Tenson nysatsar med klassiska ikoner

Tenson klassiska jackor
Tensons klassiska Himalaya-jacka som lanserades i början av 1970-talet. Bild: Tenson

Tenson firar 70 år som klassiskt svenskt outdoorföretag under 2021. Det firas bland annat med en nylansering av märkets klassiska expeditionsjacka Himalaya. Ett spännande tillskott för vinterns herrmode för män 2020.

Tenson grundades av Paul Rydholm år 1951 och varumärket väcker ännu idag starka minnen hos många. Produkterna från Varberg har genom åren burits av allt från äventyrare och seglare till skidåkare.

Nya Tenson fick ny ledning under sommaren 2019 med uppdraget att föryngra och förändra. Nu pågår arbetet med att renodla och förtydliga varumärket. Det gör man bland annat gör genom att blicka tillbaks på den unika historien och lyfta fram Tenson-ikoner i en ny uppdaterad kontext.

Expeditionsjackan Himalaya firar 70 år

Tensons klassiska expeditionsjacka Himalaya firar 70 år och det är ett av plaggen som nu lanseras i ny tappning. Tenson var pionjärer inom outdoor och varumärket utvecklade skalprodukter redan för 40 år sedan under namnet MPC®. 

Funktionen av trelagersprodukter har utrustat expeditioner som bland annat varit på Himalaya och Nordpolen.

Tenson jackor himalaya
En viktig del av det tidiga Tenson var att låta aktiva använda och testa plaggen, bland annat på Polarexpeditioner. Bild: Tenson

Tenson står för The Swedish Outdoor Brand, ett begrepp som också är registrerat hos PRV. Det innefattar 365 dagar av outdoor-inriktning kompletterat med skidåkning som befäster och bygger varumärket under vintern.

Ny flaggskeppsbutik i Sverige

För ett år sedan öppnade Tenson ny flaggskeppsbutik i centrala Varberg där möjligheten ges att kombinera showroom, butik och kontor.

Tensons produkter finns nu hos ett stort antal återförsäljare både i Sverige och ute i Europa. Du kan hitta produkterna hos stora e-handelsplattformar och klassiska ekiperingsbutiker.

Viktiga marknader är främst de nordiska länderna och även Holland, Belgien och Österrike. En annan marknad som är på gång att växa är Tyskland.

Tensons klassiska Himalaya-jacka i nyreviderad version.

Anrik historia av användare

Redan när Tenson grundades var fokuset på på tillverkning av kläder för professionella sport- och fritidsutövare. Under de mest framgångsrika åren på 1970-talet levererade Tenson kläder till såväl den första svenska båten i Americas Cup som till Himalaya-expeditioner. Även till Tenson Cup i Varberg 1972 där en viss Björn Borg vann.

När den klassiska Himalaya-jackan lanserades i början av 1970-talet användes den av allt från bergsbestigare och seglare till skidåkare. Jackan och många av Tensons andra plagg märktes också med symbolen Experttestad, vilket blev ett signum för Tensons produkter.

Innovativt märke

Ännu idag är Tenson en av de främsta aktörerna vad gäller innovation. Företaget mottog bland annat ISPO Gold Winner Award 2020 i kategorin Snowsports Jackets för den innovativa skid- och brädjackan Aerismo JackoRak™ MPC Extreme.

Fredrik Abrahamsson har en bakgrund som grundare av ColourWear och VOID Cycling. Två varumärken som numera ingår i Tensons verksamhet och ColourWear relanserades nyligen.

Det senaste året har outdoorbranschen klarat av coronakrisen på ett bättre sätt än många andra branscher. Det har även gjort att nya Tenson fått en flygande start.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *