Vi har redan flertalet gånger kunnat konstatera att 1930-talet är en stor inspirationskälla för de trender vi ser inom herrmode 2020. Detta syns i allt från silhuett till enskilda designelement på klädesplagg. Idag går vi tillbaka till 1930-talet för inspiration gällande klassiskt herrmode.
I sin katalog The Trend in Men’s Style Fall and Winter 1930-31 visade företaget The P.H. Davis Tailoring Company upp vad som var trenden bland männens klädsel i början av 1930-talet.
Detta är samtidigt en riktig guldgruva för att förevisa den kostymsilhuett som kom att bli allt större från 1930-talet och några årtionden framöver, med väluppbyggda axlar och en vidare silhuett på byxorna.
Det finns ytterst lite information om företaget The P.H. Davis Tailoring Company. Det är tyvärr fallet gällande många av de företag som verkade inom herrmodet i början av förra århundradet.
Hur klassiskt herrmode ändrat genom åren
Orsaken till att vi inom modeindustrin förflyttat oss alltmer mot snabbt mode med allt färre inslag av hantverk handlar framförallt om produktionsmetoderna. I många fall handlade det om konfektionsindustrin inte klarade av utländsk konkurrens och att tillverkningen flyttades till låglöneländer, något som igen skapade press på många företag i branschen.
Speciellt under 1970-talet var detta vanligt. Ändrade konsumtionsmönster bland kunderna gjorde också att man kämpade med allt sämre lönsamhet, något som igen gjorde att man antingen blev tvungna att lägga ned verksamheten eller bli uppslukade av större aktörer.
Hantverket åter i fokus inom klassiskt herrmode
Vi har kunnat se ett ökat intresse för det klassiska herrmodet under de senaste åren. Man kunder säga att intresset för hantverket igen kommit i fokus. Hållbarhet och kvalitet är något som blivit allt viktigare bland nutida konsumenter – lite som en motpol till det lättillgängliga och förmånliga modet som företag som H&M framgångsrikt lyckats få ut på marknaden under de senaste årtiondena.
Gällande det klassiska herrmodet är det ofta silhuetten och skärningen på kostymer och ytterrockar som främst är i fokus. I dessa har vi kunnat en del ändringar under de senaste 100 åren. Även de mest traditionella bland märken har infört modeller med moderna detaljer.
Hit kunde räknas bland annat den okontruerade kavajen och mer kroppsnära modeller av kostymer, som numera finns hos så gott som alla märken.
Gällande tygerna har allt fler även infört olika typer av stretchmaterial i sina kollektioner för att svara mot det ökade intresset för bekvämt resande i jobbet. En trend som kommer att stå i fokus även i framtiden.
Klassiska detaljer intresserar
Beskrivningen av trenderna för vintern och våren 1930-31 avslöjar att det skulle vara relativt breda och välfodrade axlar på kavajen, med ett klart smalare midjeparti. I jämförelse med 1920-talet märks även en högre midja och allmänt kortare längd på kavajen.
Byxorna är ännu rätt vida kring knävecken och höga i midjan för att kompensera de allt kortare västarna – något som alltså även kännetecknar 1930-talets mode. Dessa detaljer är kanske främst det vi förknippar med brittiskt herrmode från Savile Row, medan det italienska är mer avslappnat och mindre formellt.
Att vi män nu intresserar oss för alla detaljer är definitivt en välkommen utveckling som visar att vi män blivit mer medvetna om vilka arbetsskeden som ligger bakom ett kvalitetsplagg.
Dubbelknäppta kostymer och rockar
Det finns flera olika plagg som är speciellt intressanta när vi vänder blickarna mot höstens och framförallt vinterns mode för män. Här märks framförallt dubbelknäppta kostymer och rockar. Två plagg som var bars av var och varannan man under 1930-talet.
Det positiva är att det är många märken som sett till att få in dessa plagg i kollektionerna till hösten och vintern. Det handlar inte enbart om kostymer och rockar i klassiskt brittiskt snitt. Även i okontruerade kavajer ser vi allt fler modeller med dubbelknäppning.
Speciellt för vinterhalvåret är dubbelknäppta rockar ett utmärkt alternativ. Det skyddar mot köld och ger ett stilintryck som alltför få tänker på. Kolla in några av vinterns snyggaste rockar i den artikel vi skrev tidigare.
Färgpaletten är även den väldigt lika den vi såg under 1930-talet, med massvis av jordiska nyanser i beige och brunt.
Grå nyanser på jackor var även det populärt på 1930-talet och det är något som alltid återkommer inom herrmode ju närmare vintern vi kommer. Kom ihåg att det finns mängder av olika nyanser även inom grått. Det är en färg som är enkel att kombinera med allt från navy, brunt till beige färger.
Vid sidan om dubbelknäppta rockar är alltid den traditionella Chesterfield rocken ett bra alternativ. Den har en kroppsnära form som är snyggt till både kostym och en mer ledig stil.
Kom ihåg detaljerna även när du väljer en Chesterfield rock. Med en något insvängd midja förhöjer du stilintrycket ytterligare.