Just do it: Fem historiska och snygga Nike-sneakers som håller i längden

nike sneakers

Hypen kring sneakers tycks inte avta och tillverkare och modehus tävlar om nya och uppseendeväckande modeller, colorways och collabs. Men sneakers är inte bara gatumode, utan har hittat ett hem även i klassisk herrstil.

För dig som söker ett par klassiska Nike’s, som inte bara håller ett år, så listar vi här fem klassiska och snygga Nike sneakers med en stark historia och en design som håller i längden.

Nike Cortez

Cortez nike sneakers herr

Nikes första egna sko var egentligen inte deras egen. Nike Cortez var en kopia av Onitsuka Tiger Corsair, en sko som den japanska skotillverkaren som senare blev mer känd som ASICS, släppt tre år tidigare. 

Nikes grundare Phil Knight hade börjat sin affärskarriär genom att bli distributör för Onitsuka Tiger i USA. När konkurrensen hårdnade valde Knight att starta ett eget varumärke. Logotypen köpte han för 35 dollar och namnet “Nike” var ett förslag från en av de anställda. Med hjälp av medgrundare och löparcoachen Bill Bowerman gjorde Nike en illa dold kopia av Onitsukas modell.

Namnet var först tänkt som Nike Aztec, men namnet var taget av Adidas – ett bolag som Nike såg som sin ärkefiende på den amerikanska marknaden. “Who was that guy who kicked the crap out of Aztecs?” ska Bowerman ha frågat och fått svaret “Cortez”. Nike Cortez tog Nike till sin första miljon dollar i försäljning och fötterna på amerikanska olympier. Skon fick senare en central roll i Forrest Gump, och varianten i vitt-rött-blått har fått sitt namn därefter.

Den avskalade designen kombinerat med ett par färggranna detaljer gör Nike Cortez till en snygga sneakers för vardagsbruk.

Köp online (Sneakers n Stuff)

Nike Blazer

snygga herr nike blazer

Nike började som ett märke inriktat på löparskor, men 1973 lanserade man sin första basketsko. Namnet har inget med klädesplagget att göra utan kom från Portland Trail Blazers, basketlaget från samma stad som Nike.

I samarbete med en av NBAs stjärnor George “The Ice Man” Gervin skapade Nike en specialversion av Nike Blazer med texten “Iceman” över hälen, en föregångare till de samarbeten som skulle spela så stor roll senare. Drygt 10 år senare skulle Michael Jordan göra basketskorna från Nike till populärkultur och samlarföremål, men det var med Nike Blazer det började.

Basketskor blir naturligt väldigt sportiga i stilen, men för den som letar en basketsko med en diskretare profil än legendariska Air Jordan är Nike Blazer ett utmärkt val.

Köp online (Sneakers n Stuff)

Nike Tailwind

nike tailwind herr sneakers

Om inte Adidas tackat nej till Frank Rudys uppfinning hade kanske aldrig Nike blivit den jätte det är idag. Det var 1977 som flygingenjören Frank Rudy träffade Nike och presenterade sin idé med att stoppa små påsar med luft i sulan på en löparsko för att förbättra dämpningen. 

Phil Knight ska ursprungligen varit skeptisk till idén men när han hörde att Adidas – Nike’s ärkefiende – tackat nej bestämde han sig för att åtminstone ta en löpartur och testa idén. Det räckte för Knight att säga ja, och 1978-79 kom Nike Tailwind – den första skon med luftfickor i sulan.

Nike Air Tailwind 79, som nyutgåvan av den klassiska modellen heter, är inte bara en historisk sko. Den är också väldigt ren i sin design och inslagen av mocka ger sneakern en modern känsla. Den ventilerade meshen gör den till en bra sommarsko.

Köp online (Farfetch)

Nike Internationalist

snygga nike sneakers herr

När Alberto Salazar vann New York Marathon 1982 var det i Nikes nya modell, Internationalist. Även om skon ursprungligen var designad för just maratonlöpare är den kanske mer känd för gästspelet i The Breakfast Club 1985.

Sedan dess har skon hamnat lite i skymundan från andra modeller. Nike Internationalist har inget som direkt ropar “Se på mig” och det kanske är modellens problem. Den är välbalanserad, enkel och snygg i all sin enkelhet, men väcker ingen uppmärksamhet. Just därför älskar vi den – gärna i dämpade färgkombinationer med ton i ton.

Köp online (Nike by You)

Nike Air Force One

vita Nike Air Force one herr sneakers

Alla topplistor över Nike-sneakers borde väl innehålla Air Jordan, skon som tog Nike till tronen som världens största sportföretag – förbi ärkekonkurrenter som Converse och Adidas. Eller kanske Air Max, den klumpiga men bekväma skon med den synliga luftbubblan som idag är het igen.

Men vi väljer istället den lite mindre klumpiga Nike Air Force One lows. Air Force One är basketskor, men i den här tappningen något lägre. Det här var basketskorna som kom i skymundan när Air Jordans stal rampljuset, men istället blev stora i fattiga amerikanska innerstadsområden. Jay Z och Nelly hör till några av rapparna som skrivit låtar om all-white (vit sko, vit swoosh) Air Force One. Dr Dre ska ha burit ett nytt par varje dag. Nike avslutade faktiskt produktionen av skon 1986, men fick till slut återuppta den på grund av den stora efterfrågan.

Nike Air Force One (AF1s) har tillverkats i över 2000 variationer, inklusive uppmärksammade samarbeten med Virgil Abloh för Louis Vuitton och senast juveleraren Tiffany’s. Men all-white lows är fortfarande en klassisk stil som håller.

Köp online (Nike)

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *