Tidiga morgonrutiner och kreativitet – Fördelarna med att komma igång tidigt

fördelarna med tidiga morgonrutiner

Vikten av de rätta rutinerna utformade för just ens egna behov har vi nämnt i flera sammanhang här på Gentlemannaguiden. Likaså hur man genom planering kan underlätta för sig själv att hitta de rutiner och arbetsmetoder som passar ens liv bäst.

I boken Daily Rituals: How Artists Work finns samlat några av de största kreativa genierna och de arbetsmetoder som de använde för att skapa sina mästerverk. Vid sidan av denna bok rekommenderar vi de intervjuer som finns sammanställda på The Paris Review där många intervjuer av kända författare finns sammanställda. Intervjuerna finns även i bokform.

Kända kreativa personers morgonrutiner

Här tar vi en närmare titt på fördelarna med tidiga morgonrutiner för den som har kreativa ambitioner, med exempel från några kända författare som berikat oss med mästerverk inom litteraturen genom åren. För den som vill läsa mer om kända historiska personers rutiner kan vi också rekommendera denna artikel.

Anthony Trollope – Tidigt igång innan jobbet

Inte ens ett heltidsjobb vid sidan om ens riktiga passion i livet behöver utgöra ett hinder för ens kreativa ambitioner. Anthony Trollope (1815-1882) var en de mest framgångsrika och respekterade engelska författarna under den Viktorianska eran. Trollope skrev ett femtiotal populära romaner med motiv från viktorianskt vardagsliv. Flera av de mest kända, till exempel Biskopen i Barchester från 1857 (översatt 1947), kretsar kring det fiktiva grevskapet Barsetshire.

I sin biografi som publicerades år 1883, alltså året efter hans död, skrev Trollope att han vaknade i mörkret och skrev från kl. 5.30 till 8.30 på morgonen med endast sin klocka framför sig. Han hade som krav att skriva 250 ord varje kvart.

Om han skrev klart en roman innan halv 9, tog han fram ett nytt papper och påbörjade nästa roman. Skrivsessionen följdes av ett heltidsjobb på postkontoret. Dessutom jagade han minst två gånger i veckan.

Ett heltidsjobb är alltså ingen ursäkt att inte lyckas med sina ambitioner, om man bara har den rätta disciplinen. Som ett resultat av dessa rutiner producerade han 49 noveller på 35 år.

Med det självförtroende som hans skrivframgångar förde med sig, uppmanade han andra författare att anamma hans metoder:

”Låt detta arbete (författarens) vara likadant som för den vanlige arbetaren. Inga gigantiska ansträngningar kommer då att bli nödvändiga. Då kommer man inte att behöva några våta handukar kring sin panna, eller sitta trettio timmar vid sitt skrivbord utan att röra sig – som män har gjort, eller sagt att de gjort.”

anthony trollope citat

John Grisham – Punktliga morgonrutiner gav resultat

Vid sidan om Anthony Trollope finns det gott om kända kreativa genier som fokuserat sin kreativa energi till de tidiga morgontimmarna. I en intervju med San Fransisco Chronicle 2008 sade John Grisham att han i början av sin författarkarriär alltid steg upp klockan 5 för att genast hoppa i duschen.

Det kontor som han skrev i var endast 5 minuter bort och han såg till att vara på plats varje dag, fem dagar i veckan exakt kl. 5:30 för att påbörja sitt skrivande.

Han beskrev dessa ritualer som tokiga, men också väldigt viktiga med tanke på vad som krävs i form av disciplin för att bli en framgångsrik författare.

Haruki Murakami – Disciplin behövs i skapelseprocessen

Även Haruki Murakami beskriver sin kärlek till tidiga morgonrutiner i en intervju med The Paris Review där han förklarar att han i sitt arbete med att färdigställa en roman alltid går och lägger sig kl. 21 på kvällen och vaknar kl. 4 på morgonen för att sedan jobba i 5-6 timmar med sitt skrivande.

Han håller sig till denna rutin varje dag utan undantag, eftersom denna prövning i mental och fysisk styrka utgör en viktig del i skapelseprocessen.

Ernest Hemingway – Om vikten av att få jobba ostört

I en intervju i The Paris Review från 1954 förklarar även Ernest Hemingway sin förkärlek till de tidiga morgontimmarna. När han jobbade med en bok såg han alltid till att börja skriva varje morgon så fort som det blev ljust, eftersom han då kunde jobba ostört.

Han gillade också kylan på morgonen och den värme som byggdes upp i kroppen under skrivprocessen.

Här kan vi alltså se ytterligare en fördel med att vara tidigt igång på morgonen. Du får oftast jobba ostört innan hela övriga världen kräver sin uppmärksamhet.

Ernest Hemingway hur han skrev rutiner

Benjamin Franklin – Hur du detaljstyr hela din tillvaro

En av de mest kända morgonmänniskorna torde dock vara Benjamin Franklin som i sin självbiografi i detalj beskrivit sina rutiner. Ett av hans mest kända citat är ”Early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy and wise”, något som även avspeglar sig i hans noggrant uppgjorda schema över vad han skulle åstadkomma under en dag.

benjamin franklins dygnsrutin

Han vaknade alltså runt kl. 5.00 varje morgon och gjorde sedan nödvändiga morgonrutiner, inklusive planering av dagen, innan han påbörjade jobbet runt kl. 8.00.

Fördelarna med tidiga morgonrutiner

I grund och botten handlar alltså mycket om den inspiration och motivation som finns för att göra det som du älskar. Om du verkligen brinner för något, oavsett vad det handlar om, hittar du även tiden genom noggrann planering och schemaläggning av livet.

Det kan krävas att du behöver offra några utekvällar med kompisarna. Men om du har ett klart mål och fokus blir det betydligt enklare att hitta en mening med de livsval du gör.

Det finns alltså många ser fördelarna med att påbörja sin dag tidigt. Det är inte endast det uppenbara, att man hinner med mycket innan dagen tar vid för de flesta andra och att man får jobba ostört.

Det kan även skapa psykologiska fördelar eftersom man kan känna att man har en fördel ”mot resten av världen” när man fått gjort en hel del innan de flesta andra ens vaknat. Dessutom skall man inte underskatta den känsla av självkontroll som man ofta får genom att man förmår sig ta sig upp ur sängen i tid.

Med detta sagt behöver det inte betyda att morgonmänniskor är bättre utrustade för framgång än andra. Vi är alla unika och det viktigaste är att man själv finner den tid på dygnet då man jobbar som bäst och ser till att skapa sig förutsättningar till produktivt och effektivt arbete.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *