The Dalmore prisbelönas i prestigefull whiskytävling

världens bästa whiskymärken

De som kollade filmen Kingsman: The Secret Service minns kanske att Dalmore fick ett skilt omnämnda i inledningsscenerna. Det är inte endast i denna filmen whiskyn från The Dalmore blivit uppmärksammat. Faktum är att The Dalmore är ett av världens mest prestigefulla whiskymärken.

Whiskyn som görs i norra Skottland har nu belönats med höga betyg i världens viktigaste whiskytävling. Hela åtta utgåvor har nu lyfts fram som exceptionella.

dalmore världens bästa whisky 2020

Lång anrik historia

Dalmore Distillery ligger norr om Inverness och grundades redan 1839. Whiskyn kokas i en speciell stukad panna som ser ut som skorstenen på ett ånglok. Ut kommer ett särskilt begåvat destillat som företrädesvis lagras på gamla sherryfat från bodegan Gonzalez-Byass. The Dalmore har haft flera världsrekord som dyraste whisky.

Master Blender för The Dalmore är Richard Paterson som är något av stjärna i whiskybranschen, känd för sin finkalibrerade näsa som till och med är försäkrad.

Som blender är man totalt hängiven sin whisky. Det är en passion som jag hoppas smittar av sig på den färdiga produkten. En whisky ska upplevas som perfekt i den stund den hälls upp i glaset och avnjuts.

världens bästa whisky 2020

Prisade whiskyn i International Spirits Challenge

The Dalmores omtalade höga kvalitet uppmärksammas av International Spirits Challenge som är världens mest ambitiösa sprittävling. Juryn består av 50-talet Master Blenders från hela världen som dagligdags arbetar med att utvärdera whiskyprover.

Totalt blindprovas 1700 olika destillat under 12 dagar. Varje produkt poäng- och betygsätts. Baserat på poängen rangordnas slutligen startfältet och man delar ut guld, silver och brons.

bästa whisky i Sverige 2020

Åtta utgåvor får högsta poäng i tävlingen. På Systembolaget finns The Dalmore Cigar Malt, King Alexander III samt Port Wood. Övriga whiskys som presterar på topp är vintage-serien Quartet, Trio och Quintet samt Quintessence och The Dalmore 25 år.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *