Trender inom herrmodet vintern/våren 1930-31

herrmodet 1930-talet

Idag börjar den 95:e upplagan av herrmodemässan Pitti Uomo i Florens. Denna mässa har kommit att bli en av de mest inflytelserika inom herrmodet – ett tillfälle där man har möjligheten att hämta inspiration inför kommande säsongers trender bland de utställare som finns på plats.

Framförallt är det kanske ändå deltagarna på plats som mässan kommit att förknippas med för omvärlden. Det har blivit en tradition att göra sitt allra yttersta för att klä sig unikt och färgrikt för att väcka uppmärksamhet när man gör sin entré.

Med det ökade antalet ”influencers” inom modescenen ökar naturligtvis intresset bland klädmärken att synas även i gatumodet. Men det är ändå ett utmärkt tillfälle att hämta inspiration till vinterns och vårens mode, framförallt hur man kan ta in nya färgkombinationer i sin klädsel.

Idag går vi dock tillbaka ett antal årtionden i tiden till 1930-talet för inspiration gällande det klassiska herrmodet. Det var företaget The P.H. Davis Tailoring Company som i sin katalog The Trend in Men’s Style Fall and Winter 1930-31 visade upp vad som var trenden bland männens klädsel i början av 1930-talet. Detta är samtidigt en riktig guldgruva för att förevisa den kostymsilhuett som kom att bli allt större från 1930-talet och några årtionden framöver, med väluppbyggda axlar och vidare byxor.

Vi har kunnat se ett ökat intresse för det klassiska herrmodet under de senaste åren. Hållbarhet och kvalitet är något som också blivit allt viktigare bland nutida konsumenter – lite som en motpol till det lättillgängliga och förmånliga modet som företag som H&M framgångsrikt lyckats få ut på marknaden under de senaste årtiondena.

När man talar om det klassiska herrmodet gällande kostymer och ytterrockar är det silhuetten och skärningen som främst är i fokus. Denna har genomgått en del ändringar under de senaste 100 åren, där även de mest traditionella bland märken infört modeller med moderna detaljer. Hit kunde räknas bland annat den okontruerade kavajen och mer kroppsnära modeller av kostymer, som numera finns hos så gott som alla märken.

Gällande tygerna har allt fler även infört olika typer av stretchmaterial i sina kollektioner för att svara mot det ökade intresset för bekvämt resande i jobbet.

Det finns ytterst lite information om företaget The P.H. Davis Tailoring Company, som alltså står för informationen i katalogen nedan. Det är tyvärr fallet gällande många av de företag som verkade inom herrmodet i början av förra århundradet. I många fall handlade det om konfektionsindustrin inte klarade av utländsk konkurrens och att tillverkningen flyttades till låglöneländer, något som igen skapade press på många företag i branschen. Speciellt under 1970-talet var detta vanligt. Ändrade konsumtionsmönster bland kunderna gjorde också att man kämpade med allt sämre lönsamhet, något som igen gjorde att man antingen blev tvungna att lägga ned verksamheten eller bli uppslukade av större aktörer.

Beskrivningen av trenderna för vintern och våren 1930-31 avslöjar att det skulle vara relativt breda och välfodrade axlar på kavajen, med ett klart smalare midjeparti. I jämförelse med 1920-talet märks även en högre midja och allmänt kortare längd på kavajen.

Byxorna är ännu rätt vida kring knävecken och höga i midjan för att kompensera de allt kortare västarna – något som alltså även kännetecknar 1930-talets mode.

Nedan är några modeller av kavajer och ytterrockar samt beskrivning av dessa.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *