Spelplanen ändras – Ett tips för den med pengar på banken

möjligheter vid svåra tider

Tidigare i veckan tipsade vi om hur ni kan gå tillväga ifall ni riskerar att bli utan pengar på grund av arbetslöshet eller andra dylika problem. Idag vänder vi oss till de med lite mer pengar på kontot för att kolla på olika möjligheter därute just nu.

Precis som vi nämnt tidigare har större kriser en tendens att helt ändra spelplanen hos många branscher. Det gäller bland annat inom modebranschen, men faktum är att de flesta branscher har mängder av aktörer som slås ut vid större kriser.

Speciellt utsatt är fastighetssektorn där det finns gott om företag och privatpersoner som tagit på sig stora lån för att satsa på inköp av lägenheter och affärsfastigheter. Ett relativt nytt fenomen är också att många satsat på korttidsuthyrning de senaste åren via tjänster som Airbnb.

Problemen hopar sig på bostadsmarknaden

Vad sker egentligen när hyresgästerna får betalningsproblem och tvingas stänga ner sin verksamhet? Det leder till uteblivna hyresinkomster och problem med att hitta nya hyresgäster. I en sådan miljö finns inga andra möjligheter än att dumpa priserna rejält.

Vi har redan sett rejäla prissänkningar både på den privata fastighetsmarknaden och på affärsfastigheter de senaste månaderna. Något som bara tilltagit ju längre in i krisen vi kommit.

Detta kommer sannolikt också att bli ännu värre inom den närmaste månaden. Vi har haft nollräntor länge och i Sverige något så unikt som amorteringsfrihet på lånen. I en marknad utan ekonomisk aktivitet är bostadsmarknaden iskall och det har vi sett bevis på under de senaste månaderna.

Orter beroende av turism speciellt utsatt

Här kommer det egentliga tipset för alla med extra pengar på banken. Vad vi nu ser är att många populära turistorter har en enorm mängd objekt som kommer ut på marknaden. I de flesta fall handlar det om boenden som tidigare funnits ut på marknaden i form av Airbnb-boende.

På en normal marknad är detta ett populärt boendealternativ, men på en marknad utan turister finns inga andra alternativ än att erbjuda dessa till längre uthyrning.

Vad händer när bostadsmarknaden helt plötsligt översköljs med nya objekt? Självklart leder det till en dramatisk prisnedgång i ren desperation. I många fall tvingas hyresvärdarna också att avyttra sina lägenheter för att få loss pengar. I de flesta fall till rejäla prissänkningar i jämförelse till vad dessa lägenheter införskaffats för.

Nu är det köparnas marknad och det kommer det sannolikt att vara en lång tid framöver.

Kolla redan idag på utbudet

Tipset är alltså att kolla runt hos populära semesterorter redan idag. Var har du drömt om att kunna bo när du blir äldre? När du går in på de sajter där lägenheterna erbjuds kommer du att bli förvånad över det stora utbudet. Efter att du senast kollade har också priserna också med största sannolikhet gått ner med minst 25%.

Men stanna inte där. I dagens läge finns goda möjligheter att få ner priserna med upp till 50%. Så stor är krisens omfattning och desperationen just nu.

Orsakerna till att det finns en så stor mängd objekt ute både till försäljning och uthyrning beror alltså delvis på Airbnb-marknaden som står helt still. Men även såklart på att människor nu fått problem med avbetalningen på sina lån.

Den enes död, den andres bröd. Så har det alltid varit och det blir extra tydligt i krissituationer.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *