Sommarens bästa herrdofter – Mina val

sommarens 4 bästa parfymer

Nu när sommaren snart är här är det dags att uppdatera parfymgarderoben med lite fräschare och lättare dofter. Under vintern använder många gärna varma och aromatiska dofter som kontrast till det kalla vädret. På sommaren är däremot vår hud i sig något oljigare, vilket ofta ställer lite andra krav på de dofter vi använder oss av. Idag tar vi en närmare titt på några av sommarens bästa herrdofter.

Lättare dofter med inslag av citrus och marina noter är ofta behagliga att använda sig av vid varmare klimat. En annan doftnot jag kan rekommendera för sommarhalvåret är en renodlad bärnstensdoft, eller Amber på engelska.

Här har jag plockat fram fyra av mina absoluta favoriter bland sommarens bästa herrdofter som jag kommer att använda mig av denna sommar. Några av dessa har jag prövat fram genom parfymprover innan jag slår till med ett köp. Det kan jag också rekommendera för den som funderar på någon av de mest exklusiva dofterna. Pröva er gärna fram hur dofterna passar just för er hud innan ni bestämmer er.

1. Creed Virgin Island Water

de bästa parfymerna för sommaren 2022

Om man söker efter ett parfymhantverk av högsta kvalitet är det till Creeds parfymer man skall vända sig. Parfymerna innehåller en stark koncentration av naturliga oljor, med upp vid 15-20 procent, vilket står i stark kontrast till dofterna från de parfymer modehusen designar för massmarknaden. Dessa går alltså under kategorin Eau de Parfum. Detta gör att det behövs väldigt lite applicering för att parfymen skall hålla hela dagen.

Det stora antalet kändisar som använt sig av Creeds parfymer gör även att dessa dofter fått något av en kultstatus bland allmänheten. Faktum är att dessa parfymer så sent som några årtionden tillbaka var relativt okända bland allmänheten och främst något som användes av de rika och berömda. Genom historien har Creed även utvecklat flera olika beställningsparfymer för de rika och berömda. Under de senaste åren har Creed börjat återlansera flera av dessa dofter genom så kallade Private Collections.

Min favorit bland sommarparfymer från Creed är Virgin Island Water EdP. Parfymen har noter av citrus och exotiska blommor som blandats samman med kokos. En unik och lyckad blandning som inte liknar något annat som finns på marknaden och en parfym som varmt kan rekommenderas till sommaren, oavsett tidpunkt på dygnet.

Speciellt de starka och söta kokosnoterna gör detta till en unik sommardoft och en av de absoluta favoriterna bland sommarens bästa herrdofter – en doft som inte går obemärkt förbi.

2. Acqua di Parma Colonia

Acqua di parma colonia de bästa sommardofterna 2022

Unisexdoften Acqua di Parma Colonia har en speciell plats i hjärtat som sommardoft för min del. Det är en doft som jag förknippar med min allra första resa till Italien och mina utflykter till Milano samt Como- och Gardasjön. För mig är denna doftvärldens symbol för Italien och den italienska mannen.

Efterhand har doften även kommit att förknippas med så mycket mer än bara rent personliga erfarenheter, väl medveten om att några av 1950-talets största filmstjärnor hade denna som sin favoritdoft. Bland dessa personer kan nämnas några av mina största idoler bland skådespelare; Audrey Hepburn, Cary Grant och Gregory Peck. Delvis tack vare dess användarskara inom “kändiseliten” blev doften synonymt med det eleganta italienska i Hollywood redan innan första världskrigets utbrott.

dofter som kändisar använder
Gregory Peck och Audrey Hepburn i filmen Roman Holiday (Prinsessa på vift) från år 1953.

Att doften bibehållit sin popularitet ända till våra dagar är ett tecken på att det handlar om en väldigt säregen och tidlös doft. En perfekt blandning av citrusfrukter, lavendel, rosmarin och orientaliskt trä som ceder och vetiver. Helt enkelt en tidlös doft som bör finnas i varje gentlemans parfymgarderob.

Den behåller också sina doftegenskaper förvånansvärt länge trots att namnet förknippas med den mest utspädda varianten av parfym, nämligen cologne. Att man inte skall lägga alltför stor vikt vid kategorisering av parfymer är denna doft ett bevis på.

Colonia var den första och ursprungliga doften från italienska Acqua di Parma som lanserades år 1916.

3. Floris London – Honey Oud EdP

De bästa festdofterna sommaren 2022

Den lyxiga ingrediensen Oud förknippas kanske främst med vinterhalvåret tack vare sina djupa och aromatiska doftnoter. Unisexdoften Floris Honey Oud EdP är dock en sammetslen Oud-parfym som kombinerar oudnoten med söt honung, ros och vanilj blandat med mer kraftfulla noter av bärnsten och mysk – något som gör denna till en sensuell och mjuk doft som passar perfekt som kvälls- och festdoft på sommarhalvåret.

Här märker man verkligen fördelen med att först testa sig fram genom parfymprover innan man slår till på någon av de mest exklusiva och dyra parfymerna.

Honey Oud tillhör anrika parfymhuset Floris mest prestigefyllda sortiment av dofter från Private Collection som produceras i små serier.

Denna doft finns som näst på min inköpslista inför sommaren.

4. Amouage Beach Hut Man EdP

sommarens bästa dofter

Exklusiva parfymhuset Amouage tog fram denna speciella doft för ett par år sedan genom parfymören Elise Benat. Beach Hut EdP beskrivs som en längtan efter frihet och en flykt till oceanens salta vatten.

Här finns intensiva och svalkande noter av mint, tillsammans med apelsin- och galbanumblomma. För att få fram en manlig touch på doften har vetiver, myrra, patshouli och torkat trä lagts till i basen.

En ytterst lyckad kombination av noter som inte liknar någon annan av de sommardofter som jag testat hittills i mitt liv. Även denna finns på min inköpslista nu inför sommaren.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *