skrivit om detta otaliga gånger, men det tål att upprepas. Ordet ödmjukhet har sin givna plats på din uppföljningslista i alla sammanhang.

9. Gör något nytt, unikt och personligt (Utmaning)

Gör något nytt och unikt nästa år, något som utmanar dig och hjälper dig att ta dig över din bekvämlighetszon. Att bege sig ut på nya vatten nu och då är väldigt bra för den personliga utvecklingen. Gör det gärna till en personlig grej, något som testar din karaktär och utmanar din personlighet.

10. Läs

Läs och låt dig inspireras av stora personligheter som du ser upp till. Det finns en enorm mängd av visdom och livserfarenhet samlad i bland annat biografier. Visdomar som man kan överföra till sitt eget liv i olika sammanhang.

11. Var naiv och vägra att växa upp (Nyfikenhet)

Det betyder inte att man inte skall ta ansvar. Däremot innebär det att man skall vara nyfiken på livet och undvika cynism. Ta an världen med ett barns nyfikenhet, så kommer du att märka hur mycket det finns att lära sig varje dag.

12. Var vänlig och förminska aldrig en annan persons prestationer (Vänlighet)

Ge akt på och uppmärksamma andras lycka och framgångar. Missunnsamhet är oerhört giftigt för ens egna strävanden. Gör det istället till en vana att få andra personer att dela med sig av sina framgångstips. Det finns alltid något att lära sig av andra människor.

13. Beröm andra människor (Beröm)

Var givmild och dela med dig av dina positiva tankar åt andra människor. Även om det kanske inte känns så i vardagsstressen har positiva kommentarer följder både för dig och din omgivning.

14. Nämn andra personer vid namn (Tilltal)

Få personer i din omgivning att känna sig speciella genom att använda deras namn vid tilltal. Alla vill känna sig speciella och detta är ett av de enklaste sätten att få människor att känna just detta.

15. Klä dig fint varje dag (Kläder)

Genom att ta hand om sitt utseende och göra sitt bästa varje dag även när det gäller hur man klär sig ger man signaler både till sig själv och sin omgivning att varje dag är viktig. Man vet aldrig vad som kan dyka upp just den dagen. Om ”lurar” din hjärna att varje dag är speciell kommer du också att själv tro på det och skapa förutsättningar för att göra det mesta av varje dag.

PicsArt_1451124071903

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *